Sikoly 3. - Scream 3 [2000]
2011. április 12. írta: enbee

Sikoly 3. - Scream 3 [2000]

Wes Craven és Kevin Williamson 2000-ben újra összeállt, és elkészítette a Sikoly filmek harmadik, befejező részét. Mármint ezt hittük egy röpke tíz évig, hiszen mint kiderült, a trilógiából inkább quadrológia lett, az új fejezetet pedig csütörtöktől a mozikban is megnézhetitek. Először azonban nézzük, mi történt 11 évvel ezelőtt.

A harmadik felvonás ugyan úgy kezdődik, mint az előző kettő: meghal egy szőke nő (Kelly Rutherford). A hölgyet nagyon gyorsan követi a párja is, aki nem más, mint a híres talk show házigazda, Cotton Weary (Liev Schreiber). Aztán még egy hullánk van, a készülőben lévő Döfés 3 egyik nagymellű, szintén szőke színésznőcskéjét (Jenny McCarthy) is megkéseli Szellempofa, ez pedig finoman szólva megrendíti a stábot. Na nem azért, mert annyira együttérzőek a kollégák, az ok sokkal személyesebb. A gyilkos ugyanis a forgatókönyvnek megfelelően halad a "munkájával", csak senki nem tudja, hogy a három elkészült változat közül melyik mentén fog tovább haladni.

Los Angelesben vagyunk, ez pedig már nem Dewey (David Arquette) felségterülete. Mégis a helyszínen van, mert a filmesekkel dolgozik, ő a szakértő. Vérszagra megjelenik Gale (Courtney Cox) is, így már csak Sidney-t (Neve Campbell) kell előkeríteni, hogy meglegyen a nagy csapat. A lány viszont remeteként él egy mindenki számára ismeretlen helyen, így bármennyire is szeretné őt is kikérdezni a nyomozás vezetője (Kincaid nyomozó - Patrick Dempsey), ez lehetetlennek tűnik. Egészen addig, amíg Sidney hirtelen meg nem jelenik az őrsön teljesen önként - miután felhívta őt a gyilkos az otthoni szupertitkos telefonszámán...

De ugyan miért akarná Kincaid kikérdezni Sidet? Na itt jön be a képbe az a szál, amitől a harmadik rész kicsit más, mint az előző kettő volt. Randy kistesója (Heather Matarazzo) eljuttat egy kazettát a csapathoz, amin a bátyja (Jamie Kennedy) még a halála előtt rögzítette az esetleges trilógiára vonatkozó szabályokat, aminek két fontos eleme van. Az egyik,  hogy a harmadik részben már bárki meghalhat, hiszen ez a lezárás (bocsi Sidney). A másik pedig, hogy a trilógiák utolsó része mindig visszanyúl a gyökerekhez. Hogy ezt miért említettem meg, és mi köze van Sidney-hez? A meggyilkolt áldozatok holtteste mellett a rendőrök találtak egy-egy képet a fiatal Maureen Prescottról életének azon szakaszából, amiről senki nem tud semmit. Rejtély, rejtély, rejtély...

A három Sikoly film közül szerintem ennek a legígéretesebb az alaptörténete. Amikor kiderül, hogy ki az a fiatal lány a képen, felcsillan az ember szeme, hogy hoppácska, itt lesz valami kis finomság, amitől a rész sokkal több lesz, mint egy egyszerű tini horrorfilmecske. De aztán mégsem. A titok pikk-pakk kiderül, a gyilkos felfedi magát, kergetőznek egy kicsit, pufognak a közhelyek és már vége is. Na nem ám ilyen gyorsan, 118 percet kell végignézni, hogy eljussunk idáig.

Jó, belátom, kicsit igazságtalan voltam. Úgy tűnhet, hogy ezt a filmet csak a büntiben lévő gyerekek nézik végig, de ez nem igaz. Ha nem lett volna ez a kis reménysugár, ami felcsillan a történet kellős közepén, akkor pontosan azt kapnánk a Sikoly 3-tól, amire számítunk. Folytatná azt, amit az előző rész végén egyszer már lezártak. De hát csak beletették azt a rejtélyt, és csak elbénázták a lehetőséget, ezért pedig megérdemlik a málnát: a három rész közül ez a legrosszabb.

Akartam még egy kicsit írni a színészekről is, de rájöttem, hogy talán mégsem kellene lehúzni a filmet (ennél is jobban). Ezért veszélyes régi kedvenceket újra nézni! Mert ami tíz évvel ezelőtt izgalmas és ijesztő volt, az mára már lehet, hogy kiszámíthatóvá és erőltetetté vált. Lásd jelen esetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr752819674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2022.01.12. 12:27:21

Az első részt én a Hororra akadva című film után láttam közvetlenül, vagyis röhögtem ott is ahol félni kellett volna. A második részt már meg se néztem, és el is engedtem a sorozatot azzal a lendülettel. Az új film kapcsán ugrott be, hogy ez a rész a View Askewniverse-ben játszódik mégis kimaradt eddig.
Hát öreg vagyok én már ehhez a szarhoz...
Se horrorfan, sem tini nem vagyok, de ez vérszegény, de nagyon. #Ghostface darabos és elnagyolt mozdulatai inkább viccesek, semmint félelmetesek, az áldozatok is túljátszák egyszerűen. Nem életszerű senki benne. Nem tudom milyen volt, mikor kijött, de, hogy szarul öregedett az biztos. Ma nézve ez egy gyenge tékafilm max.
De Jay és Néma Bob cameo-ja jó. Csak kevés.
süti beállítások módosítása