A hatalom árnyékában [2011] - The Ides of March
2014. február 07. írta: redbandita

A hatalom árnyékában [2011] - The Ides of March

Amikor múlt szombaton az M1-en megnéztem ezt a filmet még fogalmam sem volt, hogy milyen szomorú ok miatt lesz aktuális. Mint arról már mi is beszámoltunk másnap (azaz február 2-án) holtan találták az egyik szereplőt, Philip Seymour Hoffmant, akinek mi is szeretnénk egyfajta emléket állítani és néhány jelentősebb szerepéről megemlékezünk! Hoffman legutóbb az Éhezők viadala: Futótűzben alakította a játékmestert, előtte pedig George Clooney filmjében szerepelt.

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

003_the_ides_of_march_hi-res_still_07_-_576.jpg

Bár e cikket/filmet most igyekszem a színészlegenda szemszögéből vizsgálni, mégis kellene egy picit beszélnem magáról a moziról is. A főszereplő Ryan Gosling, a rendező és az egyik szereplő, George Clooney. Így tehát Clooeny is beállt azoknak a színészeknek a sorába, akik megpróbálták magukat rendezni. Ő egyébként sikerrel teszi ezt, és Gosling is remek választás volt a karrierista, feltörekvő fiatal férfi szerepére.

the-ides-of-march.jpg

A mozi egyébként nem mondd sok újat, talán egy gyerek is tisztában van azzal hogyan zajlik egy politikai kampány. Clooney mégis úgy döntött, ezt mutatja be. Szerepe szerint egy kormányzót alakít, Mike Morrist, aki igazán jó alapanyagnak tűnik egy elnökválasztáson. Karizmatikus, charme-os, megbízható(?), na meg persze lehengerlő beszélőkéje van... Habár ez utóbbit egy egész stáb segíti, kampányfőnöke a szakma elismert "öregfiúja", Paul Zara, akit Philip Seymour Hoffman alakít.

the-ides-of-march-film-review-george-clooney-phillip-seymour-hoffman.jpg

A szerepre egyébként Clooney jó barátját, Brad Pittet akarta felkérni, csak az más munkák miatt nem tudta elvállalni. Egyébként nem is baj, mert Pittet valahogy nem is tudnám elképzelni ebben a karakterben...

Hoffman viszont nagyon hiteles a dörzsölt szakember szerepében, szerintem tipikusan ilyennek képzelhető el egy "politikus jobbkeze". Igazi karrierista, csak a munkájának él, és semmiképp sem keveri össze a barátságot a munkával. Gondolkodás nélkül kirúgja egyik legjobb emberét, a feltörekvő, fiatal, pimasz médiaszakértőt Stephen-t (Ryan Gosling). Pedig csak a gyanú merül fel, hogy lepaktált az ellenfél kampányfőnökével (Paul Giamatti), aki egyébként legalább olyan dörzsölt fickó, mint Zara.

20120126-the-ides-of-march1.jpg

A film egyébként nagyon kis költségvetésből készült, mindössze 12,5 millió dollárból, ami Hollywood-i viszonylatban tényleg nem sok. A premierre egyébként sokkal korábban került volna sor, de Clooneyék úgy döntöttek, hogy az Obama-s választás megelőző óriási reményekkel teli várakozást nem rombolják le egy ilyen alkotással. De aztán kiderült, hogy Obama sem tud hirtelen minden jobbra fordítani, így (kis késéssel) mégis bemutatták a filmet. Az eredeti cím, The Ides Of March, március idusára utal, amikor is Brutus elárulta Julius Ceasert. Hogyan jön ez ide?

20120109-the-ides-of-march.jpg

Nos Stephen megtud egy elég nagy és elég mocskos titkot a leendő elnökről, így mikor Paul Zara kirúgja őt, nem igazán gondolkodik azon, hogy az információt felhasználhatja e... Megzsarolja Morrist, de nem pénzt követel, hanem a kampányfőnöki posztot.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr345803588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása