Több, mint sport - We Are Marshall [2006]
2012. február 05. írta: enbee

Több, mint sport - We Are Marshall [2006]

Hogyan éli túl bármelyik csapat azt, ha elveszíti 70 tagját? Mikor a Marshall Egyetem különítménye hazafelé tartott az 1970-es szezon utolsó meccse után, a gépe Nyugat-Virginiában (nem messze az otthont jelentő Huntingtontól) lezuhant. A gép öt fős személyzete, és minden játékos, edző, és csapatvezető, aki a repülőn utazott, meghalt.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

 

Az iskolaszék nyomására, melynek vezetője a helyi gyárat is irányítja, és nem mellesleg a Marshall elhunyt sztárjátékosának, Chris Griffennek (Wes Brown) az apja (Paul Griffen - Ian McShane), Dedmond rektor (David Strathairn) úgy dönt, hogy az egyetemen megszünteti a futball csapatot. Red Dawson (Matthew Fox), az edzői gárda egyetlen túlélője, aki akkor este autóval utazott haza, visszavonul a sportéletből, így őt ez a döntés annyira nem érinti, nem úgy azt a négy játékost, aki szintén életben maradt. A sérültek ugyanis nem utaztak a Thundering Herddel, így Nate Ruffin (Anthony Mackie), Tom Bogdan (Brian Geraghty), Reggie Oliver (Arlen Escarpeta) és még egy játékosa megmaradt a Marshallnak. Az ő közben járásuknak köszönhető az a hatalmas diák megmozdulás, ami arra készteti a rektort, hogy változtassa meg a döntését, és tartsa életben az egyetemen a focit.

Csapatépítés 101, első lecke: végy egy edzőt. Dedmon végig hívja a listáján szereplő neveket, de minden jelölt vissza utasítja az ajánlatát. Azonban a woosteri egyetemről felhívja egy fura fazon, a jó nevű Jack Lengyel (Matthew McConaughey), hogy ő elvállalná a vezető edzői tisztséget. Szegény ember ne válogasson - a rektor felveszi Lengyelt. A sajátos stílusú edzőnek sikerül Redet egy évre visszacsábítania a csapathoz, és még pár szakit meggyőznie, így az edzői gárda teljes. A négy játékos azonban elég kevésnek tűnik, úgyhogy toborozni kell, ami nem egyszerű, ha a Marshallra kell a fiatal játékosokat csábítani. Dedmon feladata, hogy a ligát meggyőzze, engedjék, hogy a különleges helyzetre való tekintettel a gólyák is pályára léphessenek, és elutasítások hosszú sora után a rektor végre sikerrel jár. Ez a toborzást is megkönnyíti, hiszen az egész országban csak a Marshall gólyái kapnak játékidőt, ami sokat nyom a latba. Lassan, de biztosan összeáll a Young Thundering Herd.

A ligában szereplő kezdőjátékosok életkora 21 év, a Marshallé 18,5. A fiúk tapasztalatlanok, többen nem is a fociban nevelkedtek, most mégis ezen a pályán kell helyt állniuk. A kemény edzések, a leegyszerűsített playbook, és a WVU edzőjének segítsége ellenére is az első, szerencsére idegenben játszott mérkőzését a Marshall csúnyán elbukja. Felerősödnek a hangok, amik a program felfüggesztését követelik, de vajon a város cserben hagyja-e az első otthoni meccsén a csapatot a kínos bemutatkozás után?

Tényleg nem ez alapján választottam a filmeket erre a hétvégére, de mondhatni már-már természetesen a Több, mint sport is valós eseményeken alapszik. Szóval az előző bekezdés végén feltett kérdésemre a válasz az, hogy 1971-ben az első huntingtoni Marshall mérkőzésen megdőlt az addigi nézőszám rekord. A csapat utána megint kikapott, sőt az egész évadban mindössze egyetlen egy mérkőzést sikerült még megnyernie, de a város mindvégig kiállt a Herd mellett, hiszen ők segítettek nekik gyógyulni. A balesetben nem egyszerűen csak játékos, edző, és sportvezető halt meg, hanem olyan emberek, aki a kis hungintgoni közösség aktív tagjai voltak.

Mivel ez tényleg ilyen "gyógyulós" film, ezért aki rászánja magát, hogy megnézze, az készítsen be zsepit. És ne csak egy tízes csomagot. A foci csak a gyógyszer, szóval a sport szál itt sem kell, hogy nagyon elszontyolítson benneteket, mert tényleg csak hozzáad a film értékéhez. Mondanám, hogy csillagos ötös, de szeretek még helyet hagyni a következő jelölteknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr724067927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása