Lelkes testcsere - It's a Boy Girl Thing (2006)
2013. szeptember 08. írta: enbee

Lelkes testcsere - It's a Boy Girl Thing (2006)

Valamilyen okból kifolyólag a filmkészítők úgy gondolják, hogy a tizenévesek képtelenek megbirkózni bonyolultabb témákkal. Talán ha már bejáratott klisékkel zsúfolják tele a rendelkezésükre álló 90 percet, akkor nagyobb lesz a siker - gondolják ők. Na jó, nem általánosságban mindenki, mert most konkrétan a Lelkes testcsere írójára (Geoff Deane) és rendezőjére (Nick Hurran) célozgatok. Szerintetek bejött nekik?

lelkes_testcsere.jpg

Először is azzal kezdeném, hogy az eredeti plakát kevésbé gagyi, mint a magyar, bár az is nagyon hasonló, csak azért bevállalósabb. na mindegy ugorjunk. Nem túl izgalmas, tizenkettő egy tucat poszter - első klisé a listámon...

A középiskola utolsó évét tapossa Nell (Samaire Armstrong) és Woody (Kevin Zegers). Igaz, hogy szomszédok lévén együtt nőttek fel, de az irányító számukon kívül semmi közös nincsen bennük. Nell a stréber jó kislány, aki a Yale-re készül, és bár tökéletesen tisztában van azzal, hogy a társadalmi ranglétra legalján áll, összeszorított fogakkal ugyan, de tudomásul veszi ezt a tényt, mert ő már tudja, hogy a hozzá hasonlóknak szokott az élet igazán "összejönni". Ezzel szemben ott van Woody, aki valószínűleg most van a csúcson: ő a foci csapat kapitánya, a barátnője (Brooke D'Orsay) vezérszurkoló, a csajok epekednek utána. Neki innen már csak lefelé vezethet az út, egyetlen esélye, hogy ne apja mellett a spatula osztályon kössön ki, ha sikerül sport ösztöndíjat kapnia egy egyetemre, ahová az eszével tuti nem kerülhetne be.

Na jó, tévedtem. Van még egy közös pont Nell és Woody életében. Utálják a szomszéd kölyköt. Woody és a haverja, Paci (Mpho Koaho) például kifejezetten élvezi, ha szívathatja a "ceruza nyakú szüzet", bár teszem hozzá, ha engem készül lefröcskölni egy autó, azt nem így szoktam fogadni.

lelkes_testcsere_screen_038.jpg

Szóval Nell tökéletes alany az ilyen jellegű balesetek elszenvedésére, de ez még természetesen nem mentség Woody viselkedésére. Ti ne csináljatok ilyesmit. Egyébként hányadik klisénél is járunk?

Szóval a fröcskölős fiaskó után a végzősök múzeumba mennek osztályt kirándulni, és mit ad Isten, Nell Woody-t kapja párnak maga mellé. Persze azonnal hajba kapnak, egy azték isten szobra előtt, ami elsőre ártalmatlannak tűnik, de a címből kitalálhatjátok, mire ébrednek másnap reggel a fiatalok: igen, egy klasszikus testcserére. Vagyis a testek maradnak a helyükön, a lelkek kerülnek át a szomszédba. Így ébred Nell Woody ágyában és Woody testében, míg Woody Nell ágyában és Nell testében. Na most éljétek túl a napot!

lelkes_testcsere_screen_051.jpg

Ha félre teszem a fanyalgós énemet, és előtúrom az empatikusabb részemet, akkor belátom, még én is, hogy HA ilyesmi tényleg előfordulhatna, az nagyon durva lenne. Nellnek - Woody testében - aggódnia kell a felvételi elbeszélgetése miatt, amit ugyebár, ha nem változnak a dolgok, a Nell-testbe zárt Woody fog ledarálni. Másik oldalon meg Woody azért parázhat, hogy az ő testét bitorló Nell hogyan fogja túlélni a következő meccset, ami kvázi egy Woody-felvételinek felel meg. Nem elég, hogy a saját jövőjük miatt aggódnak, még egy másik ember sorsa is a kezükbe kerül. Ez azért elég kemény. (Lenne, ha létezne ilyen testcserés dolog.) A fiatalok így egy kis kooperációra kényszerülnek, ami nagyon nem egyszerű, lévén régi ellenfelek ők. Az első kanyarban így megy is a gonoszkodás: Woody például ribancnak öltözteti Nell testét és úgy megy suliba, Nell pedig Woody-ként szakít Briannával. Azért ne legyenek kényszerképzeteink, mindannyian tudjuk, hová vezet ez a hajhúzogatás. Arra gondoltok, amire én? Nem tévedtek.

Egyszer nézhető film, nyilván a tizenéves korosztály számára, de szerintem ők is maximum két pontot adnának rá az ötből. Most attól tekintsünk el, hogy nagyjából egy eredeti ötlet sincs a filmben, mert tinifilmeknél ez azért nem újdonság. De. Samaire Armstrong nappali rocker sminkben próbálja eladni a kockát? Eeeh, köszi, de nem. Kevin Zegers meg cukin topog, amikor már Nell lelke van benne - kár hogy Nell az életben nem járkált úgy. Értem én, ki kell sarkítani, hogy látványos legyen a különbség, de akkor könyörgöm, miért nem volt csajos csaj már az elején is Nell? Vagy a rakott szoknya és a Rómeó és Júlia imádat ezt volt hivatott az agyunkba vésni?

Most eléggé lehúztam a filmet, és szerintem joggal, de ha bele gondolok kicsit jobban, akkor ugyan hogyan lehetett volna ebből a sztoriból nézhetőbb filmet készíteni? .loretta kiemelte, hogy a Kegyetlen játékokban legalább a zene milyen meghatározóvá vált. Na itt még ez sincs. Oké, szóval nézhetőbb film? A javaslatokat várjuk komment vagy e-mail formájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr295499669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása