A dán lány - The Danish Girl [2015]
2016. január 31. írta: redbandita

A dán lány - The Danish Girl [2015]

Azt tudtam, hogy Eddie Redmayne lesz még Oscar esélyes, de azt nem gondoltam, hogy erre mindössze egy évet kell csak várni. A mindenség elmélete után egy évvel, megint azt rebesgetik, hogy (persze Leo mellett), hogy van esélye a szoborra. Megint egy életrajzi drámában brillíroz, de én szeretném kiemelni a női főszereplőt is, Alicia Vikandert, aki több jelenetben is elviszi a pálmát, a svéd újonc is Oscar jelöltté vált Legjobb női mellékszereplő kategóriában.

a_dan_lany_oscar_nom_est_m.jpguip-duna film

Az igaz történet alapján készült filmet az a Tom Hooper jegyzi, aki 2011-ben Oscar díjat nyert A király beszéde című filmért, majd 2012-ben készített a négy Oscar díjjal jutalmazott A nyomorultakat. Ez azért feltételezte, hogy most is valami remek dolog kerül ki a kezei közül. A hazai mozikba január 28-án kerülő életrajzi dráma, Lili Elbe naplói alapján készült, aki a világon először vett részt nemátalakító műtéten. 

Az eredetileg Einar Wegenerként született férfi (Eddie Redmayne) festőként dolgozik, és boldogan él feleségével, Gerdával (Alicia Vikander), Koppenhágában. 1926-ban járunk. Hihetnénk azt, hogy az események kezdő pillanata az, mikor Gerda múzsája (Amber Heard) elkésik, és ezért Einar-nak kell harisnyát húznia, és a szép ruhát magára terítenie. De nyilván senki sem gondolhatja komolyan, hogy ez mindennek a kiváltó oka. Abban esetleg lehet valami, hogy Einarban ez indít el bizonyos évek óta elnyomott, eltitkolt érzéseket. 

cc23_sg01_00156.JPG

Ami Gerda részséről viccnek, játéknak indul, az Einarnak lassan mindennél fontosabbá válik. Vessetek meg, ezért, de nekem emiatt egy picit unszimpatikus is. Ahogy telik az idő sokkal fontosabb lesz a saját boldogsága, mint Gerdáé. Feladja karrierjét, addigi életét, házasságuk boldog pillanatait, mindent. 

cc23_sg01_00729_r.JPG

Alicia Vikander fantasztikus a csalódott, magányos, megtört nő szerepében. Lubickol benne, brillíroz. Én imádtam. Talán még azt is kimerem jelenteni, hogy leszerepli a szintén fantasztikus Eddie Redmaynet. Akinek azért néhány gesztusa, mozdulata, néhol a mimikája hajaz korábbi szerepeire. Ez Leo-nak jó hír lehet, így nagyobb az esélye az Oscarra. Sajnos Alicia sem fog díjat kapni, mert az valószínűleg Kate Winslet-nek adják majd. De én biztos vagyok benne, hogy mindkettőjüket fogjuk még látni a mozivásznon. Redmayne pl. novemberben a Legendás állatok és megfigyelésükben.

cc23_sg01_00615.JPG

Na de térjünk vissza Koppenhágába, ahol Einar egyre többször érzi úgy, hogy női ruhát kell húznia, parókát és sminket viselnie. Gerda egyre jobban utálja Lili-t, haragszik rá, mert mikor Einar belebújik Lili bőrébe, akkor őt magára hagyja. Ám mikor Einar egyre rosszabbul lesz, állandó orrvérzés, fájdalmas hasi görcsök gyötrik, akkor eldönti, hogy kiáll mellette, bármi is történjen.

cc23_sg01_00995.JPG

Az élet iróniája, hogy Gerda karrierje éppen azáltal indul be, hogy Lili-t kezdi festeni, munka és felejtés miatt vágnak neki egy új életnek, Párizsban.

cc23_sg03_01254.jpg

Csakhogy Einar már nem képes saját bőrében boldog lenni, már nem is fest. Gerda úgy gondolja jót tenne neki, egy barát. Így felkeresi férje gyermekkori legjobb barátját, Hans-ot (Matthias Schoenaerts). A dolog azonban nem úgy sül el, ahogyan Gerda tervezi.

cc23_sg01_00883.JPG

Einar nincs jól, ideje orvost keresni, csakhogy ez nem egyszerű.... Több helyre elmennek, a dokik más-más diagnózist állítanak fel a skizofréniától kezdve, az elmebetegségen át mindenfélét. Alicia régi barátnője, Ulla azonban ismer valakit, aki talán segíthet. Végre meglesz a diagnózis, kiderül, hogy Einar végig (gyerekkora óta) jól sejtette, női lelke valamiért férfi testbe zárult. A doktor szerint lenne egy módszer, hogy ez megváltozzon, egy nemátalakító műtét. A baj csak az, hogy ezt még soha korábban senkin nem végezték el. 

cc23_005_01408.JPG

Einar mégis úgy érzi, hogy szüksége van a műtétre, Liliként akar tovább élni. A műtét két részből áll, az első folyamán eltávolítják a férfi nemiszerveket, a másodikra akkor kerül sor, ha a páciens felerősödik, ekkor alakítják ki a vaginát. Gerda nagyon rendes, hű feleségként támogatja Lilit mindenben. Habár nagy szüksége volna férje ölelő karjaiba bújni, ezt végül egy másik férfinál kezdi keresni. De azt gondolom ez nem vethető a szemére.

Összességében egy érzelem dús,mondanivalóban gazdag, csodaszép film, remek színészi alakítással, elképesztő kosztümökkel, ruhakölteményekkel. Abban elég biztos vagyok, hogy a Legjobb kosztümökért járó Oscart megkapják. Érdemes megnézni! 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr558308200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása