Bosszútól fűtve - Dead Man Down [2013]
2014. július 04. írta: redbandita

Bosszútól fűtve - Dead Man Down [2013]

Gondoltam én kis naiv, hogy Colin Farell-el megnézni egy thrillert nem lehet rossz választás, pláne akkor, ha maga mellé kapja Noomi Rapace-t. Tévedtem. Klisé film, happy end-el fűszerezve... Sajnos. Nálunk egyébként csak DVD-n jelent meg, Amerikában a mozik is vászonra tűzték, 2013 tavaszán. A filmben Colin egy magyar származású mérnököt, Lászlót alakítja, aki Viktor néven épül be egy bűnbandába. Talán a leglelkesebb Colin Farell rajongóknak merném csak a figyelmébe ajánlani...

Dead Man Down-DVD_3D pack.jpg@Pro Video Film & Distribution

Ha nem lenne az ABC projekt lehet, hogy bele sem futottam volna, mert bevallom, hogy eddig nem sokat hallottam erről a filmről. Csak most mikor nézegettem, hogy milyen B betűs alkotások vannak, akkor akadtam rá erre a tavalyi mozira. A sztori egész jónak tűnt, a két főszereplőt is kedvelem, gondoltam ez majd biztos tetszeni fog... Tévedtem. Nézhetőnek végül is mondhatjuk, csak semmi izgalom nincs benne, ahhoz képest, hogy mégiscsak egy akciófilmről vagy thrillerről beszélünk. Nagyjából az első 5-10 perc után ki lehet találni az összes nagy "fordulatot" és a végét is.

A borítón is láthatjátok, hogy az eredeti Tetovált lány rendezőjétől... Na emiatt is gondoltam, hogy majd egy fordulatos, látványos, esetleg elgondolkodtató, de mindenképpen izgalmas két órának nézek elébe. De nem így lett. El is gondolkodtam, hogy a rendező, Niels Arden Oplev rontott-e el valamit, hogy ennyivel rosszabb munkát adott ki a kezéből, mint anno a svéd Tetovált lány, vagy az is csak az sikerült olyan jól, mert Stieg Larsson remekül írta meg az alapsztorit...

Colin Farrell egy Viktor nevű srácot alakít, aki egy bűnbandában, méghozzá egy Alphonse (Terence Howard) nevű fickó szolgálatában dolgozik. Ingatlanokban utaznak, törvénytelen eszközökkel elveszik a "kis emberek" lakásait, és ezeket drágán továbbadják. Persze van itt minden más is: fegyverek, drogok, kurvák, ami ehhez az életstílushoz elkél. 

bosszutol_futve04.jpg

Egy ideje a banda körül furcsa dolgok történnek, eltűnnek tagok, vagy éppen hullaként kerülnek el. Most is Alphonse egyik legjobb embere egy fagyasztóládában kerül elő. Olyan mintha valaki irtaná a bandát. A főnök először az ismert ellenfeleit/ellenségeit kéri számon. De a gyilkosságsorozat nem ér véget, ráadásul valaki furcsa üzeneteket is küldözget. A dolog már úgy elfajult, hogy a főnök kisebb testőrséggel veszi magát körbe, mindent bekameráztat, riasztókat szerel fel. Teljesen be van parázva. 

dead man down-wade barrett.jpg

Az egyik legifjabb tagja a bandának, a kis zöldfülű, Darcy (Dominic Cooper) nyomozásba kezd, hogy rátaláljon a bűnösre ezzel tisztelet szerezve magának. Legjobb barátja is bandatag, Viktor azaz Colin Farrell. Kb 15-20 perc után gyanússá válik, hogy Viktor több lyukra játszik, de ekkor még csak sejthető, hogy mi a helyzet. Az elején még gondolhatjuk akár azt is, hogy rendőr és akként épült be a bandába. De nem! Teljesen más a célja, a bosszú fűti! Semmi más nem érdekli csak megfizetni mindazoknak, akik elvették a számára legfontosabb dolgokat. Akár az életét is feláldozná a bosszúért cserébe...

dead-man-down-colin-farrell-dominic-cooper-600x400.jpg

Mindaddig míg meg nem ismeri a szomszéd lányt, Beatrice-t (Noomi Rapace). A hölgyemény nemrégiben élt túl egy súlyos autóbalesetet, aminek a következményeit még most is magán viseli. Nevezetesen az arca csupa heg, ami őt végtelenül idegesíti. Szerintem annyira nem vészes a dolog, így is nagyon csinos, de a körülötte élők jócskán megnehezítik a sérülésekről való elfeledkezést. Kicsit flúgos anyja folyton azon aggodalmaskodik, hogy így majd nem talál pasit magának. Ahelyett, hogy büszke lenne a lányára, folyton a haját piszkálja, hogy azzal takargassa a sebhelyeket. A szomszéd gyerekek is kegyetlenek, folyton csúfolják, még kővel is megdobálják.

Beatrice a baleset óta nem önmaga: feladta az állását, nem jár el sehova, nem ismerkedik stbstb. Úgy véli egy dolog hozhatja vissza az életbe,  ha bosszút áll az ittas sofőrön, aki a balesete okozta. Ebben kéri(?) Viktor segítségét.

Hollywoodban még mindig nem igazán jártak utána ennek a magyar dolognak... A főhőst Lászlónak hívják, de szegény Colin ezt is Lázlónak tudja csak mondani. Továbbá van a filmben egy olyan párbeszéd, amit magam sem értettem, csak a felirat segítségével. 

A film vége happy end, ami teljes mértékben elrontja az egészet, ha nem így zárult volna talán még egész jó is lehetne... De így... Sajnos tényleg csak Colin igazi rajongóinak merem ajánlani, de még nekik se biztos, hogy tetszeni fog. A Youtube-on egyébként fent van a teljes film magyarul, ha valaki rászánja magát.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr636470121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.09.28. 15:15:47

Az első óra nagyon ígéretes, az akciók jók, a történet is szépen bomlik ki. Sajnos azonban a film a felénél kifullad, és onnantúl vontatott, és unalmas lesz. Összeomlik a saját súlya alatt, pedig akciófilm lenne.
süti beállítások módosítása