Az acélember - Man of Steel [2013] - Hogyan váljunk szuperhőssé?
2014. január 15. írta: redbandita

Az acélember - Man of Steel [2013] - Hogyan váljunk szuperhőssé?

Az utóbbi években nagyon sok képregényfilmet láthatunk a mozikban, most éppen Superman kapott egy előzményfilmet, habár nem sok újat tudtunk meg róla. A főhőst ezúttal Henry Cavill játssza, akiről viszonylag könnyen elhisszük, hogy szuperhősi adottságokkal bír. A rendező az a Zack Snyder, aki legutóbb az Álomháborúval elképesztően nagyot bukott, most újra bizonyított!

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

Man of Steel-DVD_3D pack.jpgPro Video Film & Distribution

Előzmények

A 2000-es évek szinte folyamatosan csepegtetik számunkra a szuperhős/képregényfilmeket. Gondoljunk csak a Nolan-féle Batman filmekre, vagy Robert Downey Jr. is már háromszor repkedett Vasemberként, 2013-ban Thor is visszatért és idén Amerika Kapitány érkezik a mozikba. Ehhez képest minden idők legnépszerűbb szuperhőse mindössze egyszer 2006-ban került megfilmesítésre a Superman visszatér című filmben. A 207 millió dollárból készített produkció mindössze 391 milliót termelt, így a Warner stúdió szerint nem volt elég sikeres ahhoz, hogy folytassák. De most újraterveztek, hiszen a szuperhősök még mindig nagyon népszerűek, ráadásul az adaptálásra való jogok is lejártak volna. Azt a filmet Bryan Singer készítette, ezt a mostanit Zack Snyder (Watchmen, 300, Álomháború). A film készítésén Christopher Nolan és David S. Goyer már akkor elkezdtek agyalni, mikor A sötét lovag: Felemelkedésen dolgoztak. Éppen elakadtak a munkában, mikor Goyer - mintegy kikapcsolódásként - kezdett gondolkodni egy Superman-es eredet történeten. Az ötletet megosztotta Nolan-nal, aki másnap felhívta a Warner Bros. főnökét, aki beleegyezett a film elkészítésébe.

"Nem akartuk, mégis megtörtént" - nyilatkozta Goyer.

Nolan most csak produceri munkát vállalt, így rendező után kellett nézni. A Warner választotta ki 2010 őszén Snydert, aki elképesztően örült a lehetőségnek, hiszen bizonyítani akart a csúfos bukás, az Álomháború után. Nem sokkal ezután már el is kezdődött a casting.

"nagyszerű érzés, hogy feltámaszthatjuk Supermant. Méltó helyet kell neki biztosítani, hiszen Superman a képregényhősöknek mondhatni a nagyapja." - Zack Snyder

A munkát segítette Debbie Snyder is, Zack felesége, aki korábban már a Watchmennél is sok ötlettel ellátta a rendezőt. A direktor azt is több interjúban elmondta, hogy rengeteg munkát fektettek Superman kosztümjére: a tervekből nagyjából 1500 verzió készült, és azokon még megvolt a kis vörös gatyó. De hosszú hezitálás után végül lemondtak róla.

Az_acelember_jelenetfoto_ (10).jpgIntercom

A szereplők

A főszerepet Henry Cavill, a Tudorok című sorozat sztárja kapta. Aki annyira örült a felkérésnek, hogy először el sem merte hinni. Persze Cavillnek meg kellett tennie bizonyos dolgokat a szerep kedvéért: rengeteg időt kellett szentelnie a testépítésre, és nagyon odafigyelni, hogy mit eszik.

"Elég kemény edzéseken vettem részt, de volt ezeknek egy jó odala is. Miután végeztem a súlyok emelgetésével, mindig megittam egy adag mogyorókrém-, és kókuszízű fehérjeshake-et, ami iszonyú finom volt. A végén szinte már sajnáltam, hogy véget érnek a tréningek" .... "Nagyon szerettem viselni a kosztümömet. Minden reggel felölteni leírhatatlan érzés, egyszerűen fantasztikusnak tartod magad." - nyilatkozta Henry Cavill.

Lois Lane szerepére több név is felmerült, pl. Olivia Wildé, vagy Mila Kunisé, de végül Amy Adams kapta meg, aki a rendező szerint több rutinnal rendelkezik. Amy egyébként éppen idén kapott Golden Globe-ot az Amerikai botrány című film egyik szerepéért. Lane főnökét, a Daily Planet főszerkesztőjét eddig sosem játszotta afroamerikai színész. Most Perry White szerepét Laurence Fishburne kapta.

MOS-14802r.jpgPro Video Film & Distribution

Superman két híres apát is magáénak tudhat, hiszen biológia apját Russel Crowe, míg nevelőapját a mostanában egyre több szerepet kapó Kevin Costner alakítja. Jor-El karakterére Sean Penn-t és Clive Owen-t is meghallgatták, de mégis Crowe-ra esett a választás.

Az_acelember_jelenetfoto_ (5).jpgIntercom

A főgonoszt, az eddig talán kevésbé ismert Michael Shannon játssza, aki a jóslások szerint a közeljövőben számos filmben látható lesz.

A sztori

A Krypton bolygó nagy veszélyben van, mondhatni pusztulóban, ráadásul még puccs is zajlik. Jor-El (Russel Crowe) és felesége, Lara Lor-Van úgy döntenek, hogy újszülött és nagyon különleges gyermeküket elküldik egy másik bolygóra, a Földre. Kal-El vagy mostani nevén Clark Kent (Henry Cavill) egy házaspár birtokán nevelkedik, Kansasbaen. Jonathan Kent (Kevin Costner) és neje, akit Diane Lane alakít megpróbálják hétköznapi emberré nevelni a kissrácot. De ez nem könnyű, mivel a fiúnak szuperképességei vannak: átlát mindenen, nagyon erős, nagyon gyors. Nevelőapja azt tanácsolja titkolja a képességeit, mert az emberek furcsán néznének rá, ha kiderülnének a képességei.

MOS-03611C.jpgPro Video Film & Distribution

Ám egy napon mégis elárulják neki az igazat, és miután felnő elkezdi kutatni honnan is származhat valójában. Végül azonban inkább a múlt talál rá. Az emberek ugyanis furcsa, földönkívüli dolgot találnak. Clark a helyszínre siet és ezzel odavonzza ősi ellenségét, akiről eddig sejtése sem volt. Ő Zod tábornok (Michael Shannon), aki azzal fenyegeti az emberiséget, hogy leigázza őket, ha nem adják át neki az idegent, akiről persze az emberek eddig nem is tudtak.

A titokra először egy újságíró, Lois Lane (Amy Adams) derít fényt, de amikor a sztorit elmeséli a főszerkesztőjének, az persze nem hisz neki. Clark és Lois között az első percekben beindul a kémia, sejtjük, hogy itt még lesz valami. Erre gyorsan rájönnek a gonoszok is, és túszul ejtik Lane-t, aki innentől már Superman-re van bízva. Neki kell megmentenie!

Az_acelember_jelenetfoto_ (3).jpg@Intercom

"Ez a mozi az önmagát kereső hősről szól, aki kerül, amibe kerül, mindig helyesen akar cselekedni. De ahogy mi, úgy ő is esendő. És annak ellenére, hogy követ el hibákat, még inkább megkedveljük." -mesélte a direktor.

"Ez egy modern kori acélemberes sztori. Ugyan nem mesél el mindent Supermanről, mégis valóságossá, életszerűvé teszi a figurát. Egy hihetetlen sztori egy csodálatos lényről, aki különleges dolgokra képes." - mondja Cavill.

Érdekességek

  • Superman talán a legpopulárisabb szuperhős, amit például az is jelez, hogy nemrégiben született egy felmérés, mely szerint a krisztusi kereszt után, a Superman által visel S-betű a legismertebb szimbólum a világon.
  • Supermant 1932-ben Joe Shuster alkotta meg, aki állítólag Clark Kentet magáról, illetve egy némafilmes komikusról, Harold Lloyd-ról mintázta. A szuperhősi alakot pedig egy a húszas években nagyon népszerű színész, Duuglas Fairbanks ihlette. A Clark Kent nevet pedig Clark Gable és Kent Taylor neveiből rakta össze. Shuster munkáját segítette egy másik rajzoló, Jerry Siegel is.
  • Superman először az Action Comics hasábjain jelent meg, 1938-ban. 2010-ben ezt a bizonyos lapszámot egymillió dollárért vették meg egy árverésen.
  • 1992-ben a DC Comics megölette Supermant, méghozzá egy másik szuperhőssel, Doomsday-el. Az akció annyira sikeres lett, hogy a mai napig is az egyik legnagyobb példányszámban eladott képregények közé tartozik.
  • Superman persze filmes és tévés berkekben is nagyon népszerű. Két jelentősebb sorozat volt a Lois és Clark illetve a Smallville, ami 10 évig futott. Előzőben egyébként Lane-t Teri hatcher, a Született felségek sztárja alakította.
  • A Rio Tinto bányászvállalat 2007-ben megtalálta azt a vegyületet Szerbiában, amit kryptonnak nevezhetünk. Ez a nátrium-lítium-boroszilikát-hidroxid nagyon hasonló ahhoz a zöld kristályhoz, ami Supermant legyengíti.
  • A történet szerint Supermannek van egy titkos helye, a Fortress of Solitude, ahol a Krypton bolygóról megmaradt ereklyéit őrzi. Néhány évvel ezelőtt a mexikói Chihuahuában ráleltek e hely pontos mására.

Forrás: Wikipedia, Mozimánia

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr285759784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása