Amerika Kapitány: Az első bosszúálló - Captain America: First Avenger [2011]
2011. augusztus 24. írta: redbandita

Amerika Kapitány: Az első bosszúálló - Captain America: First Avenger [2011]

Az utóbbi években egyre nagyobb divat a képregények filmvászonra vitele. Az idén már több ilyenről is beszámoltunk Nektek pl. a Scott Pilgrim a világ ellen, vagy a Thor. De említhetném az X-Men filmeket, a Zöld Lámpást vagy a Ha/vert is. Most egy átlagos fiú "szuperkatonává" válását láthatjuk. Az utolsó képkockák egyértelművé tették, hogy lesz folytatása!

UIP-Duna Film

Chris Evans bújik az Amerikát megmentő katona szerepébe, pedig mindössze 45 kiló, asztmás, és nagyon fiatal. Többször is próbál beállni a seregbe, de minden alkalommal elutasítják. Dúl a II. világháború, minden fiatal, egészséges katonára nagy szükség van. Ám a sorozó tisztek nem tudják mit kezdhetnének egy beteges, sovány fiúval. Steve azonban lelkes, minden vágya háborúba menni, és szolgálni a hazát. Apja is katona volt, édesanyja pedig ápolónő a fronton. Mindkettőjüket elvesztette. A törvények kijátszásával Steve újra és újra jelentkezik toborzásra, de mindig elutasítják. A legjobb barátját besorozzák ahhoz a századhoz, ahol édesapja is katona volt.

UIP-Duna Film

Ám egy nem várt (?) fordulattal, mégiscsak besorozzák, méghozzá egy elsőre kissé bizarrnak tűnő tudós (Stanley Tucci). Mint később kiderül szánt szándékkal esik a doktor választása a kissé nyikhaj újoncra. Erskine és a csapata egy új, titkos, és veszélyes szeren kísérleteznek. Nagyon úgy fest, hogy ez az egy esély van Amerika és a világ megmentésére a náciktól. Beadják Steve-nek ezt a bizonyos elixírt, aki hiperszuper erős lesz, izmos, igazi katona, sőt egy kapitány. Így "születik" meg Amerika kapitány.

UIP-Duna Film

Először csak egyfajta szimbólumként akarják felhasználni. Részben azért, hogy minél több fiatal akarjon katonának beállni, részben szponzor/támogató szerzés céljából és valamelyest a katonák ösztönzésére. Bár ez utóbbi nem igazán működik, mivel a katonák inkább valamiféle cirkuszi majomnak tartják. Mindaddig, amíg egy szorult vagy inkább reménytelen helyzetben Steve bebizonyítja, hogy meg tudja állni a helyét, és még mindig helyén van a szíve.

UIP-Duna Film

Minden szuperhősös filmben kell lennie egy gonosznak is. Ha nem lenne kivel harcolna hős, ki igázna le, kit verne laposra??? Hát itt is van ilyen negatív karakter. Ő Johann Scmidt, azaz Vörös Koponya. Schmidt (Hugo Weaving) kezdetben a nácik szolgálatában áll, vagy legalábbis az ő finanszírozásukkal végez kísérleteket, feltalál, szerel, épít, kitalál és felfedez mindenféle fegyvert, gépet, járműt, műszert. Ezekkel pedig az a célja, hogy leigázza a Földet. Nem rossz, igaz? Mint megtudjuk korábban Schmidten is elvégezték az a kísérletet, amit Amerika Kapitánnyal, de még kezdeti fázisban volt, így ő nem lett annyira erős, mint Steve. Továbbá azt gondolom, hogy nem kérdezte meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a várható mellékhatásokról.


UIP-Duna Film

Az is természetes, hogy kettőjüknek össze kell csapnia a film során. Nos erre többször is sor kerül, hol kisebb, hol nagyobb sikerrel. Stevenek pedig még ebben a háborús időben is van ideje egy kis romantikára. Szerelmes lesz a gyönyörű katonatisztbe, Peggybe (Hayley Atweel). Szerelmük legalább olyan tragikus, mint a Rómeó és Júlia.

UIP-Duna Film

Összességében úgy gondolom, hogy egy látványos és izgalmas filmet láttam. Olyan sztárokkal, mint Chris Evans (Scott Pilgrim a világ ellen, London, Fantasztikus Négyes), Dominic Cooper (Tamara Drew, Egy lányról), Stanley Tucci (Vészhelyzet, Könnyű nőcske), Tommy Lee Jones (Men in Black filmek, Nem vénnek való vidék) vagy Hugo Weaving (Mátrix filmek, Transformers filmek). Az igaz, hogy néhol eléggé kiszámítható a történet, de azt  is el kell áruljam, hogy vannak meglepő jelenetek is. Vannak drámák, de több helyen humorral és akcióval fűszerezve, és persze ott van a szerelmi szál is.

A film végét nem szeretném elárulni, de abból már teljesen egyértelmű, hogy el fog készülni a folytatás is. De ez már csak azért is valószínű, mert óriási bevételt produkált bemutatása óta. Érdekesség, hogy számos országban (pl. Dél-Koreában, Oroszországban vagy Ukrajnában) a film csak First Avenger címen fut, azaz elhagyták előle az Amerika kapitány nevet. Chris Evans egyébként sokáig nem akarta elvállalni a szerepet, úgy érezte, hogy túl nagy felelősség egy szuperhősbőrébe és kezeslábasába bújni. Végül hat filmre szerződtették, melyből a következő a Bosszúállók (The Avengers) című film lesz. Ebben együtt harcol majd Thor, Vasember, Amerika Kapitány, Hulk és a többiek.

Így festett Chris és Hayley a Los-Angeles-i premieren:

UIP-Duna FIlm

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr293175383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása