The Words - Lopott szavak (2012)
2013. január 21. írta: Szilvásgombóc

The Words - Lopott szavak (2012)

Kimondottan tetszett. Vannak olyan filmek, amiket azért szeretünk, mert annyira habkönnyűek, hogy nagyon nem is kell figyelnünk, hogy megtartsuk azt a bizonyos fonalat. A Lopott szavak (The Words) című film három idősíkon játszódik és igen figyelni kell, de megéri. Főszerepben Bradley Cooper, Jeremy Irons, Zoë Saldana, Dennis Quaid, Olivia Wilde.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

Bradley_Cooper_and_Zoe_Saldana_in_The_Words_1152.jpgbig bang media

Rory Jansen (Bradley Cooper) boldogan él feleségével Doraval (Zoë Saldana), szerényen, de ez nem zavarja őket. Rory legnagyobb vágya hogy befutott író legyen. Három évig írta első könyvét, de egyetlen kiadót sem talált aki kiadná művét. Elismerik, hogy jó, de annyira nem, hogy egy ismeretlen író első szárnypróbálgatásába invesztáljanak, ha nem kimagaslóan jó az írása. Rory lelkesedése megtörik, sőt az önmagába vetett hite is megrendül. Míg egy napon meg nem talál a nászútján vásárolt ütött-kopott táskában egy kéziratot. Elolvassa és letaglózzák az olvasottak. Arra vágyik bárcsak az ő irománya lenne, szeretné érezni ahogy ezek a szavak, mondatok leírja. Ezért begépeli az egészet egyetlen éjszaka alatt.

Words_still-4_02.jpgbig bang media

Másnap, mikor Rory hazaér a munkából Dora bevallja neki, hogy elolvasta a novelláját és mindenképpen ki kell adatnia. Ha önmagáért nem is de ő érte igen. Így Rory rövig vívódás után beadja a kéziratot a főnökének, idővel nagyon is pozitív visszajelzést kap. Kiadják és a világ Rory lábai elé  hullik.
Ekkor bukkan fel az öregember (Jeremy Irons), követi Roryt a parkba, ahol elmesél neki egy történetet. Azt a történetet amit Rory kiadatott. Ez a történet az öregemberé, róla és a múltjáról szól. Fiatalon írta meg, hogy le zárhasson egy korszakot az életében. Történet a háborúról, szerelemről, házasságról, egy gyermek születéséről és haláláról, arról hogy egy ilyen tragédiát hogyan lehet feldolgozni (már ha egyáltalán lehet). Ezt az intim történetet lopta el Rory. Amint rádöbben, hogy mit is tett valójában igyekszik jóvá tenni, levetetni a nevét a könyvről és az öregét a helyére tenni. De ezt sem a kiadója, sem az öreg nem akarja.

Words_still-2_02.jpgbig bang media

Ezt a történetet meséli el és foglalja egyfajta keretbe Clay Hammond (Dennis Quaid), aki egy sikeres, befutott író, sokan rajonganak érte (pont olyan, mint, amilyen Rory is vágyott lenni). Legújabb könyvének bemutatóján is rengetegen vannak, mely Rory és az öreg történetét mondja el. A férfi iránt is érdeklődő Danielle a bemutató után felmegy Hammond lakására, ahol a könyv végéről faggatja a férfit.

Words_still-3_02.jpgbig bang media

A film elgondolkodtató, érdekes, a lelkiismeret mélységeiről szól. Mi történik ha megkapjuk, amit akartunk? Milyen következményei vannak ránk és szeretteinkre nézve annak, ha vágyainkat nem éppen tisztességes eszközökkel értük el? A szőnyeg alá lehet söpörni? Vagy meg kell tanulni együtt élni vele?

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr275028560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása