A szürkén túl: színes tavasz, színes trendek, színek emberek
2014. május 15. írta: .loretta

A szürkén túl: színes tavasz, színes trendek, színek emberek

A színek emberekre gyakorolt hatása már az ókorig visszanyúlik, és napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír. A színek számos alakban és környezetben jelennek meg számunkra: közvetlen hatással van a hangulatunkra, közérzetünkre, és képesek vagyunk általa az önkifejezésre. A színekből nyert energia hatással lehet a szívverésünkre, vérnyomásunkra, anyagcserénkre, étvágyunkra. Egyes kutatások szerint a színek elektromágneses kisugárzása a bőrön keresztül is érvényesül, de az biztos, hogy a környezetünkből érkező impulzusok 80%-át a látóidegek közvetítik nekünk.

 52b7ca315ec29131361af8ff62b9599f.jpg

Bár az időjárás még nem támasztja alá, de a tavasz beköszöntésével, egyre jobban vágyunk a színekre. A környezetünk kizöldül, a ruhatárunk lecserélődik, a napfényes délutánoknak köszönhetően egyre színesebbé válik a világ.

A mindennapi öltözködésünk, a sapkánktól a cipőnkig az aznapi hangulatunk kifejeződése: ez nem csupán a viselőjének a jellemzője, hanem szükségünk is lehet az adott színekre: az élénkebb, változatos színek erőt adhatnak depresszív, esős napokon, míg a fekete-fehér eleganciája segít a határozottságunkban a megfelelő helyzetekben.

Ha a színtrendeket vizsgáljuk: idén is folytatódik a pasztell-mánia: vajszín, citromfagyi, halvány púder- vagy babarózsaszín, halvány barack, az erős barack, a szegfűrózsaszín, levendula, tengerzöld színek közül válogathatunk. Jövő héten már elhagyhatjuk a kabátot és megmutathatjuk végre színes ruhatárunkat, melynek segítségével önmagunkat, és hangulatunkat is kifejezhetjük, és melyből erőt meríthetünk a tavaszi fáradság idején.

 

A színek étvágyra gyakorolt hatása is már régmúltra nyúlik vissza: a kínaiak az ízekkel is összefüggésbe hozták a színeket. Megfigyeléseik szerint a kéket kedvelők jobban sózzák az ételt, míg a zöldet szeretők édesszájúabbak, az ibolyaszínt választók pedig a keserűt preferálják. Akinek a piros a kedvence, valószínűleg szereti a csípőset.

A tavasz beköszöntével nem csak a ruhatárunk, hanem a kertünk is kivirágzik. Véget ér a téli importnarancs és fagyasztott spenót uralma és a friss idénygyümölcsöknek és zöldségeknek köszönhetően pár kilót is ledobhatunk a strandszezonig, ha ezeket a szép színes tálakat választjuk a nehéz ételek helyett.

 

A színek egy harmadik nagyon fontos sprektuma a környezet által közvetített hatás. Nem mindegy, hogy otthonunkban milyen színekkel vesszük körbe magunkat. Ezekről már valószínűleg mindenki hallott, de azért foglaljuk össze: a zöld enteriőr a megnyugvást, kiegyensúlyozottságot jelképezi, a kék szín remekül tágítja a teret, egy kis barnát hozzáadva, pedig visszaadhatjuk a melegséget is. A piros energetizál, emeli a pulzusszintet, a narancs életvidámmá tesz, erősíti az ellenálló képességet, barnával keverve pedig mediterrán hangulatot kölcsönöz környezetünknek. A sárga felvidít, aktiválja az agy vizuális központját, így serkenti a gondolkodást. A barna kiegyensúlyozott, harmonikus hatást biztosít, és valamilyen másik színnek együtt használva tud még kifejezőbbé válni. A fehér a tisztaságot és a rendet tükrözi, míg a fekete segíti a belső kreatív energiák felszabadítását.

A lakástrendekben is évente változnak a színek, persze fontos szem előtt tartani, hogy mi az adott helyiség célja, és milyen hangulatot szeretnénk elérni vele. Minden évben kiválasztják az év színét is, erről már írtunk korábban, idén a tengerzölddel vihetjük a tenger nyugalmát és varázsát az otthonunkba.

 paint_stripe_code.jpg

Nem csak otthonunkban tartózkodunk azonban sokat, így az is meghatározó, hogy milyen színek vesznek körül a többi helyen (iskola, óvoda, könyvtár stb.), ahol sok időt töltünk. Ebbe sajnos általában nincs nagy beleszólásunk, de lehetőségek mindig vannak. Megválaszthatjuk az útvonalunkat, ahogy eljutunk oda: érdemes olyan környezetben tenni ezt, ahol jól érezzük magunkat, és feltöltődünk. Ha tudunk, válasszunk parkokon át vezető utakat, vagy pattanjunk bringára, és ne csak színekkel, hanem sporttal is energetizáljuk testünket-lelkünket!

Van még lehetőség, például: az elmúlt években alakult a Let’s Colour Településszépítő Egyesület, akik úgy döntöttek felveszik a harcot a szürkeség ellen. A projekt elsődleges célja: színessé varázsolni a közösségek által nap, mint nap használt tereket, legyen szó elhanyagolt városházáról, vidám gyerekzsivajtól hangos óvodáról, a falu orvosi rendelőjéről, vagy akár egy lehangoló látványt nyújtó betonkerítésről. A színek csodákra képesek, a megszínesített közösségi terek pedig új lendületet visznek az ott élők mindennapi életébe, inspirálnak és energiát adnak. Az ország bármely pontjáról lehet pályázni közösségi terekkel (június 1 éjfélig), de itt elolvashatjátok a pályázati feltételeket. Néhány példát láthattok galériánkban az elmúlt évekből.

Színekre fel!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr156169302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása