A mogyoró-meló - The Nut Job [2014]
2014. június 28. írta: redbandita

A mogyoró-meló - The Nut Job [2014]

2014 januárjában került a hazai mozikban, idén májusban pedig DVD-n is megjelent ez a vicces talán inkább felnőtteknek szóló animációs film. Nagyon tetszett, főleg 2-3 mellékszereplőt kedveltem meg benne. Nálam mindent vitt Haver, a patkány. Hát őt nem lehet, nem imádni!!! De a bolondos hős mókus se semmi, no meg a kicsit ütődött mopsz lány. Vicces, izgalmas, látványos! Mi kell még?

NJ_B1_Online.jpg@Pro Video Film & Distribution

A történet két szálon fut: vannak a Park állatai, akik próbálják a télire valót összegyűjteni (mint A tücsök és a hangyában, vagy a Túl a sövényenben) és van egy bankrabló banda, akik az utolsó nagy dobásra készülnek. Így gondolom, hogy a cím is az Olasz melóra akar utalni, bár ahhoz azért kis merészség lenne hasonlítani. A két szál egy bizonyos üzlethelyiségben fonódik egybe, ahol rengeteg a mogyoró.... A rablók ugyanis ezt akarják beletölteni a készpénzes zsákokba, az állatok meg ugye ezt akarják elvinni téli betevőnek.

@Pro Video Film & Distribution

Kis túlzással mondanám, hogy A mogyoró meló hasonlít a nagy sikerű Amerikai botrányra, méghozzá abban, hogy itt sem annyira történet a lényeg, hanem a karakterek, vagy a "színészi teljesítmény". Szerethető figurával ugyanis tele van ez az animációs, no meg persze gonoszok is vannak bőven...

Nekem három nagy kedvencem volt a filmben, de szinte az összes figura jól ki lett dolgozva. Most nem arra gondolok, hogyan vannak "megrajzolva", bár kétség kívül abban is van munka bőven, főleg ahhoz képest, hogy nem egy Disney/Pixar, vagy Dreamworks filmről beszélünk. Kidolgozottak a karakterek abból a szempontból, hogy a rövidke idő alatt is jól megismerjük őket.

Ott van rögtön a főszereplőnk, Grimbusz a mókus (eredeti hang Will Arnett, magyar hangja Varga Gábor) aki nem annyira csapatjátékos. Ő leginkább a maga szakállára dolgozik, itt is ugye hasonlóság fedezhető fel a Túl sövényen mosómedvéjével... Szóval Grimbusz nem tud, vagy talán nem is akar a Park törvényei szerint élni, nem érdekli mennyi kajája van a többieknek. Kizárólag saját boldogulása a fontos, még legjobb barátja, Haver felé sem tud érzelmeket kimutatni. Ami a szívén az a száján, gondolkodás nélkül mondd ki dolgokat, azzal nem is törődve, hogy ezzel kit bánt meg.

THE-NUT-JOB-Movie-Trailer-10.jpg@Pro Video Film & Distribution

Grimbusz legjobb barátja, Haver (akit ha már Túl a sövényen, akkor mindenképpen Hamihoz hasonlítanék) a patkány, aki néma. Nem beszél még legjobb barátjával, imádott bálványával, Grimbusszal sem. Bár testbeszédéből, gesztusaiból és néhány jelenetnél hatalmas szemeiből azért tudjuk, hogy mit akar mondani. Tulajdonképpen az egyik legokosabb karakter, habár ezt senki nem veszi észre. Nekem az egyik legnagyobb kedvencem volt, szerintem nem lehet nem imádni!

@Pro Video Film & Distribution

Persze kell lennie egy nőnek is, aki jól felkavarja az állóvizet, jelen esetben ez egy Andie (eredeti szinkron Katherine Heigl, magyar hangja Mezei Kitty nevű mókuslány, aki egy társával együtt indul útnak, hogy élelemet szerezzen a többi állatnak. Haver mellett egyedül ő áll ki Grimbuszért, mikor azt egy baleset után száműzni kívánják. Tényleg a végsőkig hisz abban, hogy Grimbusz nem az, akinek mindenki gondolja.

tnj_q265_s0130_lgt.l.000226.jpg@Pro Video Film & Distribution

Kell ugye egy gonosz is, egy negatív főhős... Itt elég sokára(?) derül ki, hogy ki is az, viszont itt a negatív szereplőt egyáltalán nem lehet megkedvelni, mint mondjuk Nigelt a Rióban. Itt a gonosz szereplő, tényleg a velejéig romlott, vannak téglái, testőrei, verőemberei, no meg persze "nagy terve"...

Kalandozzunk át kicsit az emberek világába... Van egy nagyfőnök, mert az ugye minden bankrabláshoz kell... A férfi nemrégen szabadult a sittről, de máris az új akciót szervezi, ami az utolsó nagy dobása lesz... Mindenki ezt mondja, nem? Van két féleszű csatlósa, Enyves és Mázli, mint annak idején Szörnyellának. A bankkal szemközti mogyoró boltból akarnak átfúrni/ásni/vésni és a pénzeszsákokat kicserélni mogyoróval töltött zsákokra. Csakhogy a kis állatok is erre a mogyoróra pályáznak...

Már írtam korábban, hogy három kedvencem volt, de ugye eddig csak Havert lepleztem le. Nos a másik két karakter, csak mellékszereplő, de szerintem aki megnéz a Mogyoró melót, az nem felejti el Bizsu kutyát, akinek elképesztő dumálókája van, és a hősies(?) Grayson mókust (eredeti hang Liam Neeson, magyar hang Kamarás Iván), aki teljesen ütődött... Nektek volt kedvencetek?

@Pro Video Film & Distribution

A film rendezője, Peter Lepeinotis, akinek ez az első nagyjátékfilmes alkotása, ahhoz képest nem is rossz... De az tény, hogy nem lett az év legjobb alkotása. egyszer azonban érdemes megnézni, már csak a fentebb említett három karakter miatt is...

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr186408877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása