Invictus - A legyőzhetetlen
2010. június 17. írta: enbee

Invictus - A legyőzhetetlen

Tegnap este átéltem az utóbbi idők legkiemelkedőbb filmes élményét! Arról nem tudok nyilatkozni, hogy mennyire hű az eredeti eseményekhez Clint Eastwood filmje, az Invictus, mert szégyen-nem szégyen, az apartheidről, Mandeláról, és Dél-Afrikáról semmivel sem tudok többet, mint egy átlag magyar. Ami azért ugye nem túl sok... Na de a film!

Morgan Freeman alakítja a majd' harminc évnyi börtön után szabadult Nelson Mandelát, aki miniszterelnökként Dél-Afrika életben maradásáért kűzd. A hatalomra került feketék minden aparheid szimbólumot el akarnak törölni, a kisebbségnek számító, de a gazdaságot kezükben tartó fehérek pedig körmük szakadtáig ragaszkodnak az eredeti felálláshoz. Az egyesítés eszközét keresi Mandela, és megtalálja a Springbokot, a dél-afrikai rögbi válogatottat. A világbajnokság teremti meg azt a légkört, ami lehetőséget ad arra, hogy az ország lakosai egy nemzetté váljanak.

Csakhogy egy évvel a torna előtt a csapat nagyon ramatyul játszik... Mandela, hogy támogassa őket, meghívja magához a csapatkapitányt, François Pienaart teázni, és mesél neki egy versről, ami benne a börtönévek alatt a lelket tartotta. Innentől kezdve a kapitány teljesen más szemmel néz az elnökre, és a csapatot is Mandela hatására másként kezdi vezetni. Az a bizonyos vers pedig William Ernest Henley Invictus című szerzeménye volt. (Szerintem nincs ember a világon, akire az utolsó két sor ne lenne hatással...)

Az éj börtöne nem enged,
Fogva tart, de a sötétből
Hálát adok az Istennek,
Hogy a lelkem meg nem tört.

Az élet mért rám szenvedést,
De én nem sírok, nem csüggedek,
Ha véres is e halánték,
Nem hajtom le fejemet.

A haragon és könnyön túl,
Árnyak prédája a lélek;
Mégis, ha veszély tüze gyúl,
Láthatjátok, nem félek.

Utamon, mi utolér,
A csapásokat hárítom.
Én felelek lelkemért,
A sorsom én irányítom.

Out of the night that covers me,
Black as the pit from pole to pole,
I thank whatever gods may be
For my unconquerable soul.

In the fell clutch of circumstance
I have not winced nor cried aloud.
Under the bludgeonings of chance
My head is bloody, but unbowed.

Beyond this place of wrath and tears
Looms but the Horror of the shade,
And yet the menace of the years
Finds and shall find me unafraid.

It matters not how strait the gate,
How charged with punishments the scroll,
I am the master of my fate:
I am the captain of my soul.

Muszáj valami negatívat is írnom a filmről, különben rosszul érezném magamat. Szóval. Nem tudom, hogy 1995-ben milyenek voltak a szabályok, de 2010-ben egészen biztos, hogy vérző játékos nem lehet a pályán. És ez a legtöbb sportágban így van.  (Ez aztán a szakmai kritika :D) Aztán valaki azt mondta nekem, hogy az utolsó része a filmnek halál unalmas, mert tele van rögbivel. Ez igaz: az utolsó mérkőzést tényleg eléggé elhúzzák, de szerintem ez szükséges is ahhoz, hogy átérezzük a kűzdelmet, a feszültséget. Ha csak kiírták volna az eredményt, az sokkal kevesebb érzelmet váltott volna ki, mint így, hogy látjuk az összes pont születését.

Én inkább értékelem a pozitívumokat, sem mint hozakodjak elő a rosszabb szájízzel. Mármint ebben az esetben. Mert különben nagy lehúzós vagyok ám :D Na de nézzétek ezt a képet! Az eredeti és a film.

Szerintem hatalmas no comment. Nem néztem meg, hogy a filmet ki fényképezte, de iszonyat nagy elismerés neki! És nem ezért a kézfogós-díjátadós részért, hanem az olyanokért, mint amikor a csapatok vonulnak ki a pályára, és a játékos kijáró,úgy fest,  mintha gladiátorokat látnánk kivonulni az arénába.

A film John Carling Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game that Made a Nation című könyve alapján készült, ami magyarul (természetesen?) nem jelent meg.

Értékelés:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr402089518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása