Családi üzelmek - We' re The Millers [2013]
2013. november 23. írta: redbandita

Családi üzelmek - We' re The Millers [2013]

Hűűűűű nagyon beteg vígjáték, de ettől függetlenül (vagy éppen emiatt) nagyon vicces. Végre nem kakis poénokon kell röhögni, hanem vérbeli hülyeségeken. Kiemelném Jennifer Anistont, aki egyrészt még mindig elképesztő alakkal rendelkezik és ezt most sztriptíztáncosnőként be is bizonyítja, de talán ennél is jobb hír, hogy még mindig a "vígjátékipar" egyik koronázatlan királynője! Viszont Ed Helms karakterét/alakítását nem tudtam hova tenni magamban, vagy nem tudtam eldönteni, hogy tulajdonképpen tetszik e vagy sem. Ti hogy voltatok vele?

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

Csaladi_uzelmek_online_16.jpg@Intercom

A Családi üzelmek ötlete az Egyesült Államok és Mexikó határán született meg. „Egy időben többször is kiruccantam Mexikóba, hogy kiszellőztessem a fejemet – meséli Steve Faber író –, és a határon gyakran láttam, miféle fickókat ellenőriznek a kutyás határőrök. Azon gondolkodtam, hogy ha annyira szeretnének füvet csempészni, vajon miért öltenek egy kicsit konszolidáltabb külsőt? Mondjuk, miért nem vágatják le a derékig érő hajukat, és cserélik le valami szolid lakókocsira az összevissza pingált járgányukat? Akkor a kutya se figyelne rájuk.”

Bob Fisher társíró hasonló tapasztalatokat gyűjtött. „A lakókocsis családok ellenőrzés nélkül suhannak át a határon. Ez adta az ötletet a kisstílű drogdílerről, aki lakókocsit bérel, és kamucsaládot toboroz, hogy átcsempésszen egy szállítmány füvet a határon.”

Sean Anders és John Morris forgatókönyvírók nagy kedvvel fejlesztették tovább Faberék alapsztoriját. „Az első pillanattól imádtuk ezt a négy magányos, kiábrándult figurát, akiknek családként kell megoldaniuk egy nehéz és veszélyes feladatot – magyarázza Anders. – Ennél jobb alaphelyzetet egy komédia számára elképzelni se lehet.”

Millerék mind nagyon furcsák, külön külön is, nemhogy még egy családba sűrítve. Az egyik drogdíler, a másik rúdtáncos, van aki félig meddig hajléktalan és olyan is, aki igazi lúzer. Nem mondható tipikus amerikai, kertvárosi családnak, de akkor hogyan válnak mégis azzá? Nehezen. No meg persze egy nagy balhé kedvéért, amitől mindenki remél valamit, leginkább persze pénzt...

Csaladi_uzelmek_jelenetfoto (15).jpg@Intercom

De talán ne is szaladjunk ennyire előre, hanem ismerjük meg a szereplőket egyesével. Itt van mindjárt David (Jason Sudeikis), aki gimis kora óta abból él, hogy drogot árul, főleg lightosabbat, leginkább füvet. Nem tűnik olyan nagyon veszélyes bűnözőnek, hiszen vannak elvei pl. fiatalkorúaknak nem árul, no meg azért sem, mert egy tinibanda simán kirabolja. A gondok innen kezdődnek ugyanis a rablók elviszik a füvet és a pénzt is, így David nem tud azzal elszámolni a Főnöknél, aki Ed Helms a Másnaposok sztárja alakít. Na itt álljunk is meg egy pillanatra, hogy kifejtsem azt amit a cikk elején felvetettem. Nekem ugyanis nem igazán tetszett Ed Helms ebben a karakterben, mert én a lúzer fogorvost sokkal jobban szeretem, aki részegem "Tyson tetoválást csináltat" vagy elvesz egy prostit stbstb. Szóval ebben az ütődött keresztapa figurában nekem nagyon furcsa volt viszontlátni.

Brad Gurdlinger az alfahím a helyi drogpiacon – magyarázza Brad alakítója, Ed Helms. – Iszonyat mennyiségű pénzt keres, amit kedvenc gyilkos bálnájára költ, akit egy hatalmas akváriumban tart. Kicsit túlmozgásos a srác, és ráadásul még enyhén szociopata is, úgyhogy igazi élvezet volt eljátszani.”

Csaladi_uzelmek_jelenetfoto (34).jpg@Intercom

Lényeg, hogy David visszautasíthatatlan ajánlatot kap főnökétől, Bradtől. ebben a világban egyébként a visszautasíthatatlant szó szerint kell érteni, vélhetően ha valaki nemet mondd akkor pikkpakk valami baleset éri. Az ajánlat a következő Davidnek el kell hoznia Mexikóból egy adag füvet némi pénzért, no meg az adósság elfelejtésének reményében. David nem tehet mást elfogadja a munkát csak azt nem tudja hogyan oldja meg a helyzetet, hiszen mégiscsak rizikós Mexikóból drogot csempészni. Itt jön a képbe a többi ütődött személy, akiket az elején említettem. Kitalálja ugyanis, hogy ha átlagos családfőként pl. egy kisbuszban utazik, a kertvárosi feleségével és tini gyerekeivel akkor a vámosok simán átengedik a határon.

Csaladi_uzelmek_jelenetfoto (20).jpg@Intercom

De ugye honnan akasszon le az ember hirtelen magának egy tökéletes családot? Közelről. Konkrétan a szomszédságból. Ott van a sztriptíztáncos Rose (Jennifer Aniston), akinek szintén anyagilag jól jönne egy ilyen munka. A lúzer szomszéd srác, Kenny (Will Poulter), no meg a ház előtt csövező kislány, Casey (Emma Roberts).

Kenny reménytelen srác – mondja a figuráról megformálója, Will Poulter. – Nem tudja, hogyan kell viselkedni az emberekkel, és 18 éves létére még sose volt nővel. Daviddel azonban szót ért: tetszik neki, hogy laza arc, aki drogokat árul, Egyfajta apafigurát lát benne, és nem veszi észre, hogy David kézzel-lábbal tiltakozik a szerep ellen.”

A lányt, Casey-t az utcán szedi fel David. „Casey egy piercinges punkcsaj – magyarázza a szerepet alakító Emma Roberts. – Lelépett otthonról, csavarog, már a bűnözésbe is belekóstolt. Csak a pénz miatt csatlakozik a kamucsaládhoz.” Amikor nem volt jelenése, Roberts állandóan az okostelefonján lógott, chatelt és az e-mailjeit ellenőrizte. Sőt, mindezt a felvételek alatt sem hagyta abba, ugyanis filmbeli telefonjának ugyanolyat választott, mint amit az életben használt, így forgatás alatt is a mobiljával foglalatoskodhatott.

Teljes átalakulás után irány a repülőtér, majd be a kisbuszba és irány Mexikó egyik legnagyobb drogtanyája, ahol kisebb nagyobb nehézségek árán átveszik a cuccot, bemondják a jelszót és irány haza. Na de akkor mitől lenne vicces a film, ha csak ennyi lenne a sztori, nem igaz??

Útközben rengeteg nehézségen kell keresztül menniük. Üldözni kezdi őket egy drogbáró, folyton összetalálkoznak egy nagyon furcsa családdal, Fitzgeraldékkal, akiknek a lányát egyébként a Castle-ből ismert, Molly Quinn játssza. Ha mindez nem volna elég akkor ott van még az a mérges pók is, no meg a motoros "csótány", lerobban a kocsi is... Szóval vannak buktatók, az idő pedig sürget.

Csaladi_uzelmek_jelenetfoto (30).jpg@Intercom

Befejezésül hagy emeljem ki még egyszer a szereplők sorából Jennifer Anistont, akit én amúgy is nagyon szeretek, de ebben a filmben megint megmutatta, hogy neki ezek a vígjátékbeli szerepek állnak a legjobban, ezekkel igazából nem tud mellé lőni. A film még az IMDb pontjai alapján és a nézettségi mutatói alapján is kiemelkedő vígjáték. Nálunk is hetekig vezette a mozis listákat, ami egyébként vígjátékokra nem igazán jellemző. Ez szerintem Sudeikis és Aniston párosának köszönhető, akik mindketten a műfaj nagyjai között vannak számon tartva.

Mióta befejeztük a Förtelmes főnököket, alig vártam, hogy újból együtt játszhassunk, és ne csak néhány jelenetben, hanem egy egész filmben – mondja Aniston. – Jason elképesztően vicces és kedves srác, a forgatókönyv pedig olyan mulatságos, hogy könnyű volt igent mondanom a felkérésre.”

Mindenki fog kedvérevalót találni a filmben, a pasiknak persze könnyebb lesz, hiszen az elképesztőőőőő formában levő Aniston többször is fehérneműre vetkőzik, és persze a poénok nagy része is elég pasis, de szerintem a csajszik sem fognak unatkozni, ha a párjukkal beülnek erre a filmre.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr195650900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása