Transformers 3 - Transformers: Dark Of The Moon [2011]
2011. július 29. írta: redbandita

Transformers 3 - Transformers: Dark Of The Moon [2011]

Többször is beszámoltam Nektek azokról a hírekről, melyek a Transformers körül felmerültek, ezeket elolvashatod itt. Most pedig jöjjön a film elemzése, és felidézem az első két rész történéseit is, mivel a Transformers 3 is szerepel a 2011-es filmes listámon. Mint a Kung-fu Pandánál, vagy a Másnaposoknál és a Halálos Irambannál itt is az tűnt logikusnak, hogy az előző részekkel hasonlítsam össze...

UIP-Duna Film

Mielőtt bárki tovább olvas le kell szögeznem bizonyos dolgokat: Az első rész nagyon a tetszett. A második egy kicsit lapos volt, de Michael Bay, rendező mindenhol azt nyilatkozta, hogy a harmadik rész az első mintájára készül majd és apait-anyait beleadnak. Így tehát, vártam, bizakodtam és reméltem, de csalódnom kellett... Itt szólítok fel minden Transformers rajongót, hogy csak és kizárólag saját felelősségére olvasson tovább!!

Transformers 3: Dark of The Moon

Már eleve a sztori is szerintem egy kicsit túl lett bonyolítva. A hatvanas évek végéről indulunk, amikor az amerikaiak sétát tettek a Holdon. A történelem során rengeteg összeesküvés elmélet látott napvilágot, mely szerint meg sem történt a Holdra szállás, egyesek szerint az oroszok voltak az elsők. Nem tisztem, hogy ebben igazságot tegyek. A Transformers 3-ban is egy ilyen összeesküvés elmélet bontakozik ki: az űrháborúról, de még Csernobilról is. A forgatókönyv szerint az Autobotok építettek egy bárkát, hogy elrejthessenek egy olyan szerkezetet, ami eldönthette volna a harcot az Autobotok és az Álcák között. Mindenki úgy tudta, hogy ez a Bárka és ennek őrzője, Őrszem (aki egyben Optimus mestere is volt) megsemmisült. A Bárka becsapódását érzékelték a NASA-nál, és ezért indultak az Apolló 11-el a Hold sötét oldalára. A küldetés titkos volt, így Neil Amstrongék nem beszélhettek a Bárkáról senkinek.

UIP-Duna Film

Aki látta az első és második részt, vagy olvasta a képregényeket, az tudja, hogy Kibertron már teljesen megsemmisült az állandó Álca-Autbot harc miatt, így Optimus és a még megmaradt alakváltók (köztük személyes kedvencem, Űrdongó) a Földön segédkeznek, hogy legalább minket, embereket megmentsenek a gonosz robotoktól, az Álcáktól.
Jól is teszik, mert az Álcák most nem kisebb feladatot vállaltak, mint leigázni az egész Földet és Kibertront teleportálni a mi bolygónkra. Ez így elsőre furán hangozhat, de Megatron (az Álcák Don Corleonéja) rájön, hogy a Bárkán lévő technológiával és Őrszem felélesztésével megvalósítható a terv.

Optimus az emberektől megtudja, hogy a Bárka még megvan, először féktelen haragra gerjed, amiért ennyi időn keresztül nem szóltak neki, majd úgy határoz felmegy a Hold sötét oldalára, és elhozza Őrszemet, és az oszlopokat, amit a Bárka rejt. Innentől kezdve pörögnek fel az események, a háború megkezdődik: a katonák és az Autobotok együtt veszik fel a harcot az Álcák ellen...

UIP-Duna Film

Az első két rész szereplői mind visszatérnek, kivéve Megan Foxot. A főszereplő ismét a lúzer iskolásból, lúzer munkakeresővé váló Sam Whitwicki (Shia LaBeouf). Az oldalán ezúttal egy szőke szépség, akit Rosie Wihteley-Huntington alakít, nem sokkal nagyobb színésznői tehetséggel, mint Fox tette korábban. Lennox (Josh Duhamel), Epps (Tyrese Gibson) valamint Simmons (John Turturro) hozzák a szokásos formájukat, míg az első kettő a hősies katona szerepébe, addig utóbbi az őrült veterán karakterébe bújik (ismét).
Új szereplő viszont John Malkovich, aki Sam első főnökét alakítja, valamint Patrick Dempsey, aki McCsábító után most McRosszfiút alakítja.

UIP-Duna Film

A csata és menekülés jelenetek Chicagoban nagyon jól sikerültek, 3D technikában pedig kifejezetten látványosak. De a sztori, a párbeszédek sokszor a humor eszközével próbálnak meg élni, ami nem igazán jön össze a film stílusával. A film két és fél óra hosszú, ami szerintem egy kicsit sok, néhol már-már az órámat nézegettem...

Összességében tehát azt mondhatom, hogy rendkívül vegyes érzelmekkel távoztam a moziból. Mindenesetre már várom a negyedik a részt, bár nem tudom elképzelni ki tudja majd helyettesíteni Michael Bay-t, ő ugyanis már nem vállalta el a negyedik epizódot. Pletykák szerint az eddig producerként jelen lévő Steven Spielberg ül majd a rendezői székbe.

Az előző részekről:

Transformers [2007]

Azt hiszem ismét eljött egy vallomás ideje, kb. 2 évvel ezelőtt néztem meg az első filmet a párom rettentő mértékű unszolására. Ő már gyerekkora óta függő volt, nézte a rajzfilmsorozatot, voltak átalakítható kis robotfigurái stb. Én nem voltam az, sőt! Szóval először teljesen unottan ültem le vele megnézni a filmet, de néhány perc után azt vettem észre magamon, hogy nem játszom meg azt, hogy mennyire érdekes, mert tényleg az volt! Nem gondoltam volna, hogy le fog kötni, főleg nem 145 percben, de így volt! Annyira tetszett, hogy rögtön másnap kértem, hogy nézzük meg a folytatást...

Na de egyelőre maradjunk az első résznél. Elképesztően hülyeségnek tűnt számomra, hogy robotok harcolnak egymás ellen majd úgy döntenek, hogy pont a Földet (természetesen Amerikát) választják lakóhelyüknek. De ahogy egyre többet tudunk meg az Álcák és Autobotok évszázadok óta dúló harcáról, egyre izgalmasabbá válik a sztori is. Aztán feltűnik a képben a lúzer, vékonyka, eddig semmilyen eredményt fel nem mutató átlagos tinisrác, Sam Whitwicki (Shia LaBeouf) és nagyon úgy fest, hogy neki kell megmenteni a Földet. Azt hiszem tinifiúk tízezrei vagy százezrei irigykednek ekkor Samre, különösen mikor sikerül elcsábítania a gyönyörűséges szexbombát, Mikaelat (Megan Fox). A harc tehát megkezdődik az Autobot- emberi katona-Whitwicki kombináció és az Álcák között! Nem árulom el, hogy végződik, bár viszonylag könnyű kitalálni, mivel készült második és harmadik rész is.

Transformers 2 - A bukottak bosszúja [2009]

Az Autobotok a Földön maradnak, mindenki békésen éldegél, amíg... Mert ugye, ha ez így maradna akkor miről is szólna a film??? Egy életben maradt Álca ellopja a vezér, Megatron testét és feltámasztja. Megatron és néhány életben maradt (bukott) Álca bosszút esküszik Optimusz és a többi Autobot ellen. A történelem tehát ismétli önmagát, így a mi Samünknek és oldalbordájának, Mikaélának ismét össze kell fogni az Autobotokkal, hogy megmentsék a Földet. Ez a rész nekem már egy kicsit kevésbé tetszett, mint az előző, de azért mindenkinek ajánlom, aki szerette az első részt.

 

Képek forrása: Image.net az UIP-Duna Film engedélyével

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr533109962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása