Doktor Csont - Bones (2005-)
2010. december 22. írta: redbandita

Doktor Csont - Bones (2005-)

Tudom, hogy sokatoknak ismerős a Doktor Csont című sorozat, hiszen "nem egy mai darab", de hamarosan elkezdek vele tüzetesebben foglalkozni, így gondoltam érdekes lenne egy kis kedvcsinálóval bemelígetni (annak aki nem ismer), vagy felfrissíteni az emlékeket (annak, aki régen látta)! Az évek folyamán sokan sokféleképpen nyúltak hozzá a nyomozós sorozatokhoz. Volt akinek jól sikerült és persze volt akinek kevésbé. Én azt gondolom, hogy a Doktor Csont alkotói új szemszögből álltak a kérdéshez.

A sorozatban az FBI és a Jefferson Intézet közös munkáját követhetjük nyomon. De az FBI egy kicsit háttérbe szorul, igaziból egy különleges ügynök és az intézet kutatói, antropológusai derítik fel az ügyeket. A főszereplő egy nő, ami szintén különlegessé teszi a sorozatot. Ő doktor Temperance Brennan, akit a férfi főszereplő, Seeley Booth ügynök, csak Bones-nak csúfol. Egy-két rész után rájövünk, hogy honnan is kapta a hölgy ezt a nevet.
 
Bones karakterét egyébként egy antropológus találta ki, dr. Kathy Reichs. Az ő könyvei alapján készült a sorozat is, sőt Kathy részt vett a sorozat produceri munkáiban is. Annak érdekében kérték fel erre, hogy minél hitelesebbé váljon Temperance alakja.
 
Adatok
 
A Doktor Csontot 2005 szeptember 13-án kezdték adni az amerikai FOX csatornán. Nálunk az RTL Klubon és a COOL TV-n látható. 2010 szeptemberében az RTL a negyedik évadot kezdte sugározni, míg a COOL TV-n többször is elkezdték már ismételni a különböző évadokat. Amerikában pedig 2010. szeptemberében kezdték sugározni a hatodik évadot. Az évadok különböző számú epizódokkal rendelkeznek. Az első 22-ből, a második 21-ből (egyet letiltottak, mert témája nagyon hasonlított egy iskolai lövöldözésre, ami abban az évben történt, Virginiában), a harmadik 15-ből (a forgatókönyvírók sztrájkja miatt), a negyedik 26-ból, az ötödik 22-ből, míg a hatodik 23-bóll áll...

Hogy készült?

A producer, Hart Hanson korábban már az Angel című sorozatot forgatta David Boreanazzal, így biztos volt benne, hogy őt szeretné megszerezni Seeley Booth ügynök szerepére. Megjegyzem ezzel szerintem sokan egyetértünk. De David a forgatókönyvet elolvasta és nem ragadta magával a sztori, nem vakarta elvállalni. De aztán találkozott Emily Deshanel-el, aki Bones játssza és igent mondott. Azt hiszem sokunk örömére! Egyébként érdekes, hogy Hanson nem ismert embereket kért fel a szerepekre, a sorozat főbb karaktereit olyanok játsszák, akiket korábban egy egy mellékszerepben esetleg filmben láthattunk. A sorozat egyetlen sztárja Boreanaz volt, aki korábban a Buffyban is szerepelt.
 
Tényleg???

Érdekesség, hogy a két főszereplő teljes ellentétpár, semmiben sem hasonlítanak, ezzel persze megfelelően kiegészítik egymást. Sokan vádolták a sorozatot 2005-ös indulása után azzal, hogy „másolata” a Különböző CSI sorozatoknak vagy a Bostoni halottkémeknek. Pedig nem! A Bones című sorozatban nagyon fontos a humor, annak ellenére, hogy sokszor szörnyűséges tragédiákat látnak munka közben, vagy akár saját életükben. A csapat tagjai közötti szálak is jóval szorosabbak, mint a CSI sorozatokban.
Szerintem az is érdekes, hogy a Jefferson Intézet tulajdonképpen nem is létezik, egy fiktív hely, melyet az írónő talált ki. De Kathy könyveiben a Jefferson Kanadában van, a sorozatban pedig az USAban van a Jefferson.
A sorozat főcímdalát egy amerikai együttes a Crystal Method játssza.
 
Néhány gondolat a szereplőkről:
 
  • Dr. Temperance Bones Brennan (Emily Deschanel): mint már említettem az intézet vezető antropológusa. Mondhatjuk hogy a csapat „kisfőnöke”. Elképesztően tanult, okos, értelmes, talpraesett nő, aki még a verekedéstől sem riad vissza! Ám viszonylag kevésbé érzékeny szociális kérdésekben. Nem hisz a csodákban, a véletlenben, a karácsonyban, semmiben ami tudományosan nem alátámasztott. Természetesen a szerelmi szál is megjelnik, többször és többféle kapcsolatban is látjuk az évadok során, de örök rejtély, hogy vajon összejön-e valaha Seeley Booth ügynökkel? Hiszen a levegő folyamatosan szikrázik közöttük!
  • Seeley Booth (David Boreanaz): FBI ügynök, aki mindig újabb és újabb esetekkel látja el a Jefferson Intézetet. Korábban mesterlövészként dolgozott a katonaságnál, ez folyamatosan visszatérő momentum lesz. Ennekellenére általában őt viselik meg a durvább esetek. Az első évadban kiderül, hogy van egy kisfia.
  • Angela Montenegro (Michaela Conlin): a csapat másik női tagja. Angela régebben művészként dolgozott, most a Jeffersonban leginkább koponyák és csontvázak számítógépes rekonstrukcióját végzi. Nagyon jó barátnője Bonesnak, próbálja kicsit szociálisabbá nevelni pl. bulizni viszi! Angela életében nagyon fontos szerepet játszik a szerelem és annak folyamatos keresgélése.
  • Zach Addy (Eric Millegan): Bones gyakornoka. Fiatal kissrác, akit a csapat férfi tagjai folyamatosan szekálnak.
  • Dr. Jack Hodgins (T. J. Thyne): a csapat bogárszakértője. De spórák, ásványok tudósa is. Kiderül, hogy nagyon gazdag a családja, de ő nem emiatt szeretné, hogy elismerjék ezért nem hivalkodik. Sőt!
  • Dr. Daniel Goodman (Jonathan Adams) az első évadban a Jefferson vezetője, a nagyfőnök.
  • Dr. Camille Saroyan (Tamara Taylor): a második évadtől a Jefferson igazgatója
  • Dr. Lance Sweets (John Franceis Daley) párterapeuta, eredetileg néhány részben szerepelt volna, de a nézők annyira megszerették, hogy szinte állandó szereplővé vált

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr452532668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása