Csapatszellem - Forever Strong [2008]
2011. október 22. írta: enbee

Csapatszellem - Forever Strong [2008]

Rick (Sean Faris) olyan, mint az összes többi filmbéli középiskolás élsportoló: jóképű, beképzelt, flegma. Egy nap azonban mindent elveszít, miután részegen összetöri az autóját, és a bíró a fiatalkorúak börtönébe küldi. A srác elveszíti a barátait, a barátnőjét, a rögbit, és az edzőjét - aki egyben az édesapja is. Innen kellene valahogyan talpra állnia.

Igazából sokkal mázlistább Rick, mint ahogyan az az első pillanatban tűnik. Igaz, hogy az ország egyik legjobb rögbi csapatát kénytelen maga mögött hagyni "botlása" miatt, de pártfogójának (Sean Astin) köszönhetően bekerül a legnagyobb rivális, a Highland csapatába. Az ottani edző, Larry Galwix (Gary Cole) teljesen más módon bánik a játékosaival, mint ahogyan azt Rick apja tette, de az újonc beilleszkedését nem ez nehezíti meg, hanem a fiú hozzáállása. Nem akar nyitni az új csapattársai felé, csak arra utazik, hogy letöltse a büntetését és visszakapja régi életét. Ez persze nem történik meg.

A Highland kapitánya lép közbe, aki nem hagyja, hogy Rick kivonja magát a csapat életéből, és szépen lassan "átneveli" a srácot a maguk fazonjára. Ehhez kell persze, hogy Rick és az apja kapcsolata egyre inkább összegabajodjon, és egy nagy csapás érje a Highland Rögbi családot. Mindezek ellenére, vagy éppen e miatt a csapat szépen lépdel előre a bajnokságban, és nagyon úgy fest, hogy a döntőben az ellenfelük Rick középiskolás csapata lesz.

Még a nagy mérkőzés előtt Ricket kiengedik a fiatalkorúak börtönéből, és haza térhet. Visszakerül a régi csapatába, de a társaival, akik régen a barátai voltak, már nem úgy jön ki, mint az elzárása előtt. Ráadásul az apja/edzője is azt akarja a fiútól, hogy a Highland titkait megossza vele, ezért hát érthető, hogy Rick rosszabbul érzi magát, mint a dutyiban a bekerülésekor. Itt jön a képbe anyu, aki apu lelkére beszél, és ennek eredményeként Rick mégis a Highland színeiben léphet pályára a döntőben. Már csak túl kell élnie az összecsapást, ahol az ex-csapattársai őrá vadásznak.

A Csapatszellem, sportfilm révén, nem rendelkezik nagyon összetett sztorival, de amit meg akar mutatni, azt tényleg meg is mutatja. Van benne vér, izzadság és szenvedés, szerelem és árulás, kitartás és szervezkedés, és mindenek felett becsület és barátság. Ez a film nem csak a sportról szól, hanem a felnőtté válásról is, hiszen a kezdetek kezdetén Rick még egy önző, nagyképű macsó, és bár ez az utóbbi jellemzője megmarad a végére érve is, de igazi csapatjátékossá válik, aki megtanulja, hogy a saját érdekein túl van még egy nagyobb világ. Ha nagy szavakat akarunk használni, akkor igen, a kisfiúból férfivé érik. Vagy legalábbis jó úton halad a felé.

Egy rögbis filmről, A legyőzhetetlenről már írtam pár hónapja, mert friss élményként nagyon tetszett a Springbok '95-ös menetelésének története Clint Eastwood feldolgozásában, de ennek a posztnak most van külön apropója: holnap reggel lesz a rögbi vb döntője. Legközelebb ilyen négy év múlva lesz, úgyhogy ha 10kor már fent lesztek, akkor nézzétek meg az Új Zéland - Franciaország meccset, vagy legalábbis a közvetítés legelejét, ahol láthatjátok, hogy milyen az IGAZI haka. Mert amit a Csapatszellemben (és a trailerben is) látni, az azért nagyon messze áll az eredetitől.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr903322665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása