Amerika Kapitány - A tél katonája [2014]
2016. május 10. írta: redbandita

Amerika Kapitány - A tél katonája [2014]

Mivel a múlt héten került mozikba az Amerika Kapitány - Polgárháború, így rá kellett döbbenjek, hogy a Popkulton elmaradtunk a Marvel képregények alapján készült mozik kitárgyalásával. Pedig annak idején írtunk ThorrólAmerika Kapitány - Az első bosszúálló című filmről, Vasember harmadik kalandjáról és a Bosszúállók első összefogásáról is. Aztán valahogy elmaradtunk vele, de ezt most pótolni fogjuk.

amerika_kapitany_tel_katonaja_poszter.jpg

Ott folytatódik a történet, hogy a Lokival való összecsapás után (Bosszúállók) Amerika Kapitány új feladatot kap, amiben ezúttal "csak" a Fekete Özvegy, azaz Natasha Romanoff (Scarlett Johannsson) és a Sólyom segíti. Természetesen Steve Rogers kapitányt ezúttal is Chris Evans játssza, hiszen kilenc filmre szerződött le annak idején a stúdióval.

A forgatások több helyszínen: Los Angeles-ben, Clevelandben, Ohio-ban, Washingtonban zalottak és közel egy évig tartottak. Chris Evans most is elképesztő fizikai felkészülésen ment keresztül a forgatás előtt, napi kétszer két órát edzett, fehérjekúrára fogták a tömegnövelés érdekében.

"Nagyon jó volt visszajönni dolgozni, és izgatottan várom, hogy munkához lássunk. Olyan érzésem van, mintha valamilyen középiskolai osztálytalálkozón lennék. Rengeteg az ismerős arc, és nagyszerű a hangulat" - nyilatkozta az első forgatási nap után Evans.

Ez a történet leginkább a Kapitányról szól, nem a harcról. Arról hogyan próbál alkalmazkodni egy olyan világhoz, amit nem ismer. Minden ismerőse, barátja halott. Kivéve régi szerelmét, aki egy idősek otthonában fekszik, de nem igazán érti mi zajlik körülötte. Érdekes, hogy nem is igazán a technikai vívmányok zavarják, hanem a morál megváltozása. A negyvenes években Amerikájában az emberek pozitívabbak voltak, nem érezték magukat fenyegetve, még a közelgő II. világháború árnyékában sem. Jelenleg azonban nehezebb eldönteni mi a jó, és mi a rossz... Néha olyan dolgokat kell megtennie, amiket nem akar, nem biztos azok hasznosságában. Nagyon meglepődik mikor Nick Fury (Samuel L. Jackson) a S.H.I.E.L.D jövőbeli terveiről beszél. Még az is megfordul a fejében, hogy leteszi a lantot.

steve-es-fury.jpg

Scarlett Johansson játssza ismét a Fekete Özvegyet, természetesen új frizurával. Eddig minden részben más volt kicsit a külseje, ebbe állítólag magának a színésznőnek is van beleszólása.

Az előző részben a hajam nagyon retro képregényes volt, ezért most egy kicsit korszerűbbet akartam, egy kis kései kilencvenes évek hangulatot. A vörössel pedig mindig jó játszani - nyilatkozta Johansson.

amkap1.jpg

Romanov és a Kapitány szép lassan barátokká válnak, pedig több szempontból szöges ellentétei egymásnak. Natasha szinte bármire hajlandó a feladat elvégzése, és saját bőrének mentése érdekében. Ezzel szemben a Kapitány az igazság, a becsület bajnoka. Szinte biztos, hogy ugyanazt a problémát, kétféleképpen oldják meg. Egy ideje már együtt dolgoznak, így számos bevetést vészeltek át közösen, a mostaniba azonban majdnem beletörik a bicskájuk. Most már csak egymásra számíthatnak. Romanov tanítja meg a Kapitánynak hogyan épüljön be. Ha úgy öltöznek ahogyan mi és nem vesznek tudomást semmiről, akkor be tudnak olvadni az átlag emberek közé.

Ha menekülsz, sétálj, ne rohanj!

Márpedig ők ketten most menekülni kényszerülnek, az egész S.H.I.E.L.D a nyomukban van. Már semmi sem biztos, amiben eddig hittek...

272987_1024_amerika_kapitany_a_tel_katonaja_15.jpg

Természetesen most is sok a csatajelenet, de a rendezők,  Joe és Anthony Russo nem akartak sok virtuális trükköt látni. Ezzel pedig jó nagy melót raktak a színészek és akaszkadőrök nyakába. Chris Evansnak többféle küzdősportot meg kellett tanulnia pl. brazil jiu-jitsu, karate, boksz, parkour.

mv5bmtuzotm5mdm1ml5bml5banbnxkftztgwnzqwmdm0mte-v1-sx1339-sy830.jpg

Új szereplő, a Sólyom

Steve felkeresi a veterán katonát, Sam Wilson-t, aki más veteránok "rehabilitálásával" foglakozik. Valamiféle barátság alakul ki köztük, így amikor a Kapitány és Romanov óriási bajba kerül, akkor hozzá fordulnak segítségért. Ekkor még nem is sejtik, hogy a srác egy szerkezet segítségével valóban a legnagyobb segítségük lesz a harcban. Így születik meg a filmben a Sólyom, akit Anthony Mackie alakít. A színész nagyon szigorú diétát tartott a forgatás előtt, öt hónapon át 11 ezer kalóriát fogyasztott. Nagyon büszke rá, hogy ő bújhatott az első színesbőrű szuperhős bőrébe.

272984_1024_amerika_kapitany_a_tel_katonaja_12.jpg

A Sólyom szárnyait CGI technikával vitték vászonra, de ez nem von le az értékéből, azóta szárnyalt már a 2015-ös Bosszúállókban és most a Polgárháborúban is szerepet kapott.

Az ellenfelek

Nagyon érdekes, mert szép lassan kiderül, hogy a Kapitány és Romanov legnagyobb ellensége, maga a S.H.I.E.L.D vagyis az abba beszivárgó rossz. Egy titkos program, amiről azt hittük már megszűnt létezni beszivárog (sőt mindig is benne volt) az ügynökségben. Most "arcot" is kap, és vezetőt, akit a már nyolcadik X-hez közeledő Robert Redford alakít.

272988_1024_amerika_kapitany_a_tel_katonaja_2.jpg

A Kapitánynak azonban nem csak velük, hanem önmagával is harcba kell szállnia, ugyanis viszont lát egy hetven éve halottnak vélt barátot, Bucky-t. Emlékeztek... Ő az, aki gyerekkori barátja volt a még cingár Steve-nek, majd együtt harcoltak a világháborúban. Ám egy baleset következtében mindenki úgy gondolta, hogy James Barnes azaz Bucky (Sebastian Stan) halott. Nem az. Vagy hát a franc se tudja...

mv5bmjmwmdi3mzg0m15bml5banbnxkftztgwntqwmdm0mte-v1-sx1339-sy830.jpg

A szovjetek rátaláltak a karját elvesztő, ájult katonára és egy kísérletnek vetették alá. Mondjuk úgy, hogy egy érzelemmentes gyilkoló gépet csináltak belőle. Stan egyébként készült a szerepre fizikálisan, és lelkileg is. Edzett, diétázott és belevetett magát a kémfilmek, a KGB-ről szóló dokumentumfilmek világába.

Érdekesség, hogy a színész több filmre is leszerződött a Marvel Studiossal. A rajongók rögtön találgatni kezdtek vajon az történik-e, ami a képregényekben és idővel Steve Rogers halálával, ő veszi át a Kapitány feladatait. A Tél Katonája egyébként a legellentmondásosabb figura a Marvel univerziumban... Megértem.

A számok tükrében

Néhány érdekesség a számok világából... Az első bosszúállóért Chris Evans 300 ezer dolláros gázsit kapott. A film nem zárt olyan jól, mint arra a készítők számítottak kb. 370 millióval zárt. Azóta azonban Evans leforgatott egy Bosszúállók filmet, jelenleg a vagyona nagyjából 10-12 millió dollár. Ehhez jön hozzá a tavalyi Bosszúállok: Ultron kora és a Polgárháborúért kapott összeg. A jövőben láthatjuk majd (feltehetőleg) a Bosszúállók 3-ban.

Ez a második rész nagyjából 170 millió dollárból készült, és csak a mozis bevételekből 712 milliót kaszáltak be a készítők.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr388701970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása