Ámok - Havoc [2005] - Anne Hathaway levetkőzik
2014. február 27. írta: redbandita

Ámok - Havoc [2005] - Anne Hathaway levetkőzik

A címet szó szerint és átvitt értelemben is igaznak gondolom. Ebben a nem túl ismert 2005- amerikai-német erotikus krimiben Anne Hathaway nagyjából minden ruha darabjától megválik, ami karrierjében egyébként először fordult elő. De Anne nem csak a fehérneműtől szabadult meg ebben a moziban, hanem kislányos énjétől is! Innentől már egyértelmű volt, hogy nem kaphat többé "jókislányos" szerepeket, mert annál sokkal több van benne! 

Havoc.2005.1080p.WEB-DL.DD5.1.H.264-CrazyHDSource.jpg

Azt mindig tudtam, hogy Anne Hathaway nem könnyen besorolható színésznő, nem olyan, akit mindig csak romkom-okban látunk (mint Jennifer Aniston), de nem is olyan, aki csak drámai karakterekben tetszik nekünk (mint Keira Knightley), és nem is feltétlenül harcos amazon (mint mondjuk Angelina Jolie). Azt hiszem, hogy ő az a fajta színész, aki nagyon sokféle műfajban hiteles tud maradni. Elhittük róla, hogy csúnyácska hercegnőcske, elhittük, hogy éppen nővé érő trónörökös, elhittük, hogy karriert építő újságíró, hogy halálos beteg vagy legutóbb, hogy ő a Macskanő! Fiatal kora ellenére számos nagy szerepet tudhat maga mögött, de ami ennél fontosabb, hogy eddig még nem tudott hibázni, nem bólintott rá olyan szerepre (már azok közül, amiket eddig láttam tőle) amiben megbukott volna.

anne-hathaway-sexy.jpg

2005-ben ebben a talán nem túl ismert amerikai-német erotikus krimiben mutatta meg tehetségét és ahogy feljebb is írtam ez volt az első olyan szerepe, ahol szinte teljesen meztelenül láthatta a nagyközönség. Azt nem tudom egyébként, hogy ez mitől krimi, de ahogy néztem mindenhol ebbe a műfajba sorolják, de ne számítsatok véres kivégzésekre. Inkább mondanám drámának, ám a mozi sztorija nem fog sok újat mondani, arra ne számítsatok.

Barbara Kopple rendező olyan témát boncolgat, amivel számos más filmben, sorozatban találkozhattunk már. Egy csapat, gazdag tinédzser ismerkedik az élet sötétebb oldalával: alkohol, drogok, szex... Nem arra gondolok, hogy VBK-t isznak egy házibuliban és saját pasijukkal ágyba bújnak esténként. Ezek a lányok és fiúk szüleik töménytelen pénzét arra költik, amire csak nem szégyellik: tömény szesz, kokain, vagy akár fegyverek. A lányok akárkivel lefekszenek, akár több férfival egyszerre, akár tök ismeretlenül. Napközben gimibe járnak, ám suli után és hétvégén teljesen őrizetlenül maradnak és olyankor elszabadul a pokol. Gondolom ismerős a téma, hiszen az amerikai tömegkultúra ontja az ilyen filmeket, könyveket, sorozatokat. Ami talán más ebben a filmben, hogy nincs pozitív élmény egy sem! A vége sem happy end.

A sztorit egy fiatal lány, Allison (Anne Hathaway) szemszögéből ismerjük meg. Ally fiatal, gyönyörű, okos, vicces, gazdag, mindene megvan. Kivéve talán egy valami: a saját személyisége. Az nincs neki. Teszi amit szerinte elvárnak tőle a barátai, a bandája. Mit? Szülei tudta nélkül (akik persze soha nincsenek is otthon) szinte minden idejét legjobb barátnőjével, Emily-vel (Bijou Phillips) meg még két lánnyal és pasijával, meg az általuk létrehozott bandával tölti. 

141719_galeria_amok_havoc_06.jpg

Ahogyan az lenni szokott a lányoknak egyre nagyobb balhékra van szükségük ahhoz, hogy úgy érezzék élnek. Egyik őrült estélyükön pl. ellátogatnak egy gettó-beli buliba, ahol megismerkednek egy helyi bandával, akiknek a vezetője, Hector (Freddie Rodriguez) rögtön felfigyel Ally-re. Ő pedig viszonozza a férfi érdeklődését, de kapcsolatuk elég hamar zátonyra fut, hiszen elképesztően különbözőek.

havoc_still_0.jpg

Egyik éjjel Ally és Em éppen a bandával buliznak, isznak, mikor felmerül a kérdés csatlakozhatnak-e. A férfiak meglepődnek, de ajánlatot tesznek. Az ittas csajok belevágnak a dologba, az egyikük még nagyjából időben észbe kap, a másik óriási bajba kerül. A két lány történtekről teljesen máshogy mesél és ennek nagyon súlyos következményei vannak.

havoc7.jpg

Elég lehangoló, néhol kicsit uncsinak tűnő film, de Anne Hathaway kedvelőinek merem ajánlani. Azonban NE számítsatok a Neveletlen hercegnőből megismert kislányra!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr175835813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.02.28. 13:12:50

ez a magyar címe, hogy ámok?

van ilyen szó?

redbandita 2014.02.28. 18:02:40

@doggfather: jó kérdés :) Egyébként tényleg ez a magyar címe és ahogy tegnap utánaolvasgattam valahogy úgy magyarázták, hogy az Ámokfutásra akartak utalni, amit a két főszereplő csinál. De a béna cím ne ijesszen el a filmtől, mert tényleg nem rossz :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.01. 09:11:00

@redbandita: ismét egy jó példa a béna magyar címekre!
süti beállítások módosítása