M. C. Beaton - Agatha Raisin és a spenótos halálpite (Agatha Raisin 1.)
2016. február 24. írta: redbandita

M. C. Beaton - Agatha Raisin és a spenótos halálpite (Agatha Raisin 1.)

Lehet, hogy rossz szokás, de általában megnézem, hogy a metrón, buszon körülöttem ülők mit olvasnak. Agatha Raisin könyveket olyan sok embernél láttam már, hogy gondoltam teszek egy próbát. Nem is bántam meg! Könnyed, szórakoztató regény. Már most biztos vagyok benne, hogy a következő kötetet is a kezembe veszem, A parázna lódoktort.

covers_115966.jpg

A könyv még a megboldogult Ulpius kiadónál jelent meg magyar fordításban, 2011-ben, majd 2014-ben. Szerencsére ezután sem maradunk Agatha Raisin nélkül, ugyanis Fejős Éva kiadója átvette a jogokat, és a Karácsonyi búcsúcsók-ot már ők adták ki.

Marion Chesney egy skót írónő, 1936-ban született, és ma is tevékeny. A hetvenes évek óta ír, azóta pedig rengeteg álnevet használt, köztük az M. C. Beaton-t is. Egyik fő profilja, a krimi, amiben mindig van egy kis romantika és humor. Ezen alapszik az Agatha Raisin illetve a Hamis Macbeth sorozat is. Férje munkája miatt költöztek Amerikába, de a szíve mindig is az angol tájakért dobogott, valószínűleg ezért is írja le olyan festőien Costwolds-ot, ami létező település. 

Nem vitás, hogy a közép-angliai Cotswold régiesen bájos falucskáinak a bokra a maga aranyló mészkőből épült házaival, csinos kertjeivel, kanyargós dűlőútjaival, sok száz esztendős templomaival csakugyan a világ kevés emberkéz teremtette szépsége közé tartozik.

cotswolds_panorama_fields.jpg

Ebben a regényben találkozunk először Agatha Raisinnal, aki nem tesz túl jó benyomást. Legalábbis én nem kedveltem meg az elején, hiszen egy karrierista, mindenki átgázolni képest, senkivel nem törődő "piárost" ismerünk meg benne.

A Bond Streeten könyökkel félretaszított egy nyeszlett, ideges üzletembert, aki épp leintett egy taxit.
– Én láttam meg előbb – reccsent rá ellentmondást nem tűrőn, a sofőrt pedig utasította, hogy vigye őt a Paddington pályaudvarra.

Aki most új életet kezd, ugyanis nyugdíjba megy és a vidéki Costwolds-ban vesz házat. Ám hamar rájön, hogy ez éles váltás, és a pörgő londoni élethez képest, ebben a kis városban semmi sem történik. A helybeliek nagy része kedves, talán túl kedves is, de mégis kétkedve fogadják az idegen hölgyet, aki ráadásul a nagyvárosból érkezett. 

Agatha Raisin teljesen más, mint a helybeli hölgyek. Nem tudni sütni, főzni, sosem vezetett háztartást, így kénytelen takarítónőt alkalmazni. A szomszédasszony nem túl szívélyes vele, főleg azután, hogy mindketten beneveznek egy pitesütő versenyre. Agatha mindent megtenne a győzelem érdekében, ami azért is érdekes, hiszen életében nem sütött még pitét. Természetesen nem ő nyer, a verseny másnapján pedig holtan találják a zsűri elnökét, ölében Agatha spenótos pitéjével. Ciki..

A feleség, és elég sok nő gondolja úgy, hogy Agatha a tettes. Persze hamar kiderül, hogy ő nem ő volt, de a gyilkos kilétére nem derül fény. Unalmában Agatha is nyomozásba kezd. Amikor rájön, hogy az úriember elég sok nőnek csapta a szelet, a gyanúsítottak listája egyre hosszabb lesz. Bár a rendőrség kéri, hogy álljon le a nyomozással, ő egyre forróbb nyomokra akad.

A szereplők közül többen is szimpatikusak lettek nekem pl. Agatha egykori asszisztense, Roy, aki most többször is meglátogatja régi főnökét, még a nyomozásba is besegít. a nőegylet tagjai között is vannak érdekes szereplők, pl. a lelkész felesége, aki igyekszik Agatha-nak segíteni a beilleszkedésben, vagy a takarítónő is nagyon jópofa karakter. A fiatal nyomozó, Bill Wong is kedves, flörtölése, civódása Agatha-val sokszor megmosolyogtatott.

Maga a főhős, Agatha nekem nem lett a szívem csücske, bár a végére jobban megkedveltem. Nekem egy picit nyers, furának tartom, hogy a törzshelye a helyi kocsma/pub lett, és kicsit túlzottan megpróbál beilleszkedni, ugyanakkor folyton elvágyódik a városkából. Az új szomszéd viszont érdekes új vonalat hozhat a következő kötetbe, amire nagyon kíváncsi vagyok. 

Ebből az első kötetből (ugyanezzel a címmel) TV film is készült 2014-ben, ahol Ashley Jensen színésznő alakította Agatha-t. a forgatókönyvet maga M. C. Beaton jegyzi. A hírek szerint 2016-ban sorozat is indul a történetből, ennek premier dátuma még nem ismert.

agatha-raisin.jpg

A borító alapján amúgy nem esett volna rá a választásom, ne ez alapján ítéljétek meg! Könnyed limonádé olvasmány, egy nap alatt kiolvasható. 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr58415880

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása