Ökotudatos mozgalmat indít a Korda Stúdió
2018. január 30. írta: redbandita

Ökotudatos mozgalmat indít a Korda Stúdió

Az észak-amerikai és nyugat-európai filmipar többsége már évek óta környezetbarát módon készíti a filmeket, Magyarországon viszont még csak most kezdődött el ez a folyamat. Itthon az egyik legnagyobb hazai filmstúdió, a Korda Stúdió mutat példát zöldebb gyártásra: legújabb filmjüknél már egy kizárólag környezetbarát eszközöket használó catering céggel dolgoznak. Céljuk, hogy itthon is meghonosítsák az ökotudatos szemléletet a filmgyártásban.

zold_catering_5.jpg

Bár alig változtat a költségvetésen, mégis kevesen élnek környezetbarát megoldásokkal a hazai filmiparban. Ezzel megy szembe a Korda Stúdió, akik eddig csak saját gyártású reklámfilmes forgatásaikon, de most már a magyar koprodukcióban készülő Váltságdíj(Ransom2) című sorozat forgatásán is előírták catering partnerüknek, hogy  kizárólag környezetbarát eszközöket használhat.

zold_catering_ebed.jpg

Míg egy átlagos forgatási napon egy stáb kb. ezer műanyag poharat, több száz evőeszközt és tányért használ el, amellyel több százezer darab nem újrahasznosítható szemetet termel, addig a Ransom2 forgatásán fokozott figyelmet fordítanak az újrahasznosításra. Minden evőeszköz fából, és 100 százalékban lebomló papírból vagy kukoricából készülő műanyagból van; külön figyelnek a szelektív hulladékgyűjtésre; bio tisztítószereket használnak, és folyamatosan arra ösztönzik a stábtagokat, hogy próbáljanak többször használni egy-egy eszközt. A második évad gyártása során száznégy napot forgatnak Magyarországon, így például több mint százezer műanyag pohártól óvják meg a környezetet.  

zold_catering_1.jpg

„Külföldön sok helyen szakmai előírás vagy elvárás az, hogy csökkenteni kell a gyártás ökológiai lábnyomát. Külön stábtag felel ezért, akinek az a feladata, hogy minden területen megtalálja a zöldebb megoldásokat, hulladékkezelési tervet készítsen, csökkentse pl. az utazások számát, számszerűsítse a produkció ökológiai lábnyomát, miközben edukálja a stábot is. Itthon viszont sokan nem mernek váltani, mert bonyolultnak tűnik, és tartanak attól, hogy nagyon drága lesz tőle a produkció. Mi most kis lépésben kezdtünk el haladni, de így máris sokkal kevesebb szemetet termelt a forgatás, a költségvonzata pedig kevesebb, mint 3 százalék volt.” - mondta el Kresméry Dániel, a Korda Stúdió gyártási és fejlesztési igazgatója, a Ransom2 ko-producere.

A Ransom2 cateringese, a Rolling Chefs és a producerek közösen tervezték meg a környezettudatosabb megoldásokat, és abban állapodtak meg, hogy a többletköltséget fele-fele arányban vállalják. Bár ez volt a stúdió első ilyen nagyméretű forgatása, a jövőben szeretnék a catering után ezt a gyártás más területeire is kiterjeszteni.

„Tisztában vagyok azzal, hogy ez csak egy első lépés.  Számos területen lehetne még fejlődni, a transzporttól kezdve a díszletépítésen át.  Itthon nemrég például a legismertebb magyar borforgalmazó cég kezdett el áttérni az elektromos kisteherautókra – ez számomra inspiráló példa.  Remélem, hogy hamarosan a többi itthoni gyártó cég és filmstúdió is elkezd ezzel foglalkozni, lassan pedig az egész hazai filmipar elkezdi majd megreformálni magát.” – tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr6213620644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása