Oh my god, I’m so hipster! – na, de mit hallgatnak a nagymenők?
2012. július 25. írta: frü

Oh my god, I’m so hipster! – na, de mit hallgatnak a nagymenők?

Nyilván mostmár mindenki tisztában avval, hogy kiket is hívunk hipsternek. Aki esetleg nem, az se aggódjon, legalább annyire kesze-kusza az a meghatározás is, ami alapján néhány nagyobb médium bizonyos zenékre a hispter jelzőt aggatja fel.  Mi azonban mégis megpróbálunk kísérletet tenni arra, hogy megértsük, mit hallgatnak a hispterek – persze a teljesség igénye nélkül. 

FDF9D8713A3BB31287518DBB9C48E.jpg

Hosszas keresgélés után arra jutunk, hogy a hipster semmiféleképpen sem egy zenei kategória, így meglehetősen nehéz bármilyen előadót ellátni ezzel a cimkével. De akkor mégis mitől lesz valami hipster?

A hipstereket akár úgy is nevezhetnénk, hogy a tényleges szubkultúra néküli szubkultúra tagjai, tagadják, hogy bármilyen szubkultúrához tartoznának, így ezen alapokon nyugodva a zeneválasztásnál sem a stílus számít, hanem elsősorban az, hogy az adott zene mennyire egyedi, újszerű, ismeretlen és mégis slágeres – utóbbi nagyon fontos dolog egy hipsternél, hiszen hogy is mutatna az, ha valaki az underground metálzenét hallgatja, miközben turis Benetton ruhákat hord?!

A hipster zene többnyire eltér az átlagos rádióbarát daloktól, sokkal inkább lehet indie-nek vagy alternatívnak nevezni, miközben tele van művészi vonatkozásokkal, gyakran retro elemekkel. A legfontosabb szempont a hipster zeneválasztásnál az, hogy eltérjen az átlagos, mainstream ízlésvilágtól, miközben maradéktalanul trendi, hiszen a hipsterek nem a divatot követik, hanem ők diktálják azt, mindig egy lépéssel mások előtt járva. Éppen ezért ők hozták be a köztudatba a sokakat megbotránkoztató Die Antwoord-ot, Bat for Lashes-t, Lykke Li-t, Lana del Rey-t, Robynt, vagy épp Crystal Castles-t, akit egyébként épeszű ember nem bír végighallgatni az éneknek aligha nevezhető vokál miatt, mégis teltházas bulikat csinál. Persze kedvenc új szinterünk tagjai számára onnantól értéktelen az adott előadó, hogy azt már radio edit verzióban játssza bármelyik kereskedelmi rádió.

A hipster fiatalok már a digitális generáció részeként szorítják sarokba a zenei műsorszerkesztőket, remekül prezentálva, hogy az Y és Z generáció ízlését már régen nem a média befolyásolja, hanem épp ellenkezőleg: az alkalmazkodik hozzájuk. Gondoltuk volna néhány éve, hogy a drum’n’bass és a dubstep akkora divat lesz, hogy már minden valamire való popdalban szorítanak neki helyet? 

Íme egy kis ízelítő a hallójáratoknak – hipsterek akkor és most, mert ugye a hipster kategóriát elég gyorsan levetkőzik az előadók:

CocoRosie – Lemonade

Kreayshawn – Gucci Gucci

Neon Neon – I Lust U

 

M83 – Midnight City

Na, de hova járjunk hipstert lesni?

Hipstereknek dukáló bulikat rendszeresen szervez az A38 (ld. pénteki napokon a Spanish Wax, vagy valamelyik bakelit disco), a Dürlin (korábban Merlin), az Akvárium (korábban Gödör), de lényegében bármely romkocsma alternatív bulijában belekóstolhatunk a modern lázadó hippi paradox életérzésébe.

hipster-party1_1.jpg

(Hipster) parti az élet

Nézz le a Dobozba, ha valami ismeretlen electro partit hirdetnek meg, vagy tekerj le a fixiddel a Szimplába, ahol tutira találsz külföldi alanyokat is. Jó választás lehet az Ötkert, a Kashmir, a Tündérgyár vagy az Instant, utóbbit különösen szerda és csütörtök este ajánljuk, amikor Spanish Wax, Senior Hal és a Könyvtár Klubból kitört Loripop zúz a legveszettebb electro alapokra. Ha gyakrabban szeretnél bulizni, keresd a Tesco Disco csapatát a fesztiválokon, vagy akár a Dürerben. Augusztusban pedig mindenképp menj ki a Szigetre. Amit ne felejts el ilyenkor: leparkolni az egyedi homokszórásos országutiddal vagy fixiddel a leglátványosabb helyre, miközben zavartalanul készíted a filteres instagram képeket az ájfónoddal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr954673020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása