Amerikai mesterlövész - American Sniper [2014]
2015. november 22. írta: redbandita

Amerikai mesterlövész - American Sniper [2014]

Régóta tervben volt már, de valamiért mindig halasztgattam, hogy megnézzem. Ennek semmi köze Eastwood újabb zseniális rendezéséhez, vagy Bradley Cooper meglepően jó alakításához, csak valahogy annyi háborút lát az ember a híradóban, hogy nem jó érzés még az esti mozizáskor is ezt a témát boncolgatni. De nem volt igazam, az Amerikai mesterlövész nem egyszerű háborús film, sokkal inkább egy életrajzi dráma.

amerikaimesterlovesz_online_16.jpg@intercom

A nyolcadik X-en is túl lévő Clint Eastwood megint odatette magát, egy igaz történeten alapuló filmet rendezett, amit hat Oscarra jelöltek, köztük a Legjobb filmre. Bradley Cooper szinte felismerhetetlenné gyúrta magát az egyik legismertebb amerikai katona, mesterlövész eljátszása kedvéért. Hitelesen hozza a hőst, a megtört, magát hibáztató katonát is, a férjet, a családapát. Én még ennyire összetett szerepben nem is láttam, nem is gondoltam, hogy ilyen jól játszik majd. Félreértés ne essen én is kedvelem a munkásságát, csak azt gondoltam ez túl nagy falat számára. Tévedtem.

amerikaimesterlovesz_jelenetfoto.jpg

Ezzel pedig maga Bradley is elég esélyes volt az arany szobrocskára, ez egyébként zsinórban harmadszor esett meg vele. Sajnos nem jött össze, de ettől még szép volt, Brad! A film több rekordot is elért. A Bradley Cooper főszereplésével készült alkotás hivatalosan is 2014 legtöbbet nézett filmje az Egyesült Államokban: a második helyre szorította az Éhezők viadala - A kiválasztott első részét. Clint Eastwood hosszú pályájának legsikeresebb filmjére világszerte 163 milliót költöttek a mozirajongók. Ez pedig épp elég a másik nagy sikerhez: az Amerikai mesterlövész így átlépte a félmilliárd dolláros bevételi álomhatárt. A sok rekord mellett ez még egyet jelent: a film az amerikai mozitörténet legsikeresebb háborús filmje lett hazai pályán – megelőzve a Ryan közlegény megmentésé-t. 

– Lehet, hogy mégis megérte az a rengeteg edzés – kommentálta a film sikereiről szóló híreket Cooper, aki több, mint húsz kiló izmot szedett magára a veterán katona hiteles alakítása kedvéért.

amerikaimesterlovesz_jelenetfoto_14.jpg

Az USA-ban minden idők legjobb januári nyitóhétvégéjét produkáló alkotás már több mint 300 millió dolláros bevételt termelt, ami az 58.8 millió dolláros gyártási költéségét már sokszorosan visszahozta hazájában. A Warner Bros. legfrissebb hírei szerint a saját filmjeik közül az Amerikai mesterlövész all-time első a nem franchise kategóriában, míg a stúdió történetében a 7. legjobb eredményt tudhatja magának az amerikai piacon!

- Chris története azért izgatott, mert az ő személyes története, belső harca legalább olyan érdekes volt, mint a katonai pályafutása. Sorsa jól példázza, mit tesz a háború az emberrel, és milyen terhet ró a hozzátartozóira. Úgy vélem, nem árt emlékeznünk rá, milyen áldozatokkal jár a háború, és fontos emléket állítunk azoknak, akik az életüket tették kockára. Különösképp, ha valakinek olyan jelentős élettörténete van, mint Chrisnek.” nyilatkozta Clint Eastwood.

De miről is szól?

A film egy regényen alapszik, melyből megismerhetjük az egyik az amerikai hadtörténet legeredményesebb mesterlövészét, Chris Kyle-t, akit Bradley Cooper alakít. Hazájában élő legenda, aki a legtöbb ellenséges fegyverest lőtte le négy iraki küldetése alatt. Az ő történetét dolgozza fel az az életrajzi könyv ami alapján a film készült. Kyle összetett karakterét hitelesen alakítja Bradley Cooper. A mesterlövész egyszerre küzd önmagával, hiszen munkája során rengeteg ember életét elveszi, de ezt azért kell megtenni, hogy rengeteg társát megmentse. A seregben egy igazi hős, magánéletében már nem annyira az.

amerikaimesterlovesz_jelenetfoto_11.jpg

Chris Kyle szinte rögtön az esküvője után iraki kiküldetésre megy, feleségét, akit Sienna Miller alakít, később várandósként is hátra kell hagynia. Amikor pedig két kiküldetés között hazajön, akkor is csak fizikálisan van jelen. Magánéleti kudarcaiból mindig egy új kiküldetésben lát kiutat, még kisfiát is hátrahagyja. 

„A történet magja két ember kapcsolata – állapítja meg a Taya Kyle-t alakító Sienna Miller. – Egyikük rendkívüli küldetést teljesít, emberfeletti módon, távol az otthonától. A másik próbálja összetartani a családot, és ez majdnem olyan nagy erőfeszítéseket kíván tőle, mint Christől a haza szolgálata. A férfinak nem könnyű távol lennie a szeretteitől, de rendíthetetlenül hisz benne, hogy ha otthon maradt volna, sokkal több embernek kellene életét veszítenie a harcokban. Taya mindent megtesz azért, hogy támogassa a férjét, de a távolban dúló háború – amelyben akaratlanul is részt vesz – rendkívüli módon próbára teszi a türelmét és a lelki erejét. Miután találkoztam Tayával, felelősnek éreztem magam azért, hogy olyannak láttassam őt, amilyen a valóságban.”

amerikaimesterlovesz_jelenetfoto_5.jpg

A film emléket akar állítani Chris Kyle munkásságának, ugyanis már forgatták a filmet, amikor 2013-ban hazájában, egy veterán lelőtte. Állítólag Kyle apja meg is fenyegette Eastwoodékat, hogy a "poklot szabadítja rájuk", ha fiának emlékét bármilyen sérelem éri. Szerencsére megúszták, hiszen a film méltó tisztelgés Chris Kyle előtt. 

Egy évvel a temetés után Clint Eastwood és Bradley Cooper elutazott Texasba, hogy meglátogassa Tayát és gyermekeit, Chris szüleit, Wayne-t és Debbie-t, valamint testvérét, Jeffet.

„Fontos volt számomra, hogy találkozzam velük – meséli a rendező –, mert őket megismerve sokkal pontosabb képet alkothattam arról, milyen nagyszerű ember volt is Chris. Amikor eljöttünk tőlük, egyrészt szomorúak voltunk, amiért ez a kitűnő férfi nincs többé az élők sorában, másrészt viszont még lelkesebben álltunk neki a forgatásnak, mint annak előtte.”

„A szavunkat adtuk nekik – teszi hozzá Cooper –, hogy Chris szelleméhez méltó, valóságot tükröző művet készítünk. És nekem folyamatosan volt egy olyan érzésem, hogy Chris mindvégig jelen is volt velünk a munka folyamán."

Bradley Coopernek mindössze egyszer sikerül néhány percet személyesen beszélnie a katonával a tragédia előtt, de nagyon fontosnak tartotta, hogy minél inkább visszaadja az igazi Chris Kyle-t. Akinek hadtengerészeti társai is segítették a színészt a felkészülésben. Egyébként külsőre is eléggé hasonlóak. 

Először úgy volt, hogy David O. Russel (Napos oldal, Amerikai botrány) akart filmet csinálni a regényből, aki már számtalanszor dolgozott is Cooperrel. Aztán spielberg-hez került a forgatókönyv, végül maga a színész vette meg a jogokat. Ő maga játszani sem akart benne, Chris Pratt-et akarta főszereplőnek. Ez egyébként Cooper és Eastwood első közös filmje. A filmet 2014 tavaszán kezdték forgatni Los Angelesben, majd Marokkóban. Ez tudta helyettesíteni leginkább az iraki helyszínt.

„Építészeti szempontból Marokkó hasonlít Irakhoz – mondja Eastwood. – Meg is építhettük volna a külső színhelyeket, de díszlettekkel aligha ragadhattuk volna meg azt az atmoszférát, amit Marokkó fővárosa nyújtani tudott.”

amerikaimesterlovesz_jelenetfoto_12.jpg

A forgatás másik része Kaliforniában zajlott. Eastwood két látványtervezőt szerződtetett a filmhez: régi munkatársa, James J. Murakami a hazai színterekért, Charisse Cardenas pedig, aki első ízben dolgozott a rendezővel, az óceánon túli jelenetekért volt felelős.

„Alaposan tanulmányoztam az iraki kultúrát – mondja Cardenas –, különös tekintettel Ramádi és Falludzsa, valamint Bagdad Szadr-város nevű negyedének építészetére, és sokat merítettem Chris Kyle leírásaiból is. Nagy segítséget jelentettek a marokkói szakértők is abban, hogy meg tudjuk jeleníteni ezeket a helyszíneket.”

Az Irakban zajló jelenetek egy részét a kaliforniai Santa Claritában található Blue Cloud farmon vették fel, ahol a művészeti részleg szakemberei megépítették Ramádi egyes részeinek mását. Az egyik kulcsfontosságú harctéri jelenetet a San Diegótól keleti irányban 160 km-re fekvő El Centróban vették fel, a száraz és kietlen Imperial-völgyben. A stáb birtokba vett egy régi, elhagyatott tejüzemet, és itt forgatták le azt a szekvenciát, amelyben Kyle és csapata szörnyű kelepcébe kerül a sivatagban.

A bajtársak

Négy küldetése során sok emberrel megismerkedik, sőt össze is barátkozik Kyle. Az egyik legjobb barátja, még a kiképzésen megismert Bejgli, akit Jakke McDorman (Greek - A szövetség, Die Hard 4, Hajrá csajok) alakít. Ott van még, Marc azaz Luke Grimes (A szürke ötven árnyalata, Elrabolva 2, True Blood). Chris Kyle valódi bajtársa, Kevin Lacz is szerepel a filmben, önmagát alakítja. 

„Kyle híre az ellenség táborában is elterjedt – mondja Peter Morgan –, az irakiak a Ramádi ördögének nevezték el, és vérdíjat tűztek ki a fejére. Musztafa rá vadászik, Kyle pedig Musztafát keresi, aki nem kevés veszélyt jelent az Irakban harcoló amerikai katonákra nézve. Két férfi, aki mindenáron végezni akar egymással – és ki ismerné jobban az idegek eme harcát, az efféle halálos játszmákat Clint Eastwoodnál?”

amerikaimesterlovesz_jelenetfoto_21.jpg

Pár dolog azért különbözik a regény és a film között

A filmben Chris Kyle-nak egyetlen komoly riválisa akad, egy Musztafa nevű szíriai mesterlövész személyében, akit Sammy Sheik alakít. A moziból az derül ki, hogy az egykori olimpikonnak Kyle a megszállottjává válik. Lényegében azért is megy mindig új bevetésre, hogy kiiktassa őt és akkor tud hazatérni mikor ez megtörténik. A regényben Mustafa nem kap ilyen nagy jelentőséget.

amerikaimesterlovesz_jelenetfoto_22.jpg

Valójában 24 évesen kezdte kiképzését, a filmben szinte idős jelentkezőként ércelődnek vele felette járói.

A filmben Kyle első áldozatai egy bombát szorongató kisgyerek és az anyja, a valóságban csak az anyát lőtte le.

A feleségnek Taya-nak gyanús volt Kyle utolsó mentoráltja, Routh, de nem saját otthonuk elől indulnak el utolsó lövöldözésükre, ahogyan az a moziban látható. valójában Kyle ment el autóval a férfiért.

Hős vagy elítélendő gyilkos?

A sajtóban a legnagyobb vitát az váltotta ki, mind a 2012-es regény, mind a film körül, hogy valójában tényleg hős-e Chris Kyle, vagy pedig olyan személy, aki élvezte, hogy embereket gyilkolhat. Ezen a mai napig is megy a vita. Én a könyvet nem olvastam, a film azonban egyértelműen azt sugallja, hogy Chris Kyle nem szórakozásból ölt, és nem élvezte egyáltalán. De szükséges volt ahhoz, hogy megvédhesse társait.

 „Chris valójában nem volt erőszak-párti, ám amikor szólította a kötelesség, cselekedett. Erősen hitt benne ugyanis, hogy az igazságért harcol. Különlegessége nem pusztán abban áll, hogy több ellenséget lőtt ki, mint bárki más az Egyesült Államokban, hanem abban, ahogyan hazatérve megküzdött a saját mentális felépüléséért és a családja összetartásáért.” - mondta Bradley Cooper.

„Isten, haza, család: Chris ezzel a mantrával nőtt fel – magyarázza Eastwood. – Gyerekkorától kezdve beléültették azt is, hogy vannak emberek, akik a többi védelmezésére születtek. Tudta, hogy ő is egyike a védelmezőknek. Ezért vállalkozott rá újra meg újra, hogy a frontvonalon szolgáljon, hátrahagyva a családját.”

„Mindenki, aki csak a produkción dolgozott, megtette, ami tőle tellett azért, hogy a film méltó emléket állítson a férjemnek – mondja Taya Kyle –, és ezért nem győzök elég hálás kenni az alkotóknak. Sikerült elérniük, hogy a filmbéli Christ olyannak láttassák, amilyen valójában volt: becsületes embernek, aki mindig és minden fronton többet tett annál, mint amit muszáj lett volna.”

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr938098098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

.Bulldeo 2015.11.22. 17:21:40

gyenge film volt, gyenge alakítással. spielberg is beszállt a sztori fejlesztésébe, és ő is rendezte volna, de aztán inkább a lovak közé dobta a gyeplőt.
az meg, hogy a végén nincs megmutatva a pali lelövése - nem esztétikai okokból, hanem azért, mert a feleségnek ez volt a kérése (wtf?!), az meg csak hab a tortán.

Tom Bobb · http://tombobb.blog.hu 2015.11.23. 11:29:56

Ez a film egy amerikai hivatalos terroristáról szól, nem másról. Undorító. Bocs a linkért, csak kiegészítésképpen a cikkedhez (vagy ami kényelmesebb: "Törölj, te állat!"...)
tombobb.blog.hu/2015/01/19/amerikai_terrorista

redbandita 2015.11.23. 11:33:25

@Tom Bobb: nem akarlak törölni, örülök, ha valaki véleményt mondd. A terroristát azért picit erősnek érzem. Végülis nem önszántából ment oda, hanem mert ezt a parancsot kapta. Nehéz kérdés...

redbandita 2015.11.23. 11:35:02

@.buldeo: valahol érthető a feleség kérése, hiszen gondold el, hogy a gyerekei tulajdonképpen innen tudják megismerni az apjukat, talán nem lenne jó végignézetni velük "az apjuk halálát". Meg Eastwood amúgy is szeret így sejtetni, nem?

qtyuly 2015.11.23. 15:26:29

Ezt olvasva még azt is hihetné az ember, hogy nézhető a film és nem egy "vi ár dö ömeriken ármi end vi hev tu kik de ezz of de bed gájz" szintű zászlólengető propaganda-ócskaság.

.Bulldeo 2015.11.23. 20:34:27

@redbandita: én azt hittem, hogy ez egy közönségfilm, és nem egy "emlék a papáról". anyuka vegyen elő fényképeket, és meséljen a gyerekeknek, de erre hivatkoznia a film készítőinek elég töketlen húzás. különben is, akkor meg lehetett volna az a film vége, hogy a fickó elindul hazulról, és tudjuk, hogy ez volt az utolsó találkozása a nejével (mint ahogy volt). de az, hogy jön az utószó, majd visszatérünk egy zászlólengetést még megnézni, hát az elég nevetséges; konkrétan nem emlékszem ilyen filmre, pedig elég sokat látta már, hogy a film után van egy epilógus jellegű szöveg, majd még egy képet utánarak a rendező, majd jön a végefőcím. iszonyat igénytelen, direkt, már-már propagandisztikus megoldás.

a katona, aki kilőtt egy rakás muszlimot majd végül egy őrült veterán meg otthon őt lőtte agyon. ez a sztori. de persze a feleségnek lehetett volna az is a kérése, hogy ne mutassák, ahogy a férje lelő bárkit is, nehogy a gyerekei úgy emlékezzenek rá, mint egy gyilkosra. kár, hogy ezt nem kérte, úgy még izgalmasabb lenne a film.
süti beállítások módosítása