Soul Surfer [2011]
2011. augusztus 28. írta: enbee

Soul Surfer [2011]

Az idei nyáron két szörfös tinilányos filmnek is "örülhettünk", az Újabb sorsdöntő nyárnak, illetve a Soul Surfernek. A kettő közül megnéztem azt, amelyik kevésbé tűnt bénának. Remélem nem nyúltam mellé.

Bethany Hamilton (AnnaSophia Robb) élete maga a tökély. De komolyan. Hawaii-on él a szüleivel (Helen Hunt és Dennis Quaid) és két bátyjával (Ross Thomas és Chris Brochu), igazi családi idillben. Bethany imád szörfözni, ráadásul tehetséges is, és a szülei (szintén szörfösök) teljes vállszélességgel támogatják lányukat a hobbijában/hivatásában. A paradicsomi állapotokat lehet fokozni: a lánynak van egy pici-korunk-óta-folyton-együtt-vagyunk legjobb barátnője (Alana - Lorraine Nicholson), aki kábé Bethany klónja (szerető család, tehetséges szörfös). Hát ez eddig gusztustalanul tökéletes.

Jön is a gebasz, egy nagy cápa személyében, ami megtámadja a szörföző lányokat, és leharapja Bethany bal karját. Főhősnőnk túléli az incidenst, és elég hamar visszatér a vízbe, hogy versenyezzen, de csúnyán leszerepel, ami elveszi az utolsó csepp életkedvét, és elveszíti hitét Istenben.

A helyi egyházszervezet, Sarah (Carrie Underwood) vezetésével, önkénteseket toboroz, hogy Phuketre, a szökőár súlytotta területekre utazzanak segíteni. A megcsömörlött Bethany is velük utazik Thaiföldre, ahol találkozik egy kislánnyal, aki a cunami miatt annyira fél a tengertől, hogy nem mer a vízbe menni. Bethany a szörf segítségével nem csak ezt a kislányt, hanem több helybélit is visszacsábít a tengerbe, és ez segít neki visszanyerni a hitét. Haza érkezvén a még mindig csak 13 éves lány újra nekiáll edzeni, ezúttal azonban figyelembe veszi a megváltozott "körülményeit" is. Az eredményt az ifi OB-n teszteli a Hamilton csapat.

A film valós eseményeken alapul. Bethany Hamilton idén 21 éves, és barátnőjéhez, Alanához hasonlóan ő is profi szörfös. Ez kicsit nehézzé teszi, hogy a történetet kritizáljam, pedig hát muszáj. Mert annyira "hálivúdi" a sztori, hogy nehéz elképzelni, a való életben ilyen tényleg megtörténhet. Mindenki szép, és okos, és tehetséges, és boldog, és helyesen cselekszik de annyira, hogy még rajzfilmként is túlzás lenne ennyire rózsaszínként lefesteni az egyébként embert próbáló helyzetet.

Így belegondolva, elég bután hangzik, hogy az a kifogásom a film ellen, hogy túl "szép"... Másba tényleg nem nagyon tudok bele kötni. A szörfös részéhez nyilván nem értek, AnnaSophia alakítása pedig tetszett. A többiek sem voltak éppen rosszak, a cápa támadás kifejezetten jól volt megoldva. Azon mondjuk egy percig sem csodálkozom, hogy az idei Teen Choice-on a Fekete hattyú lenyomta a Soul Surfert, és bár mindkettő film dráma, de lássuk be, mégsem igazán tartoznak egy kategóriába. Az viszont meglepett, hogy a vallásos vonal nem kapott nagyobb hangsúlyt, mert szerintem az dobott volna az így picit egyhangú filmen. A minősítésem alapján a film Hallmak Universal Channel gyanús.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr123182410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása