A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken [2011]
2011. május 17. írta: enbee

A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken [2011]

Jack Sparrow ezúttal Elizabeth és Will Turner nélkül száll hajóra, de ez persze nem jelenti azt, hogy magára maradt volna. Rövidebb-hosszabb ideig mindig akad útitársa: a jó öreg Gibbsen kívül összefut két másik "kollégájával", Barbossával és Feketeszakállal, illetve egykori szeretőjével, Angelicával is. Bár a motivációja minden szereplőnek más és más, a céljuk mégis ugyan az: megtalálni a fiatalság forrását.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

A spanyol király, Ferdinánd (Sebastian Armesto) új nyomon haladva expedíciót indít a fiatalság forrásának megtalálására. Persze az angolok sem hagyhatják magukat, ezért György király (Richard Griffiths) a hispánok után küldi Barbossát (Geoffrey Rush), hogy hamarabb érjen célba, ergo brit fennhatóság alá kerüljön a terület. Azt csiripelik a madarak, hogy Sparrow kapitány Londonban van, és legénységet toboroz szintén a forrás megkeresésére, ám ez a hír Jacket is meglepetésként éri. Ez az infó azonban eljut a királyhoz is, ezért György magához rendeli a kapitányt. Jack megszökik a palotából, és már tudja, mit kell tennie: megkeresi az ál-Sparrowt.


forrás: image.net

Ki ismerheti a különc kapitányt annyira, hogy el tudja hitetni az emberekkel, az eredeti Jacket látják? Hát egy ex. Név szerint Angelica (Penelope Cruz). A nő elkábítja Sparrowt, és a hajójára viteti. Vagyis nem a sajátjára, hanem az apjáéra, Feketeszakáll (Ian McShane) Anna királynő bosszújára. E szerint tehát három turnusban vonulnak a hódítók a fiatalság forrásának megtalálására: elöl a spanyolok, utánuk az angolok, végül pedig a kalózok.


forrás: image.net

A csapatoknak elsősorban nem egymással kell megküzdeniük, összecsapásra igazából csak az utolsó jelenetekben kerül sor. Amíg odáig eljutnak, addig leginkább a hozzávalók beszerzése a necces. Kell ugyanis egy szirén könnycseppje, és két ezüstkupa. Az első nehezen beszerezhető, mert a lányok nem kifejezetten veszélytelenek és barátságosak, de Feketeszakálléknak mégis sikerül egyet foglyul ejteni. Az ezüst kupákért pedig úgy tűnik, hogy hiába vágja át Jack a fél dzsungelt, a spanyolok már megelőzték.


forrás: image.net

A kupákat Sparrow kapitánynak sikerült ellopni a spanyoloktól, de hogyan lehetne rábírni a szirént arra, hogy sírjon? A megoldás persze nem más, mint a szerelem. Úgy tűnik, hogy a halacska, és a Bosszún utazó pap (?) egymásba szerettek, ezért Angelicának az az ötlete támadt, hogy ha a férfit megölik, akkor a lány csak el fog morzsolni érte egy könnycseppet. Így is történt, tehát megvan minden, ami kell a koccintáshoz, már csak Jacknek kell a csapatot a forráshoz vezetni.


forrás: image.net

Feketeszakállék így hát megtalálták a forrást, de aztán betoppantak a britek, végül a spanyolok is. A már beharangozott összecsapásnak viszonylag hamar vége szakad, de nem mindenki éli túl. A szereplőknek komoly döntéseket kell meghozniuk, de természetesen Jack Sparrow személyisége mellett ez is vicces jelenetnek tűnik, a dolog súlyát nem igazán érezzük. Minden jó, ha jó a vége?

Igazából a történetben nincsen semmi extra. Egy viszonylag egyszerű kis hajóút, nagyobb gubancok és eszesebb fejtörők nélkül. Jack ugyan olyan vicces és sajátságos, mint azt eddig megszoktuk, Barbossa dettó, Feketeszakáll pedig önző és céltudatos, ahogyan arra számítani lehetett. A zene zseniális, tipikusan karib-tengerkalózais, a helyszínek pedig... hát... nagyon kékek és nagyon fehérek. Gyönyörűséges, de pontosan az, amire számítani lehetett.


forrás: image.net

Ami miatt mindenkinek ajánlom a Karib-tenger kalózait az az, hogy IMAX-ben nagyon-nagyon jól mutat! Tudjátok, vannak azok a filmek, amik annyira direkt rájátszanak a 3D-re, hogy az már zavaró. Na hát ez nem ilyen! Oké, itt is felénk bök egy-két kard, de ezért cserében majd minden percében látványosan élvezhető a 3D kevésbé tolakodó formája (esik az eső, belóg egy-egy faág, a távolban jön egy hajó). A filmes technikák szakértői nyilván oldalakat tudnának erről írni, én viszont csak annyit tudok, hogy nekem, mint mezei kis moziba járó nézőnek, nagyon bejött a dolog. (Csak az orromat NAGYON nyomta a szemüveg...)

Kedvenc részem is volt ám! Feketeszakállék szirén-fogó jelenete szerintem kifogástalanra sikerült. A Tűz serlegében látott vízi lényeket tessék elfelejteni, a Karib-tenger kalózaiban a szirének, amikor alá merülnek és bedühödnek, úgy néznek ki, mint a vámpír sellők. Tudod, hogy amit látsz, az csak számítógépes grafika, de annyira valódinak tűnik, hogy akkor neki sem állsz arra gondolni, hogy ezt hogyan csinálták? A félig hal lányok villámgyorsan úsznak, tűfogakat növesztenek, és ha szárazra kerülnek, akkor emberré változnak. Hát igen, mint az látszik, ez a része teljesen elvarázsolt. Nektek elég annyi ahhoz, hogy megnézzétek a filmet?

Korhatár besorolás: 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr752909651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása