Mamma mia (2008)
2011. április 25. írta: redbandita

Mamma mia (2008)

Folytatom Amanda Seyfried sorozatomat, ezúttal egy 2008-as hatalmas sikerű musical filmet kell bemutatnom Nektek, méghozzá a Mamma Mia-t! valószínűleg sokatoknak ismerős, sokan látták már, de én ismét csak egy szereplő szemszögéből fogom elemezni a filmet. Sophie azaz Amanda Seyfried éppen esküvőjére készülődik, amelyre édesapját is meghívja. Csakhogy Sophie nem tudja ki az apja, így három férfit is meghív. Amanda ebben a szerepben az elbűvölő, ártatlan kislány szerepét kapta.

Előző cikkemet a Bajos csajokról írtam, azt 2004-ben forgatta Amanda. A Mamma Mia szerepére egészen 2008-ig kellett várnia. Eközben inkább csak sorozatszerepeket kapott pl. Veronica Mars, Futótűz, Justice, Hármastársak a Helyszínelők és egy Doktor House epizódban is feltűnt. Mellékszereplőként feltűnt az Alpha dogban (Julie) és az Amerikai fegyverben  (Mouth)  is. Ám jött 2008 és felkérték, hogy szerepeljen közös filmben olyan sztárokkal, mint Meryl Streep, Pierce Brosnan vagy Colin Firth. Természetesen igent mondott, és nagyon jól tette, mert a film hatalmas siker lett. Több díjra is jelölték pl. MTV Movie Award.

Azok kedvvért akik régen látták a Mamma Miat vagy még nem nézték meg, néhány sor a sztoriról. Adott egy sziget, ahol anya és lánya együtt élnek, egy panziót üzemeltetnek. Ám Sophie fiatal kora ellenére úgy érzi megtalálta az igazit, férjhez akar menni. Nagy lagzit akar, még akkor is ha ezt anyja és a vőlegény is ellenzi. Csakhogy ők nem tudják, hogy Sophie valójában azért akar nagy esküvőt hogy megismerje az apját. Eddig még sosem találkozott vele a nevét sem tudja. Ám megtalálja anyja naplóját, így mindhárom apa jelöltnek levelet ír az anyja nevében. Sophie úgy véli egyből felismeri majd az apját. A három férfi (Colin Firth, Pierce Brosnan és Stellan Skarsgård) együtt érkezik meg a szigetre és a bonyodalmak megkezdődnek. Donna rájön, hogy a férfiak a szigeten vannak, és fél, hogy be kell vallania lányának az igazat. Sophie fél elmondani az anyjának, hogy ő maga hívta idei az apukáit.

Ha mindez nem lenne elég Sophie két nagyszájú barátnője és Donna két régi jó barátja is megérkeznek az esküvőre. Mindenkinek van egy-egy jó tanácsa anya és lánya számára. A film "különlegessége" hogy szinte minden ABBA slágert feldolgoz, azaz a színészek eléneklik a 70-es, 80-as évek nagy ABBA dalait. Amanda négy nagyobb számot énekel:

  • I have a dream
  • The name of the game
  • Honey, honey
  • Lay all your love on me (ezt Dominic Coperrel közösen)


Az biztos, hogy nagyon jó film és a nevetés is folyamatosan garantált. Ám ezúttal Amanda teljesen más szerepet kapott mint a Veronica Marsban, vagy a Bajos csajokban. Ebben a karakterben pont azoktól a tulajdonságoktól szabadították meg, amiket Lily Kaneben szerettem. Sophie se nem nagyszájú, se nem vicces, még csak életre valónak sem mondanám. Semmiről nincs saját véleménye, mindig minden mások érdekében cselekszik. Ebben a szerepben Amanda nem tudja megmutatni azt az oldalát, ami miatt én nagyon kedvelem: a pimasz, életteli tinilányt. A Mamma Miában csak egy szürke, jámbor kislány marad. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy ez nem az ő hibája, hanem a szerepé. Viszont azt pozitívumként értékelem, hogy Amandának egy teljesen új oldalát ismerhettem meg, méghozzá az éneklési tudását.

Dicséretes, hogy ez a fiatal és viszonylag tapasztalatlan színésznő mennyire helyt áll olyan sztárok mellett, mint Meryl Streep vagy Colin Firth. Sőt szinte egyenrangú partnernek érezzük a színészlegendákkal.


 

Amanda Seyfried a Mamma Miának nemcsak sok elismerést köszönhet, itt ismerte meg szerelmét Dominic Coopert is, akivel majdnem két évig jártam. Dominic a filmben is Amanda szerelmét alakítja. A pletykák szerint a szakítás óta Amanda Ryan Philippel jár.

Azt hiszem nem árulok el nagy titkot azzal, hogy 2008-tól Amanda Seyfried szekere beindult és napjainkra már a csúcson van. A Mamma mia kislánykája után sorban kapta a főszerepeket, sőt már válogathatott is köztük. 2009-ben két igencsak eltérő szerepet vállalt el. Ezek eltérnek a kis szöszke, jólelkű Sophietól, ám én ezt abszolút pozitívumként értékelem. Hamarosan jelentkezek a következő Seyfried filmmel, ami egy horrorfilm lesz. Éles váltás a Mamma mia Sophie-jához képest!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr892847887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása