Dexter ötödik évad (Season 5)
2011. október 06. írta: redbandita

Dexter ötödik évad (Season 5)

Minden sorozatban fordulópont lehet egy főszereplő elvesztése: vagy bukás vagy siker. Nos azt hiszem a Dexter sorozat alkotói jól döntöttek az egyik női főszereplő kiiktatásával, mert ez nemcsak Dexter életét változtatja meg gyökeresen, hanem tulajdonképpen mindenkire hat valamelyest. Nem mellesleg pedig egy új szereplőt is köszönhetünk ennek a csavarnak. Az ötödik évad nagyon izgalmas, de itt is sok (talán túl sok) időt szentelnek az érzelmeknek...

Az előző évadban megismert Szentháromság már nem szerepel ebben a szériában, mégis olyan tettet hajt végre, amellyel nagy valószínűséggel a sorozat további részeire is hatással lesz. Miután megtalálja Dexter igazi családját, otthonát, úgy dönt bosszút áll, az Őt lebuktató "rokonlelken". Dexter rájön a tervre, de már túl késő...

Dexter olyat él át, ami korábban vele is megtörtént és egy normális ember ezt egyszer sem élné túl, nemhogy kétszer. A gyermekét, Harrisont (Evan George Kruntchev/Luke Andrew Kruntchew) vérben ücsörögve találja meg, saját fürdőszobájában. Aki látta az első évadot az tudja, hogy Dexter (kicsit idősebben), de ugyanezt élte meg vérszerinti anyjával, Laura Moserrel. A vér most Ritától származik, akivel Szentháromság (John Litghow) végzett. Dextert anno Harry Morgan (James Remar) vette védelmébe, és nevelte fel, most pedig neki kell gondoskodnia Harrisonról, de vajon sikerül-e? Hiszen, mint tudjuk Dexter sorozatgyilkos, és mint ilyen nem feltétlenül apának való.

Rita (Julie Benz) halála mindenkire másképp hat. Astor (mint majdnem tinilány) viseli a legnehezebben a dolgot, abszolút Dextert hibáztatja a történtekért, és el is akar költözni a nagyszüleihez. Sőt Dexterrel nem is akarja tartani a kapcsolatot. Cody (Preston Bailey) tulajdonképpen nem tudja mit akar, szereti Dextert, de nagyon hiányzik az anyja és tudja, hogy már csak Astor maradt neki. Astor (Christina Robinson) egyébként rettentő idegesítő az egész évadban, nem hiszek abban, hogy a gyereket veréssel kell nevelni, de Astornak néha nem ártana egy pofon.

Debra (Jennifer Carpenter) megpróbál még inkább jó testvér és nagynéni lenni, de egyik sem könnyű, mert Dexter nem mutatja ki az érzelmeit (állítása szerint nincsenek is), pedig Őt is megviseli Rita elvesztése. Debra még a lakásába is befogadja a csonka családot.

Dexter nem bír a Sötét Utassal, gyásza ellenére (vagy talán pontosan amiatt) muszáj gyilkolnia, egyújabb sorozatgyilkost vesz üldözőbe. Pedig vigyáznia kellene, mert (a harmadik évadban érkezett) Quinn (Desmond Harrigton) szagot fog, mindig is gyanús volt neki Dexter, de most egyre több nyomot is talál ellene. Még egy magánnyomozót is felfogad ellene, de ez hibának bizonyul...

Dexter nem várt helyzetbe kerül, amikor a sorozatgyilkos levadászása közben, beleütközik egy szőke lányba, Lumen Pierce-be (Julie Stiles). A hölgy ismerős lehet, mivel olyan filmekben szerepelt, mint a Szívem érted rapes vagy a 10 dolog, amit utálok benned. Dexter maga sem érti miért, de megakarja menteni újdonsült barátját, akit egyébként a sorozatgyilkos(ok) ejtettek foglyul.

Lumen és Dexter új küldetésbe kezd: ketten együtt akarnak bosszút állni, a sajtó által Santa Muerta-i gyilkosoknak nevezett férfiakon, akik nőket bántalmaztak, erőszakoltak és gyilkoltak le. A lány abszolút hidegvérrel fog bele új "munkájába" és csakhamar Dexter tanítványa lesz. Furcsa pár alkotnak ők ketten, mindketten sebzettek, vadak, érzéketlenek, mégis valami izzik közöttük.

A szálak egyre bonyolódnak, mert Debra előléptetése után, még inkább bizonyítani akar, és még keményebben dolgozik a gyilkosok elfogásán. Arra is rájön, hogy valaki önbiráskodik és sorban gyilkolja a rosszfiúkat. Tetten is éri őket, de fogalma sincs arról, hogy milyen közeli kapcsolatban áll a bosszúállóval.

Azt el kell mondjam, hogy ez az évad kb. a felénél kezd igazán "beindulni", addig inkább az érzelmek lesznek fontosak, szóval ne adjátok fel, ha néhány rész után úgy érzitek, hogy nem ez a megszokott ettől a sorozattól. Ígérem, hogy minden vissza fog térni a régi kerékvágásba és rengeteg izgalom vár ebben az évadban is. A szezonfinálé is nagyon jól sikerült, és most szerencsére nem maradnak olyan elvarratlan szálak, mint pl. az előzőben vagy az elsőben.

Összességében elmondható, hogy egy nagyon jó kis évadon vagyunk túl. Az általam nem igazán kedvelt Rita elvesztése NEM fogja a sorozat végét jelenteni. Én annak is örülök, hogy Lumen nem lesz állandó szereplő, mert félő, hogy ha maradna, akkor megint csak többet törődne Dexter a magánéletével, mint a hobbijával. Márpedig a Dexter sorozat különlegessége talán pontosan abban rejlik, hogy nem a főszereplő érzései számítanak...

Kíváncsi vagyok, hogyan folytatódik Debra és új választottjának kapcsolata, mennyi fejfájást okoz még Quinn Dexternek vagy mi lesz LaGuerta és Batista furcsa kapcsolatával? Mindezekre hamarosan választ kapok, mert október 2. óta már elkezdődött a legújabb, hatodik évad!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr343282503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása