Mission: Impossible - Titkos nemzet [2015]
2015. október 18. írta: redbandita

Mission: Impossible - Titkos nemzet [2015]

Mivel az első négy rész is felkerült az oldalra mindenképp szerettem volna a legújabbról is írni. Nem sok köze van az előzőekhez, talán a Fantom protokollhoz annyiban, hogy Jeremy Renner akkor csatlakozott a bandához és még most is oszlopos tagja Ethan Hunt csapatának. Még akkor is amikor egy feljebb lévő szervezet feloszlatja az egész bandát. A látványos jelenteket ezúttal nemcsak Tom Cruise, hanem egy hölgy, nevezetesen Rebecca Ferguson biztosítja nekünk. Kellemesen üde vérfrissítés ez, ami már ráfért a kicsit korosodó Tom-ra!

mission-impossible-_-titkos-nemzet.jpg

Tom Cruise immáron ötödször bújik Ethan Hunt bőrébe és teszi ezt jól, hiszen óriási a siker, a bevétel már eddig is több álomhatárt átlépett. Maga mellé kapta a már többször is szereplő Simon Pegg-et, a múlt részben csatlakozó Jeremy Rennert és a mindegyik darabban megjelenő Ving Rhamest.

112320_1437520794_8757.jpg

Ezúttal a női karakter is jobban ki van domborítva, mint eddig bármikor, Rebecca Fergusson kapta a szerepet, akit például a Fehér királynő című sorozatból ismerhetünk. A svéd színésznő egyébként nemrégiben Budapesten forgatta Dwayne Johnsonnal a Herkules című mozit.

mi5-08076r.jpg

A főgonosz ezúttal talán minden eddigi ellenfélnél okosabb, ijesztőbb, és kegyetlenebb. Solomon Lane (Alan Hunley) egy titkos nemzet, a Szindikátus vezetője és Hunt-nak most aztán tényleg fel kell kötnie a gatyáját, hogy elbánjon vele. Hunley játszott többek között a Prometheusban, vagy a Távozz tőlem Státánban is.

20150806mission-impossible--titkos-nemzet1.jpg

A rendező is más, Christopher McQuarrie ült a direktori székbe, aki dolgozott már Cruise-al pl. a Jack Reacherben, vagy forgatókönyvíróként a Valkűrben és A holnap határában. Tom Cruise mindig is úgy tervezte, hogy minden részt más személlyel rendeztet, így víve új színt, és izgalmat minden epizódba.

Valahányszor úgy érzem, hogy ez már megvolt, vagyis megcsináltunk minden akciójelenetet, amit csak lehetett, a következő film mégis mindig új kihívásokat tartalmaz minden téren, mert nem csak az akciójeleneteket, hanem a cselekménybonyolítást és a karakterek fejlődését illetően is folyamatosan tovább akarunk lépni - mondta Cruise.

Számomra egy igazi Mission-film nem csupán akcióból meg feszültségből áll, bár kétségtelen, szeretünk újításokat hozni ezen a téren. A lényeg az akció, a bonyodalom és a humor megfelelő kombinációja - folytatta.

Ha valakiben felmerül miért Tom Cruise dönt rendező kérdésben akkor elárulom, hogy azért, mert annak idején (közel húsz éve) ő vásárolta meg a paramount Pictures-től a jogokat, saját cége számára. Ugyanis az alapötlet 1966-ból származik, amikor Bruce Geller ötletéből egy sorozat született. HAt évig futott, elég nagy sikerrel, Dan Briggs, és Peter Graves főszereplésével. Egy szünet után 1988--ban kezdték megint sugározni. Akkoriban már Magyarországon is vetítették Szupercsoport címen.

Mitől Titkos nemzet?

A cím a feljebb is említett Szindikátus csoportra utal. Na de kik ők? Ezt senki sem tudja. A CIA szerint nem is léteznek, csupán kitaláció. Olyannyira hisznek igazukban, hogy vezetőjük Alan Hunley (Alec Baldwin) fel is oszlatja az IMF-et. Tévedés ne essék, nem az akitől hitelt akartunk felvenni. Az Impossible Mission Force Hunt-ék csapata, a tagok ellen körözést adnak ki, vagy behódoltatják őket.

290888_galeria_mission_impossiblie_titkos_nemzet_10.jpg

Ethan azonban nem hagyja magát meggyőzni, hisz a Szindikátus létezésében és igyekszik minél több infót megtudni róluk. Ez nem könnyű, mert szinte minden titkosítva van. Képbe kerül egy hölgy Isla Faus (Rebecca Fergusson), aki először megmenti Hunt életét, de aztán számtalanszor átveri és keresztbe tesz neki. Nem lehet eldönteni egy jó darabig, hogy ő most a jó vagy a rossz oldalon áll. Hunt hisz a nő ártatlanságában, mivel felkelti férfiúi érdeklődését is. A csapat tagjai viszont veszélyesnek tartják ezt a vonzalmat. Hát az biztos, hogy működik köztük a kémia.

mi5-18947r.jpg

A nőkkel csak a baj van

Isla Faust egy Solomon nevű embernek dolgozik, akik éppen Hunt-ot akarják hááát kihallgatni, de nem túl barátságosan, Megmenti az életét, de aztán magára hagyja. Ethan ezt egyáltalán nem tudja mire vélni, a hölgy viszont beszélgetni nem akar. Verekedni viszont remekül tud.

mission-impossible-rebecca-ferguson-tom-cruise-becsi-operahaz.jpg

Rebecca Fergusson soha korábban nem bújt hasonló hölgy bőrébe, így elég nagy kihívást jelentett számára. Megjegyzem elég jól megoldotta. Hiteles volt, ami biztos annak is köszönhető, hogy heti hat napon át, hat órában gyakorolt verekedni, ugrani, mozogni, sok jelenetet kaszkadőr nélkül vettek fel. Például a bécsi Operaház tetejére való leugrást, ez már csak azért is nagy dolog, mert a színésznő komoly tériszonnyal küzd.

Tom és a rendező egyébként nem őt akarták választani, de a castingon egymásra néztek, és tudták, hogy Rebecca lesz a megfelelő a szerepre.

Láttuk, hogy megvan benne az az energia amire szükségünk van - szabad szellemű, elgáns, csupa báj és érett nőiesség. Behítuk, hogy próbáljon Tommal, és azonnal egymásra kattantak. Mindenki csak állt és csodálkozott milyen jól működik köztük a kémia - meséli a rendező.

Isla Faust karaktere elég összetett, nehéz eldönteni melyik oldalon is áll valójában. Kiderül, hogy valójában angol kém, de hivatalosan el van bocsájtva. Kap egy esélyt, hogy bizonyítson, a feladata megszerezni egy a Szindikátus tagjairól szóló jegyzéket.

Rebecca szerint karaktere leginkább olyan, mint a macska. Belevájja a karmait abba, aki megtámadja.

Miben más ez a rész mint a többi?

Talán leginkább abban, hogy Tom Cruise öntömjénezése picit háttérbe kerül, és jelentősebb szerepet kapnak a mellékszereplők. Ez jót tesz a mozinak.

mission-impossible-titkos-nemzet_01.jpg

Ez a rész arról szól milyen bonyodalmakat okoz, ha veszélybe kerül a barátság, amikor nyomás nehezedik a csapattagokra. Kiben bízhatsz meg és kiben nem szabad bíznod? Ki az akire tényleg számíthatsz, amikor elszabadul a pokol? Szerintem a Titkos nemzet arról szól, miként tud kiteljesedni a csapatmunka, amikor egy igazi gonosszal kell szembeszállni." - nyilatkozta Tom Cruise.

Ethan is fejlődött, ügynökként és emberként egyaránt. Most is az ösztönei viszik előre, de talán picit jobban tud bánni másokkal, jobban figyel a többiekre. Látványos jelenetekben, izgalomban most sincs hiány, szóval, akik szeretik a Mission Impossible filmeket, vagy Tom Cruise-t azok biztosan nem fognak csalódni.

Cruise nem panaszkodhat, hogy elhanyagolnák Hollywoodban. Hamarosan befejezi Mena című, megtörtént eseményeken alapuló filmjét (várható premier 2017 január). Ezután kicsit szusszan, és novemberben már kezdi is forgatni a Jack Reacher 2-t (várható premier 2017 nyara).

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr237964300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mooozes 2015.10.19. 19:04:15

hiba csúszott be, Solomon Lane-t nem Alec Baldwin karaktere alakítja
süti beállítások módosítása