Hannibal – Aperitif
2013. április 10. írta: .loretta

Hannibal – Aperitif

Ma indul az AXN-en az újabb Hannibál feldolgozás, most épp egy 13 részes minisorozatban ismerhetjük meg Hannibal csodálatos életének egyik részletét. Mindenki ismeri a sztorit, kisebb-nagyobb részletekben, hisz’ már elég bőrt lehúztak erről a szerencsétlen pszichopatáról, de valahogy, mégis tűkön ültem, hogy megnézhessem mit csináltak vele megint.

hannibal___tv_series_poster_fan_made_by_knightryder1623-d5x895a.jpg

Kicsit foglaljuk össze, milyen filmtörténeti alkotásokat köszönhetünk a Thomas Harris amerikai író által kitalált karakternek. Ki is ő?

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy litván gróf családból származó kisfiú, aki egyik kezén hat ujjal született, és nem mellesleg pszichopata gyilkos lett, mikor felnőtt (a sztori szerint már 13 évesen is henteseket öldökölt hobbiból). Minden gyerek álma. Egyébként pedig egy zseniális elme, aminek köszönhetően sokáig tudta rejtegetni valódi kilétét, egy pszichiáter álarca mögé bújva. És így lett a csokapik.

Amerikába költözött, levágatta a hatodik ujját, és rábírta pácienseit, hogy hagyják rá teljes vagyonukat, így tehetős emberként éldegélt, és eszegette áldozatait. Ugye Hannibál a kannibál mindenkinek megvan? Áldozataiból kivágott egy-egy darabot és megsütötte, megette. Tudjátok: ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte… :D

Amikor az FBI különleges ügynöke Will Graham segítségével rájöttek, hogy ki is valójában Lecter, lecsukták, de itt nem ért véget a történet. Többször segített a „rácsok” mögül az FBI-nak más pszichopata gyilkosok elfogásában.

hannibal.jpg

Aki nem hiszi járjon utána. No és akkor hogy is van ez a filmtörténetben?

A Lecter kultusz valódi megteremtéséhez az 1991-es Bárányok hallgatnak című adaptáció szolgált, ahol Anthony Hopkins alakított felejthetetlent. (Nem ez volt az első adaptáció!) Ez a sztoriban azonban már azt az életszakaszát dolgozza fel, amikor szigorúan őrzött elmegyógyintézetben "kötöget", és néha az FBI-nak segít a többi csúnya gyilkost elkapni. Miért? Hogy bizonyítsa zsenialitását. Talán ezért.

Ezt követte a Hannibal című 2001-es, szintén Hopkins film, amely kronológiailag valóban a Bárányok hallgatnak részt követi, de ez a sorozat utolsó része. Hannibál megszökik a börtönből, és Firenzében ritkítja tovább a népességet, de persze már elég ellenséget szerzett magának mind pszichopata, mind pszichiáter pályafutása alatt, így sokan a nyomában vannak.

2002-ben dolgozták fel (szintén Anthony Hopkins főszereplésével) a Vörös Sárkány című részt, amely bár az utolsó Anthony-Hannibál is egyben, kronológiailag ez az említett két film előtt van. A film kezdetén Will Graham majdnem élete árán kapja el Hannibált. Miután felépülnek mégis Hannibál zseniális elméjének segítségére lesz szüksége az FBI-nak, így Will felülemelkedik félelmein, és meglátogatja Hannibált, aki bár nem túl készségesen, de segít neki megoldani egy gyilkossági ügyet.

HannibalLecter.jpg

2007-ben került a mozikba a Hannibal ébredése című alkotás, amely a fiatal Lecter élettörténetét meséli el. Lectert Gaspard Ulliel alakította, Hopkins ebben a filmben már nem vállalt szerepet.

Na azért meséltem ezt mind el - bár biztosan sokan ismertétek már - hogy el tudjuk helyezni a sorozatot. A ma induló sorozat valahol a Hannibál ébredése után, de még a Vörös Sárkány előtti korszakban játszódik. Hannibál pszichiáterként dolgozgat, egyébként meg hobbiból embereket öldököl és eszeget. Will Graham meg FBI-os profilozó szerű munkakörben nyomozgat, és persze kereszteződnek az útjaik.

Hannibál szerepét Mads Mikkelsen kapta, akinél jobb választást nem is tudok elképzelni. Bár sokkal kevesebb filmjét láttam, mint szeretném elmondani, hogy láttam, de mindenhol zseniálisan alakított. Főleg őrülteket. Legutóbb a Vadászatban láthattuk, de nekem az Ádám almái a kedvencem tőle. Olyan ránézésre sem normális feje van. Tökéletes a szerepre.

movies_mads_mikkelsen_hannibal_1.jpg

A sorozatban egyébként feltűnnek még letündökölt csillagok is: például Morpheus (Laurence Fishburne) aki Jack Crawford FBI ügynököt alakítja. Scully (Gillian Anderson) is kapott egy kisebb szerepet, bár az első részben még nem láthatjuk. Will Graham szerepét pedig Hugh Dancy játssza, aki empátiai készségeinek köszönhetően éli bele magát a sorozatgyilkosok szerepébe, és az ő szemén keresztül láthatjuk a helyszíneken történeteket.

timthumb.jpg

Az első rész alapján egy Helyszínelők - Gyilkos elmék - Dexter egyveleg jutott eszembe róla, kicsit profilizós, kicsit nyomozós, kicsit sorozatgyilkolászos. Premier MA az AXN-en! Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr305214769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.10. 20:02:11

remélem majd elmegyünk jobban dexter irányába a hármasból...
süti beállítások módosítása