The Borgias - Borgiák 104 - 105.
2011. július 24. írta: Szilvásgombóc

The Borgias - Borgiák 104 - 105.

Ezúttal a negyedik és az ötödik részt egyben foglalom össze. Ennek a két résznek a főszereplője és egyben szenvedő alanya Lucrezia, akinek kezét a pápa Pesaro fejedelmének, Giovanni Sforzának adja. A lány nem szerelemből, hanem az apja iránti szeretetből és tiszteletből megy hozzá „választottjához”. Ám a naiv kislánynak (14!) minden házasságról alkotott képe köddé foszlik, házas életének második éjszakáján.

 
 
Na de haladjuk csak szépen sorjában, hiszen már az esküvője előtt szembesülnie kell apja kegyetlen akaratával. Vanossa nem vehet részt egyetlen lánya esküvőjén, mivel múltja sötét és mindenki által ismert "titkot" rejt, kurtizán volt. Ezért a pápa nem hagyja jóvá megjelenését. Ami szerintem meglehetősen vicces és undorító dolog, hiszen annak ellenére, hogy a pápai hivatal és az esküvő érdekeire hivatkozik, saját szeretőjét Giulia Farnesét magával viszi, a nyilvánosság előtt pedig meglehetősen kihívóan viselkednek. Ezzel nem  pusztán csak lányát, hanem újdonsült férjét és annak nemesi családját is megalázza.
 
Anyja szerető fiaként és jó testvérként Cesare ezt nem hagyja szó nélkül, és apja tilalmát kijátszva anyjával jelenik meg a lakodalmon. Ez többeknek szúrja a szemét, olyannyira, hogy párbajra hívja az egyik nemest, aki sértegeti anyját. Na persze nem csak ez az egyetlen oka annak, hogy Cesare megöli a nemest a párbajon. Igen, egy másik nő is van a dologban, a nemes felesége, akibe Cesare beleszeret. És ezen a ponton dőlt meg az elméletem, hogy valami nem stimmel Cesare és Lucrezia testvéri kapcsolatával. (Vagy mégsem?)
 
 
Mindeközben a pápát gyötri a bűntudat, hogy eladta lányát, hatalma megerősítése érdekében. Pedig ha tudná, hogy lányát minden nap megerőszakolja és megveri „kedves” férje. Máskülönben nem is foglalkozik a lánnyal, Giovanni csak a vadászatnak él. Lucrezia borzalmasan szenved, bár hallgat róla. De nem tétlenkedik, hiszen tudja így nem élhet sokáig. A lovászfiú, Paulo (akivel előbb utóbb szerelmi kapcsolatba ois keverednek - legalábbis remélem, olyan kis helyesek lennének együtt és Lucreziának kijárna végre a boldogságból) közreműködésének hála, Giovanni balesetet szenved. Lucreziának így talán lehet néhány nyugodt éjszakája.
 
Della Rovere még mindig azon ügyködik, hogy szövetségeseket szerezzen, ügyéhez, ezúttal a Mediciekhez fordul. De Cesare sem tétlenkedik és megtalálja a módját, hogy tegye semmissé Della Rovere megállapodásait.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr713093699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása