Csak szexre kellesz - No strings attached (2011)
2011. április 20. írta: redbandita

Csak szexre kellesz - No strings attached (2011)

Még a tavalyi év végén írtam egy cikket arról mi lesz az a 12 film, amit ebben az évben mindenképpen megnézek, és egy kicsit tüzetesebben írok róla, mint egy átlagos filmről. Az első volt a sorban a Csak szexre kellesz című romkom. Ezt a filmet azért szerettem volna mindenképpen látni, mert a történet mellett a két főszereplőt is nagyon szeretem. Emiatt adta magát, hogy ennek a cikknek az legyen a "különlegessége", hogy Natalie Portman és Ashton Kutcher néhány korábbi karakterével hasonlítsam össze Emmát és Adamet.

A film egy olyan kérdést boncolgat, ami sokszor felmerült már, de még soha senki nem adott rá választ: Létezik-e barátság férfi és nő között? Szerintem igen, de nagyon ritka, sokszor csak ideig-óráig tart, aztán az egyik fél többet kar. Nyilván az a sztereotípia, hogy a nő akar többet, de tapasztalatom szerint ez nem igaz. Ebben a filmben is a férfi kezd el érzéseket táplálni elsőként.

A sztori szerint Adam és Emma évekkel korábban találkoznak, de csak egy éjszakára. Most újra egymásba botlanak egy véletlen folyamán. Adam éppen egy szakításon van túl, exe ráadásul már talált is egy új szeretőt. Nem is akárkit: Adam apjával szűrte össze a levet. Egy lerészegedő este után a fiú Emma lakásán köt ki. Amikor reggel magához tér semmire sem emlékszik, és egy idegennel találja szembe magát, aztán még eggyel és még eggyel. Hiszen Emma nem lakik egyedül, orvos kollégáival lakik egy fedél alatt. Adam megnyugszik amikor meglátja Emmát és végül egymás karjaiban találják magukat. Emma azonban nem akar komoly kapcsolatot, munkája miatt kevés ideje van, és azt nem akarja egy pasira elpocsékolni. Arra a döntésre jutnak, hogy kapcsolatuk kizárólag szexen alapszik majd. Ehhez szabályokra van szükség: nincs virág, nincs randi, nincsenek kötöttségek, nincs féltékenység stb.

plakát és jelenetkép: az UIP-Duna Film engedélyével

Egy darabig jól is működik a dolog csakhogy egy idő után Adam már többet szeretne, Emma elutasítja. Aztán persze megbánja. Kisebb-nagyobb bonyodalmak után végre egymásra találnak.

A baj csak az, hogy ezzel filmmel ismét azt erősítik bennünk, hogy NEM létezik férfi-nő barátság. A Csak szexre kellesz jóval felülmúlta azt, amit vártam tőle. Tele volt poénokkal, Ashton hozta a szokásos laza vicces fiút, sőt még talán jobb is volt annál, mint amit eddig megszoktunk tőle! Nagyon féltem attól, hogy Portman nem tud majd ilyen laza lenni, nem tud feloldódni egy ilyen vígjátékban. De tévedtem! Nagyon jól megállja a helyét, mosolyt csal az arcunkra. Persze nem olyan laza, mint Kutcher, dehát ő nincs is hozzá szokva az ilyen szerepekhez...

Ashton Kutcher, a viccesfiú

Ashton Kutcher fiatal kora ellenére rengeteg főszerepet tudhat már maga mögött. De lássuk be, hogy ezeknek a nagy része mind egy kaptafára készült. Szinte mindegyikben a jóképű, vicces fiú szerepe az övé. Amivel nincsen baj, de más szerepekben nem kellene kipróbálnia magát. Azt hiszem mostanra a közönség (vagy legalábbis én biztosan) beskatulyázta őt a vígjátékokban mindig jól teljesítő vicces fiúnak. Azt hiszem az első szerep, amiben igazán megkedveltem az a Szakítópróba volt, ahol Britany Murphy oldalán próbálta (a körülmények ellenére) megmenteni frissen kötött házasságát. Innentől kezdve követtem nyomon a karrierjét, pedig ezelőtt is voltak szerepei pl. a Hé haver hol a kocsimban? vagy a Rád vagyok kattanva című filmekben.


A pályafutása azonban 2003-tól kezdett szárnyalni, hiszen a Szakítópróba után folyamatosan újra és újra feltűnt a filmvásznon. Szinte mindig a vicces fiú szerepében: A csajom apja ideges, a Főnököm lánya, Szerelem sokadik látásra, Míg a Jackpot el nem választ, Valentin nap. Voltak más jellegű próbálkozásai is, de azok nem jártak akkora sikerrel pl. a Pillangóhatás, vagy legutóbb a Bérgyilkosék
Mint már írtam a Csak szexre kelleszben remekül bújik Adam bohókás karakterébe, ez az ami igazán jól áll neki!

Natalie Portman, a sokoldalú

Ha Natalie Portmant említem sokaknak egyből a Fekete Hattyú ugrik be, hiszen ez a legutóbbi filmje, és egyben az a szerep amiért Oscar díjat vihetett haza. Pedig fiatal kora ellenére számos szerepeben megcsillogtatta már színésznői képességeit. Ellentétben Kutcherrel, Natalie többféle karakter bőrében maradt hiteles. Én személy szerint jobb színésznek tartom, mint amilyen Ashton Kutcher. 


 

Natalie első komoly szerepe a Leon a profiban volt még 1994-ben. Onnantól kezdve pályafutása felfelé ívelt és ennek jogos megkoronázása volt az idei Oscar. Azt hiszem most van pályafutásának csúcspontja, hiszen ebben az évben számtalan szerepben lájuk majd.
De térjünk vissza kicsit a múlthoz: a Leon a profi után inkább mellékszerepeket kapott, majd 1999-ben, mint Amidala hercegnő tért vissza a vászonra. Természetesen mind három (új) Star Wars részben őt láthatjuk, de emellett szerepelt még a Hideghegyben, a Régi környékben vagy a Közelebb-ben. Aztán 2006-ban újabb mérföldkő következett, ekkor játszotta el ugyanis a V for Vendetta (V, mint Vérbosszú) című film főszerepét. A szerep kedvéért még gyönyörű hajkoronájától is megvált és kopaszra vágatta a fejét. De neki még ez is jól állt!
Ezután következett Párizs szeretlek, majd a Goya kísérletei című filmje. Megint csak éles váltás volt a My Blueberry Nights, vagyis a Távolság íze. 2008-ban bújt Boleyn Anna bőrébe a Másik Boleyn lány című filmben. Innentől kezdve már ő maga válogathatott a felkérésekben: New York I love You, (ebben rendezőként is részt vett) Testvérek, majd a Black Swan (Fekete hattyú). Aki ismeri az imént felsorolt filmeket az tudja, hogy Natalie soha korábban nem bújt olyan karakter bőrébe, mint a Csak szexre kellesz Emmája. De én azt gondolom, hogy ebben is megállta a helyét! Bár azt is biztosra veszem, hogy Kutcher nagy segítségére volt ebben.
2011-ben szülési szabadságra megy, de mi még több szerepben is láthatjuk majd: a Thorban, vagy a Király!-ban  is.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr492836191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

enbee 2011.04.20. 16:52:41

nekem az volt kicsit fura ebben a filmben, hogy Kutcher a "Szerelem sokadik látásra" után bevállalta még egyszer majdnem ugyan azt a sztorit...
meg kíváncsi leszek, hogy a "Barátság extrákkal" mire jut majd a szintén hasonló (?) témával

redbandita 2011.04.21. 23:49:01

@enbee: valahol olvastam hogy Kutcher Natalie iránti tisztelete miatt vállalta el a szerepet. persze nyilván a gázsi se volt kevés :P Én is várom a Barátság extrákkal című filmet mert jó lenne már ha egy olyan sztorit láthatnánk, amiben létezik férfi-női barátság...

enbee 2011.04.22. 18:26:57

@redbandita: hát van egy olyan gyanúm, hogy ha szexmentes férfi-nő barátságról szóló filmet akarsz látni, akkor neki kell állnod forgatókönyvet írni

redbandita 2011.04.22. 23:56:30

@enbee: én nem mondtam h szexmentes legyen, csak hogy ne essenek hatalmas sírig tartó szerelembe :P

Selena_V 2011.04.27. 00:48:06

hozzaszolnek annyiban, hogy nem Leila hercegno, hanem Leia, es o a 4-5-6-ban szerepelt. A Star Wars elso reszeiben (1999-tol kezdodoen, amik Darth Vader ifjusagat mutatjak be, mikor meg Anakin Skywalker-nek hivtak) jatszott Natalie Portman de ot Amidala/Padme kiralynonek hivtak. Mindenki Amidala kiralynonek szolitotta, de "mandatuma" lejarta utan Padme-kent hallottam emlegetni. Javitsd ki.

redbandita 2011.04.27. 09:16:58

@Selena_V: igazad van, kijavítom. Köszi az észrevételt.
süti beállítások módosítása