Boszorkányvadászok - Hansel And Gretel: Witch Hunters [2013]
2013. március 14. írta: redbandita

Boszorkányvadászok - Hansel And Gretel: Witch Hunters [2013]

a premier egy évet csúszott ugyan, de végül megérkezett a mozikba (a hazaiakba is) Jancsi és Juliska története, vagy inkább János és Júlia, akiket Jeremy Renner és Gemma Arterton alakít. Tavaly Hófehérke története került a mozikba, két feldolgozásban is, előtte Pirosáé, most pedig ez... Hát úgy látszik a mesék világa nagyon foglalkoztatja a filmeseket. Már a harcos Hófehérke se volt semmi, de Jancsi és Juliska, mint fejvadászok, hát azért ehhez is kell (nem kevés) képzelőerő. A Júliát alakító Gemmát én eddig még nem láttam filmben, de nagyon tetszett, olyan lazán mészárolta a boszikat, hogy talán még erősebbnek, vadabbnak tűnt, mint a bátyja, nem? A film azért került a 2013-ban megnézendő filmjeim listájára, mert nagyon kíváncsi voltam, hogyan tudják majd elhitetni velem a film készítői, hogy Jancsi és Juliska fel tudják venni a harcot a gonosz boszikkal. De feltudták, nagyjából minden gond nélkül...

Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott

boszorkanyvadaszok_pl_m.jpg_rgb.jpgUIP Duna Film

Ugye emlékeztek még a Grimm mesére, ahol a boszi elkapja a két gyerkőcöt, Jancsit és Juliskát... Elzárja őket a Mézeskalácsházba, és megakarja sütni őket. Hát már az a mese is horrorisztikus volt, de ez annak a sztorinak a folytatása. Miután a gyerekek megszöknek a boszitól, sőt meg is sütik...

HG-10290R.jpg_cmyk.jpgUIP Duna Film

Hosszú évek teltek el és mostanra János és Júlia felnőttek, és fejvadászok lettek. A pénz mellett leginkább a bosszú hajtja őket, nem titkolt szándékuk, hogy minden boszorkányt elkapjanak és megöljenek. Kedvenc módszerük: a lefejezés, mert az szinte mindig beválik. Én mondtam, hogy elég horrorisztikus...

A rendező, a mindössze 33 éves, norvég Tommy Wirkola, akinek eddig tulajdonképpen egy mozifilmje volt, a szintén horror-komédia, Náci zombik. Most a vidámságot a drámára cserélte, de azért becsempészett néhány poént is, ami oldja a feszült hangulatot. Wirkola már a 2009-es Náci zombik premierjekor bejelentette, hogy megakarja filmesíteni a Jancsi és Juliskát, ami az egyik kedvenc meséje és mindig nagyon érdekelte, hogyan folytatódik az árvák sorsa. 2011-ben már el is kezdődtek a forgatások Németországban, és úgy tűnt, hogy 2012 elején már sor kerül a premierre, de nem került, így nálunk pl. idén februárban debütált. Én már most előrejelzem, hogy várható egy folytatás is, hiszen eléggé lezáratlanul marad a sztori... Nem? Ti mit gondoltok?

De hogy mi is a sztori? Az immár felnőtt János (Jeremy Renner) és Júlia (Gemma Arterton) (magyar szinkronban nevezik őket így, amúgy Hansel és Gretel) igazi fejvadászok lettek, de nem bűnözőket kapnak el, hanem boszorkányokat. tulajdonképpen érthető a dühük, hiszen a boszi anno mégiscsak megakarta enni őket... Plusz Jancsi még cukorbeteg is lett a mézeskalácstól, szóval ő talán még dühösebb, mint húga, Júlia. Utóbbi talán még egy picit érdeklődik is a boszik világa iránt, ki is fog derülni, hogy miért.

HG-02801R.jpg_cmyk.jpgUIP Duna Film

Augsburg polgármestere kéri fel őket, hogy kapják el a városban ténykedő boszit, vagy boszikat, mivel azok gyerekeket rabolna el, már tizenegyen eltűntek, és a városiak nagyon aggódnak, hogy az ő gyerekük lehet a következő. A város bírója azonban nem nézi jó szemmel a kissé furcsa módszerrel dolgozó párost, na meg lehet, hogy Júlia bemutatkozása sem segít :)

Ám Jánosék nem ölnek meg akárkit, csak akiről bebizonyosodik, hogy ténylegesen boszorkány, amit egyébként elég könnyű megmondani, mert a sötét mágia miatt a banyák háááát oszlásnak indulnak, és elég csúf a foguk, az arcuk stbstb. Egyébként elég ijesztőek is, én eddig valahogy nem így képzeltem el a boszikat.

A cél most nem csak a banyák legyilkolása, kiirtása, hanem a gyerekek mielőbbi megtalálása is. Mivel a film mindössze másfél órás, így az események gyorsan történnek, szinte folyamatos harcok dúlnak. Ahogyan Jeremy Renner egy interjúban elmondta azért is különleges akciófilm a Boszorkányvadászok, mert a főhősök itt gyakran alulmaradnak, főleg mikor egy ősboszival, Muriellel találják szemben magukat, akit egyébként, Famke Janssen alakít.

Szóval a mi főhős párosunk agyba főbe veri a büdös banyákat, és eközben rájönnek miért van szükség a gyerekekre, de az idő nagyon fogy, közeledik a vérhold... Jancsi és Juliska között (gondolom szüleik elvesztése, és sanyarú sorsuk miatt) nagyon szoros a kötelék, bármire hajlandóak egymásért, ám a harcok során többször elkeverednek egymás mellől. Szerencsére azonban mindig akadnak segítőik, sőt kiderül, hogy talán nem is minden boszorkány gonosz... Sajnálatos módon Júliát sikerül elkapni a bosziknak, és Jánosnak nem sok esélye van a megmentésére. Ugyanis ország/világ banyái idegyűlnek a vérholdra, neki pedig csak két segítője van, na meg persze jónéhány fegyere. A harcban társai: Mina (Phila Vitala), aki egy fehér boszi és a egy kis srác, Ben (Thomas Mann).

HG-03197R.jpgUIP Duna Film

Azt persze nem árulhatom el, hogy happy enddel zárul e a történet, de annyit bizonyosnak látok, hogy van esély a folytatásra, akár ez is lehet egy franchise, hiszen kiirtandó boszik mindig is lesznek a világban, nem igaz? Mindenesetre egy nagyon szórakoztató, elképesztően látványos, és izgalmas, akciódús filmet láttam, amit bátran merek ajánlani a horrorisztikus filmek kedvelőinek.

Talán már megszokhattátok, hogy az ilyen filmes listáimon szereplő filmeket mindig valami kis extrával tálalom, most arra gondoltam vesézzük ki egy kicsit a két főszereplőnket, Gemma Artertont és Jeremy Rennert, akik így festettek a film premierjén:

161538317SG00031_Haensel_un.JPGimage.net

Jeremy Lee Renner:

1971 januárjában született Californiában, 178 cm magas, a beceneve pedig Renni. Az érettségi után továbbtanult, rengeteg mindenbe belekóstolt, mielőtt kitanulta a színész mesterséget. Érdekelte az informatika, a kriminológia, a pszichológia stb. 1993-ban költözött Los Angelesbe, hogy addigra megszerzett színészi képességeit végre kamatoztathassa. Folyamatosan kapott szerepeket, pl. 1995-ben a Töketlenekben játszott, majd rengeteg sorozatban kapott beugrós szerepeket, 2002-ben ismét főszerepet kapott a Kannibál című filmben, majd jött az igazi áttörés Colin Farell oldalán, a S.W.A.T - Különleges kommandóban, 2003-ban. Innentől már majd minden évben feltűnt valamilyen moziban, kisebb nagyobb szerepekben pl. Kőkemény Minnesota, Út a Mennyországba, 28 héttel később... 2008-ban pedig játszott az Oscar díjas, A bombák földén, amiért szobrocskára is esélyes volt.

2010-ben Ben Affleck filmjében, a Tolvajok városában szerepelt, majd egy évre rá Tom Cruise mellett akarta megmenteni a világot, a Mission Impossible - Fantom protokollban. Valószínűleg megtetszett neki a világ megmentése dolog, mert 2012-ben csatlakozott a Bosszúállókhoz is. Potom 5 millió dollárért pedig főszerepet vállalt a legújabb Bourne filmben, a Bourne hagyatékban is. A pályája eléggé felfelé halad és biztos, hogy ezután sok filmben látjuk majd, pl. a 2015-ben debütáló Mission Impossible 5-ben vagy a Bosszúállók 2-ben, de biztos vagyok benne, hogy a rajongóinak addig sem kell majd nélkülözniök őt.

HG-00260R.jpgA Boszorkányvadászokban (UIP Duna Film)

Gemma Christina Arterton

1986 februárjában látta meg a napvilágot, Angliában. A színésznőt eddig nem túl sok szerepben láthattuk, de szinte biztos, hogy ez változni fog a közeljövőben. A szülei elváltak, amikor ő öt éves volt, édesanyjával és kishúgával élt, akiből egyébként énekesnő lett. Már tiniként feltűnt színházakban, kisebb nagyobb szerepekben, de az igazi nagy áttörés 2007-ig váratott magára, amikor a St. Trinian' - Nem apácazárda című film Kelly-ét játszhatta el. Ezután kezdtek jönni a kisebb nagyobb szerepek, pl. minisorozatokban, mint a Lost in Austen, vagy az Egy tiszta nő. Majd 2008-ban Bond lánnyá avanzsált, a Quantum csendjében, Daniel Craig oldalán.

Ezután már vélhető volt, hogy karrierjében történik valami... A Bond lányok általában vagy felfelé vagy lefelé buknak, de sosem tűnnek el nyomtalanul. Eddig úgy tűnik, hogy Gemma karrierje felfelé ível, hiszen 2009-ben jött a St. Trinian's folytatása, majd a Perzsia hercege - Az idő homokja, és a Titánok harca. 2010-ben ő maga volt Tamara Drew, de ez elég nagy bukásnak bizonyult, de talán minden színésznő életébe kell egy egy ilyen, amúgy szerintem az a bukás se rajta múlott.

Júlia szerepében kifejezetten hiteles szerintem, nekem a film egyik legjobb karaktere volt, és tényleg nagyon lazán nyisszantja le a fejeket, tör be orrokat, verekszik rusnya banyákkal, és még jól is áll neki. csak így tovább, Gemma!

161538317SG00024_Haensel_un.JPGimage.net

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr25132305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása