Programajánló-Fröccsnapok Győrben
2011. szeptember 21. írta: redbandita

Programajánló-Fröccsnapok Győrben

Fröccsnapokat tartanak szeptember 23-25. között Győrött: a borból és a szódából készült kedvelt frissítő ünnepén megemlékeznek Jedlik Ányosról, a szódavízgyártó készülék feltalálójáról.

A tudós-tanár bencés szerzetes több szálon kötődött a városhoz. Győri tanárkodása idején a 19. század első harmadában kezdett el foglalkozni a szódavíz előállításával, és néhány év múlva már ellátta a bencés rendházat a mesterséges ásványvízzel.
Sokan a szódavíz magyar feltalálójaként emlegetik Jedlik Ányost, akinek a nevét Győrött utca, középiskola és a Mosoni-Duna fölött átívelő híd őrzi. A bencés gimnázium előtti téren szobrot emeltek tiszteletére, a róla elnevezett utcában pedig szódavizes üveget formázó csobogót és ivókutat állítanak az ősz folyamán. A különlegesnek ígérkező köztéri alkotás ugyancsak a feltaláló Jedlik Ányos emlékének életben tartását szolgálja.
A fröccsnapok programja - amelyet hetedik alkalommal szervez a helyi Rotary Klub - a hűs ital kortyolgatása mellett kulturális élményt is kínál az érdeklődőknek - mondta Mester József, a rendezvény főszervezője az MTI-nek.
Tárogatómuzsika, fúvós zene, dzsesszkoncert, népzene és német nemzetiségi muzsika szórakoztatja majd a vendégeket a Széchenyi téren. Az esemény rangját emeli, hogy a jótékonysági fröccsmérés bevételét a győri Kazinczy Gimnázium Szép Magyar Beszéd versenyének támogatására fordítják. Az anyaországi és a határon túli középiskolások vetélkedésének felkarolása kifejezi a Rotary eszmeiségét, hiszen a fiatalok a magyar nyelv ápolása, a magyarságtudat őrzése érdekében versengenek - jegyezte meg a főszervező.

Megemlítette, hogy a győri Rotary Klub kereskedelmi szóvédjeggyel örökítette meg, hogy az első fröccsöt Győrben itták. A "Győr, a fröccs városa" szlogen a Rotary klub tulajdona, ezzel a gesztussal tisztelegnek Jedlik Ányos emléke előtt.
Érdekesség, hogy a bor és a szóda elegyét a bencés atya spriccernek nevezte: a fröccs elnevezést Vörösmarty Mihálytól kapta, mivel a költő túl németes hangzásúnak találta a spriccert.

Hír forrása: MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr333237993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása