Elizabeth [1998]
2011. május 21. írta: redbandita

Elizabeth [1998]

Boleyn Anna után, most a lányáról, Erzsébetről szeretnék írni Nektek. Erzsébet életéről már írtam egyszer a Lady Elizabeth című történelmi regény kapcsán. Így ebben az 1998-as filmben, már sok minden ismerős volt számomra. A könyvben egyébként az jobban tetszett, hogy sokkal inkább kihangsúlyozza, milyen nagy dolog volt, hogy Mária majd halála után, Erzsébet, nőként kerültek Anglia trónjára!

A sztoriba akkor kapcsolódunk be, amikor már Mária uralkodik, férjével a spanyol Fülöp herceggel karöltve. A regényben egyébként az is jobban érződik, hogy Mária mennyire kényszeredetten ragaszkodik férjéhez, aki végül elhagyja őt, sőt Erzsébetet kéri feleségül. Erzsébet viszontagságairól is kevés szó esik a filmben. Bár egy rövid időre bekerül a Towerbe, de azt sem érezzük annyira tragikusnak, mint a Lady Elizabethben.

 

Mária egyre betegebb, ráadásul az országban vallási háború dúl. Mária előtt, öccse uralkodott, aki teret adott a protestáns vallásnak. Ez így nem is találó, mondjuk inkább, hogy azt támogatta. Mária trónra lépése után kényszeredetten ragaszkodik a katolikus vallás visszavezetéséhez. Máglyára küldenek nagyon sok protestáns vallású  embert, ami nem tetszik a népnek. Ők sokkal szívesebben látnák a trónon a vörös hajú Erzsébetet (Cate Blanchet). Cate Blanchet egyébként fergeteges a szerepében, egyszerűen fejedelmi. 1999-ben Oscar-díjra is jelölték, azt nem kapta meg, de abban az évben hazavihette a BAFTA és a Golden Globe díjat is.

Mária halála után, 1558-ban koronázták királynővé Erzsébetet. Ám ez sokaknak nem tetszett, rengeteg támadás érte, még az élete is többször veszélyben forgott. Mindemellett meg kellett küzdenie azzal, hogy nem lehet együtt igaz szerelmével, Roberttel (Joseph Fiennes). Sőt az udvar arra kényszeríti a férfit, hogy vegyen nőül egy másik lányt. A szeretett férfi árulásától kezdve Erzsébet még biztosabb abban, hogy nem akar férjhez menni. Szűzkirálynőnek hívatja magát.

Erzsébetet folyamatos intrikák, támadások érik, még merényletet is követnek el ellene (megmérgezik a ruháját, fegyvert fognak rá). Egyetlen bizalmasa, Sir Francis (Geoffrey Rush) segítségével próbál trónon és életben maradni. Erzsébetnek nincs könnyű dolga, mert az országon belülről (skót királynő) és kívülről is rengeteg támadás éri.

Mindezek ellenére I. Erzsébet több, mint 40 évig uralkodott Angliában. Ezalatt pedig Anglia aranykorát élte, de erről majd holnap írok részletesen.

Ajánlom ezt a filmet mindenkinek, aki szereti a történelmi témájú filmeket, aki szívesen nézné meg egy sikeres nő portréját.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr142922510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása