Hazai underground bandák 1 - Péterfy Bori és a Love Band
2011. március 19. írta: redbandita

Hazai underground bandák 1 - Péterfy Bori és a Love Band

Szilvásgombóc már elkezdte egy kicsit felturbózni a zene rovatunkat amikor nemrégiben cikket írt egy hatalmas rocklegendáról, a Depeche Moderól. Ezt a "mozgalmat" szeretnénk Retrogirl-el folytatni, de mi inkább a hazai underground vonalon vagyunk képben, így mi ezekről az általunk kedvelt bandákról írunk majd. Én elsőként a Péterfy Bori és Love Band mellett döntöttem, ennek igaziból csak az az oka, hogy nagyon szeretem őket! Ha még nem ismered a zenekart akkor ajánlom ezt a cikket a figyelmedbe, ha többet szeretnél tudni róluk akkor remélem hasznos információkat találsz majd!

Azt hiszem, hogy a hazai underground együtteseknek nagyon jót tett az MR2 Petőfi Rádió "megújulása", Több hazai zenekar frontembere elismerte már, hogy koncertjeiken azóta tömegek vannak jelen, és a lemezeik is jobban fogynak. Ez az első olyan rádió, amely teret adott olyan zenekaroknak, mint a most górcső alá vett Péterfy Bori, de számos más együttesnek is. Nagyon jónak és fontosnak tartom, hogy legyen egy ilyen rádióállomás, ami fiataloknak szól és ami végre a hazai zenekarokat támogatja. A Péterfy Bori és a Love Bandet lehet szeretni vagy nem szeretni, de el kell ismerni, hogy rengeteg újdonságot hoztak létre pl. nagyon sok számukat ingyen lehet letölteni a zenekar honlapjáról, klippjeik általában kicsit "mások", mondjuk botránykeltőek, dalaik szövegeinek van értelme, mondanivalója! Nem is szeretném és valószínűleg nem is tudnám titkolni, hogy mennyire szeretem őket!

Ördögökből Love Band

A Péterfy Bori és a Love Band 2007 májusában jött létre az egykori Amorf Ördögökből. Az együttes tagjai: Drapos Gergő (basszusgitár), Mészáros Ádám (gitár), Laskai Viktor (dob), Pápai István (timbales, bongo), Tövisházi Ambrus (billentyűs hangszerek) és nem mellesleg pedig Péterfy Bori énekes és színésznő. A zenéjüket viszonylag nehéz lenne egyetlen szóban vagy stílusban meghatározni. Dalaikban keveredik a diszkó, az ősbeat, a rock, a reggae és a pszichedelikus pop zene. Azt hiszem ez az egyveleg segíti a bandát abban, hogy sok ember magáénak érezze a zenéjüket.

Hello modern dizájn!

Bemutatkozó albumuk a Péterfy Bori és a Love Band 2007 őszén jelent meg. Ha lehet ilyet mondani, leírni akkor én rongyosra hallgattam rajta szinte minden dalt. A 11 számot nagyrészt Tövisházi Ambrus és Tariska Szabolcs szerezte, de a Vámpír című szám megírásában maga Bori is részt vett. Lovasi András is írt dalokat a lemezre pl. a Hello Modern Dizájn, a Csobogás, a Szüret munkálatiban is segített Ambrusnak, míg a Pénz beszél című számot egyedül írta meg Boriéknak. Sőt énekel is Borival közösen a Délelőttök a kádban című dalban. Nekem több kedvenc dalom is van az albumról, így nagy bajban lennék, ha egyet választani kéne. Az biztos, hogy a Hajolj bele a hajamba című szám olyannyira népszerű, hogy a mai napig sok szórakozó helyen elhangzik, és a közönség nagy része Borival együtt énekli: "nézz mélyen a szemembe, tedd a kezed a farzsebembe, hajolj bele a hajamba, dúdold bele hogy labamba...". A klippet közel 3 millióan nézték már meg, ami nagyon soknak számít egy magyar együttesnél!

Ez egy bulis dal, úgy mint a Modern Dizájn vagy a Vámpír. De az Ópium  vagy a Pénz miatt inkább mondható szomorkás hangulatú dalnak, ami nem baj, mert néha olyat is jól esik hallgatni. A lemez azóta platina lemez lett, ami azt jelenti, hogy több mint 10 ezer példányban kelt el! A debütáló lemez miatt egyébként 2008-ban Fonogram díjra is jelölték Boriékat.

Szeretem azt a nőt, aki melletted lettem...

Második albumuk 2009 novemberében jelent meg 2 címmel, 14 dallal. Ezeknek a nagy részét is részben vagy egészben Tövisházi Ambrus jegyzi. Itt már több dalt közösen szerzett Borival pl. Téged nem, Porszem, Bűvös vadász című dalokat. De Hujber Szabolccsal is dolgozott Ambrus pl. Csillagpor, Zombi, Napba néző. Lovasi András sem maradt ki a második album munkálataiból pl. Jó reggelt Bori. Itt megint csak bajba lennék egy kedvenc dal megjelölésével, nagyon szeretem a Téged nem, a  Szembogár, a Bűvös Vadász, a Zombi című számokat. Péterfy Boriék dalaiban az tetszik, hogy van mondanivalója, minden dalnak olyan szövege van, amit vagy saját életünkre vagy másokéra tudunk vonatkoztatni, de mindenképpen van bennük igazság! Ez nagyon fontos szerintem. A dalok szövege nem értelmetlen, tingli-tangli egymás után rakott szavak sorozata, mint oly sok pop dalban. A 2 nemrégiben aranylemez lett.

 

Kicsit másképp

2010 február végén jelent meg a zenekar harmadik nagylemeze 2B címmel, de ezen nem a 2 című album dalait dolgozták át (bár kettő ilyen is található rajta) hanem új szerzeményekkel álltak elő. 12 dal szerepel az albumon: ebből 9 új 2 régi dal átdolgozása (Téged nem és a Zombi) és 1 dal a Hangmástól, az Egészen közel. Be kell vallanom, hogy ez az album nekem annyira nem tetszett, mert minden dal eléggé lehangoló. Nincsenek bulis dalok, sem rockos hangzás, inkább az akusztikus hangzás jellemző rá. Kísérletezőnek is mondhatnám, de az Amorf Ördögök rajongóinak szerintem ez az album tetszik a legjobban, mert nagyon hasonlít a hangszerelés az ő régi dalaikra. A 2B különlegessége, hogy kétféleképpen került piacra: az egyik egy világoskék borítós lemez, a másikhoz (sárga borítóshoz) DVD is tartozik. A DVD-n egy 50 perces stúdiókoncert nézhető meg, nagyon sok régi és új számmal, illetve a Tankcsapda Ez az a ház című feldolgozásával. Ehhez a 2B lemezhez készült az együttes legújabb videoklippje:

Bori a kívülálló

Egyszer olvastam Péterfy Borival egy interjút, amiben arról nyilatkozott, hogy sem színésznőnek sem énekesnőnek nem érzi magát, inkább valahogy a kettő között. Pedig énekesnői karrierje vitathatatlan, már csak az imént felsoroltak alapján is. Már az Amorf Ördögök lemezein is bemutatta, hogy ÉNEKESNŐ (csupa nagybetűvel), de a Péterfy Bori és a Love Band megalakulása óta, ez már a laikusoknak is nyilvánvalóvá vált. Koncertjeiken tombol a közönség, albumaikból platina és aranylemezek lettek, számaikat játssza a rádió. Egy koncertjükről egyszer én is beszámoltam, hát az alapján is biztos vagyok abban, hogy Bori énekesnő, méghozzá nagyon jó! Nem csak a hangjával ragadja meg a közönséget, hanem azzal a kisugárzással, és hangulattal ami árad belőle a fellépéseken. Tinédzserek, huszon és harmincévesek is együtt tombolnak, ugrálnak a koncerteken! Túlzás nélkül mondhatom, hogy Bori példakép is lett pl. az általa oly sok koncerten viselt kis bőrkesztyűk (piros, fekete színekben) igazi divattá váltak!

Színésznőként is kapott már elismerést: hiszen díjat kapott mellékszerepéért kétszer is: a Poligamyban és a Napszúrásban is. Színpadon is évek óta jelen van: Térszínház (1988-92), Szkéné vagy Merlin Színház. Mostanában is láthatod, hiszen a Nemzeti Színház több darabjában is szerepel pl. a Három nővérben, az Orfeusz alászállban, de szerepelt az Amalfi hercegnőben és számos más darabban. 2008-ban pedig Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje elismerést kapott!

Boriék nemrégiben búcsúkoncertet adtak, mert Bori kisbabát vár, emiatt pedig egy időre elhagyja a színpadot. Remélem, hogy azért hamarosan visszatér, és a nyár folyamán már láthatom majd újra! A visszatérésről mi is be fogunk számolni. Az együttes Facebook oldalát itt találod.

Néhány dal a cikkben említettek közül:

  • Hello modern dizájn
  • Ópium
  • Szembogár
  • Bűvös vadász

Retrogirl fogja készíteni a következő cikket, méghozzá a Vadfruttikról! Én már nagyon várom, úgyhogy remélem ti is!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr412752699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása