A könyvtolvaj - The Book Thief [2013]
2014. február 07. írta: redbandita

A könyvtolvaj - The Book Thief [2013]

Sok film témája a II. világháború, de A könyvtolvaj mégis egy picit más szemszögből mutatja be ezt az időszakot, mint a korábbi alkotások. A film Markus Zusak regénye alapján készült, ami 2005-ben több, mint 230 héten át vezette a New York Times bestsellerlistáját. Ideje volt tehát, hogy a mozivászonra is felkerüljön, olyan sztárokkal, mint Geoffrey Rush vagy Emily Watson. A film zenéjét BAFTA, Golden Globe és Oscar díjra is jelölték!

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

A_konyvtolvaj_online_12.jpg@Intercom

A könyv

Markus Zusak regénye 2005-ben jelent meg a szerző szülőföldjén, Ausztráliában. A könyvtolvaj a következő évben a nemzetközi könyvpiacon is bemutatkozott. Azóta több mint harminc nyelvre – közöttük magyarra is – lefordították, világszerte nyolcmillió példánya kelt el, hét éven át szerepelt a The New York Times bestseller-listáján, tucatnál is több irodalmi díjat kapott, és hosszú ideig állt az Amazon.com eladási listájának élén. A könyvtolvaj első magyar kiadása 2010-ben az Ulpius-ház gondozásában jelent meg, amely január 30-án - a könyv alapján készült film hazai premierjével egy időben - filmes borítóval került újra a könyvesboltokba.

A regény írója, Markus Zusak édesanyja Németországban, apja pedig Ausztriában született, és a háború végén menekültek Ausztráliába. Gyermekeiknek sokat meséltek arról, mi mindent láttak Európában a náci uralom idején. Zusak szülei elbeszéléseiből merített ihletet A KÖNYVTOLVAJ történetéhez.

„Miközben hallgattam őket ausztráliai konyhánkban, láttam magam előtt, miként hajtják végig a nácik csontvázzá soványodott foglyaikat az utcákon, és átéltem, milyen lehetett a légópincében kuporogni München bombázása idején… – meséli az író. – Akkor még nem fogalmazódott meg bennem, de bizonyára ezeknek a történeteknek a hatására váltam íróvá. Szüleim történeteiből az is kiderült ugyanakkor – teszi hozzá Zusak –, hogy az emberek még e sötét, gonosz korban is meg tudták találni a szépséget a sok borzalom közepette. Ez az, amiről A könyvtolvaj szól: Hitler szavai tönkreteszik és elpusztítják az embereket, ezért a lányka visszalopja a szavakat, hogy új mondatokat, merőben más, szépséges történeteket rakjon össze belőlük.”

Előkészületek

Van filmes, akit a könyvek szeretete tesz sikeressé a moziiparban. Elizabeth Gabler 14 éve a Fox 2000 stúdió vezetője, szeret kockáztatni, pályáját hatalmas sikerek szegélyezik, és nagyon hisz az irodalomban: valószínűleg ezért is vágott bele A könyvtolvaj elkészítésébe. Gablernek köszönhetően a stúdió korábban olyan regényeket filmesített meg, mint például Az ördög Pradát visel és a Pi élete – pedig az utóbbit korábban minden stúdió és számtalan neves filmes megfilmesíthetetlennek ítélte. A Pi élete moziváltozatára a stúdió végül 120 millió dollárt költött, és nem bánták meg: a sikert több mint 611 millió dollárnyi bevétel és négy Oscar-díj bizonyítja. Az ördög Pradát visel hasonlóan népszerűvé vált.

– A szavak erejében hiszek – mondja a producer. – És ahogy olvasom őket, rögtön képpé válnak bennem: A könyvtolvaj-ban is rögtön megláttam a lehetőséget. Tudtam, nem szabad megijedni: bele kell vágni a megfilmesítésébe.

A film rendezését Brian Percival-ra bízták, aki megígérte Zusak-nak, hogy nem fog csalódást okozni. Azt hiszem meg is tartotta a szavát. Percival-nak egyébként ez az első filmje, de egy BBC-s sorozatnak, a Downtown Abbey-nek már hat részét elkészítette.

A sztori

A könyvtolvaj más, mint az eddig bemutatott világháborús filmek. Egy gyerek, egy szőke hajú kislány szemszögéből látjuk az eseményeket. Liesel (Sophie Nélisse) mindent elveszít, ami fontos számára és ez teszi még drámaibbá az egészet. Öccse meghal, szülei koncentrációs táborba, ő pedig nevelőszülőkhöz kerül. Liesel mégis próbálkozik, nem adja fel igazából egy pillanatra sem, ami elképesztő, ha belegondolunk, hogy milyen fiatal. Nevelőapja, Hans (Geoffrey Rush) segítségével megtanul olvasni, és talán ez ad neki erőt, hitet ahhoz, hogy a rosszabbnál rosszabb dolgokat is átvészelje.

Konyvtolvaj_jelenetfoto (4).jpg@Intercom

Már éppen kezdené otthon érezni magát új helyzetében, amikor váratlan vendég érkezik hozzájuk. Egy fiatal fiú, Max (Ben Schnetzer), aki nagyon beteg mégis bújtatni kell őt. Először Liesel szobájában kap helyet, majd a pincében, de a kislány nem igazán érti miért kell rejtegetni ezt a rendes, tanult fiút. A válasz egyszerű... Mert Max zsidó. Ezzel tehát a Hubermann házaspár óriási kockázatot vállal, hiszen ha erre fény derülne, mindannyian életüket vesztenék.

Konyvtolvaj_jelenetfoto (1).jpg@Intercom

Liesel így még a kis barátjának, Rudynak (Nico Lirsch) sem mondhatja el a nagy titkot. Az éhezés, a bombázások, a rettegés közepette a gyerekek próbálják megszokott életüket élni: fociznak, futnak, szóval minden olyasmit, amit egy átlagos tizenéves csinál. Liesel új barátra is szert tesz, méghozzá a polgármester felesége személyében.

Konyvtolvaj_jelenetfoto (10).jpg@Intercom

Ám a dolgok egyre rosszabbak... Egyre több embert toboroznak be katonának (köztük Rudy apját, majd Hansot is), a zsidókat közben folyamatosan deportálják, mindenki elveszít valakit: szomszédot, barátot... Maxnak is el kell hagynia a pincét, nem sodorhatja még nagyobb veszélybe jótevőit.

Liesel, azaz Sophie Nélisse

A stáb nagyon sok munkát, erőfeszítést fordított a megfelelő szereplő kiválasztására. Castingoltak Nagy-Britannia-, sőt Európa-, Amerika-, és Ausztrália-szerte.

„Liesel figurája igen nagy kihívást jelentett casting szempontjából – meséli Karen Rosenfelt producer. – A majdani főszereplőnek rengeteg feltételnek kellett eleget tennie: egy kíváncsi, bátor, öntörvényű, ugyanakkor fegyelmezett, tisztaszívű, intelligens, és persze szőke gyermeket kerestünk.”

„Olyasvalakire volt szükségünk – teszi hozzá Percival –, akit legszívesebben a karunkba kapnánk, hogy kiragadjuk szörnyű életkörülményei közül, ám ránézésre is világos, hogy haellágyuló szívünk késztetésére megtesszük ezt, minimum egy bokán rúgásra számíthatunk.”

A Lieselt alakító tizenkétéves Sophie (akit korábban például a Lazhar tanár úrban láthattunk) azt nyilatkozta, hogy elsírta magát mikor végigolvasta a scriptet, pedig ez korábban még nem fordult elő. Hát el is hiszem, mert Liesel annyi megpróbáltatáson megy keresztül, ami egy felnőtt embert is megtörne, de ő kitartóan és nagyon bátran viselkedik! Sophie egyébként tornász, és éppen a 2016-os riói Olimpiára készült, amikor felkérték, hogy vegyen részt a castingon.

Konyvtolvaj_jelenetfoto (12).jpg@Intercom

A szerep kapcsán, a forgatások során azt tanultam meg, hogy minden rosszban van valami jó és a gazdagság nem feltétlenül egyenlő a boldogsággal. - nyilatkozta Sophie.

Emily Watson, a gonosz

A film női főszereplője Emily Watson, aki Liesel nevelőanyját játssza. Kezdetben nagyon gonosznak tűnik, de szép lassan kiismerjük az igazi énjét és, hogy mit miért tesz.

unnamed_3.jpg@Intercom

„Azok előtt, akik nem ismerik, Rosa zsörtölődő, keserű és szívtelen asszonyságnak tűnhet – mondja a Hubermannét alakító Emily Watson. – Ránézésre cseppet sem az a fajta nő, akit egy gyermek nevelőszülőnek kívánna.”Idővel azonban Rosa nagyon megszereti Lieselt, és gondos pótmama válik belőle. Ezzel párhuzamosan férjével is türelmesebben kezd viselkedni. „Rosa gorombasága belső jóságot takar, és ez a belső jóság sosem engedi, hogy Rosa helytelenül cselekedjen. Ha a szavaimaróak is, a tettei szinte mindig önzetlen jóindulatból fakadnak – mondja a színésznő.

Élveztem, hogy egy ennyire önző, csak magára figyelő embert játszhattam – nyilatkozta a színésznő, aki Lars von Trier Hullámtörés-ének főszerepével vált világhírűvé. – A nőben, akit játszom, nagyon sokáig semmi szerethető nincs. És még a tetejébe csúnyának, rosszul öltözöttnek, örökké dühösnek kellett lennem. Ez határtalanul felszabadított. Nem kellett szépnek lennem, és ez jó érzés volt. Tulajdonképpen, még annál is jobb, mint amikor a történet előrehaladtával kiderül, hogy igazából van szíve ennek a Rosának.

Geoffrey Rush, a jóságos apa

A férfi főszerepre talán nem is találhattak volna megfelelőbb színészt, mint Geoffrey Rusht. Megjegyzem Sophie Nélisse azt nyilatkozta, hogy a film előtt nem is hallott még Rush-ról és állítólag a barátai sem. Hát ez azért szomorú, mert Rush talán az egyik legnagyobb színész korunkban. Egyébként Watson és Rush játszottak már együtt a Peter Sellers élete és halála című filmben.

Konyvtolvaj_jelenetfoto (8).jpg@Intercom

„Hans legfőbb erénye hatalmas érzelmi intelligenciája – mondja Geoffrey Rush –, tiszta és szeretetteljes személyisége miatt Liesel hamar megszereti őt. Hans tudja, hogy Liesel embertelenül nehéz időszakon megy keresztül, és mindent megtesz érte, hogy felvidítsa őt. Gyakran játszik neki a harmonikáján.”

A narrátor, a Halál

Az eredeti történetben igen fontos szerepet kap a narrátor, aki nem más, mint a Halál. Az ő tűnődései, meglepően emberséges és bölcs megállapításai, jóslatai meg-megszakítják, átfestik és új megvilágításba helyezik a cselekményt. Percival sokat vívódott, miképp ábrázolja a filmben a Halált. A megoldásra végül Zusak
könyvében akadt rá:

„A könyv szövegének egyik legerősebb sora éppen erre a kérdésre felelt. Valahogy így hangzott: »Ha meg akarod tudni, milyen is a halál, vess egy pillantást a tükörbe!« Vagyis a halál mindnyájunkban ott rejtőzik, de ez a bizonyosság nem feltétlenül rémisztő. A könyv és a film narrátora egy szelíd Halál.”

A zene

John Williams valószínűleg a legnagyobb élő (film)zeneszerző. 41 alkalommal jelölték Oscar-díjra, amit ötször meg is kapott. Legendás dallamok és legendás mozik fűződnek a nevéhez: a Star Wars-, az Indiana Jones- vagy a Harry Potter-sorozat elképzelhetetlen lenne az ő kompozíciói nélkül. A mester 81 éves, és már kissé válogatós. Nem vállal el bármilyen munkát: az elmúlt nyolc évben kizárólag a legnagyobbal, Steven Spielberg-gel dolgozott: egyedül az ő filmjeihez készített új kísérőzenét. Kivételt tett és egy elsőfilmes rendező mellé szegődött, de így is összejött a 42. jelölés. Az ősz hajú mester azt nyilatkozta, azért vállalkozott a történelmi film zenéjének megalkotására, mert megtetszett neki a megható, izgalmas sztori; és nagyon örült, hogy egy szörnyű világban élni próbáló gyerekfőszereplő kalandjai köré építheti romantikus, feledhetetlen muzsikáját. Williams következő munkája egyébként a Star Wars VII lesz.

A film összes dalát meghallgathatjátok a Popkult Youtube oldalán.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr855799862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása