Jodi Picoult - Szívtől szívig
2014. február 19. írta: redbandita

Jodi Picoult - Szívtől szívig

Sokadik Picoult regény, amit olvastam, és továbbra sem tudom megunni a stílusát. Mindig olyan kérdéseket feszeget, amikkel más könyvekben nem igazán találkozunk. Most a betegség talán egy picit háttérbe szorul, és eddig nem jellemző módon a vallás kerül előtérbe. Persze most is van kórház, tárgyalás, aggódó anya, börtön is... Aki kedveli az írónő felkavaró, megrendítő, néhol elszomorító sztorijait, annak a Szívtől szívig is tetszeni fog. A könyv szerepelt a 2013-as várólista csökkentésemen, akkor nem tudtam elolvasni, de pótoltam azóta és nem bántam meg!

139374680.jpg

Azt már négy Picoult regény elolvasása után megszoktam, hogy az írónő minden fejezetben más szereplő szemszögéből mutatja be nekünk a sztorit, nincs ez másképp most sem. Megismerjük az anyát, aki elvesztett egy férjet, de rögtön akkor megismerte a szerelmet. Két kislánynak adott életet, de már csak egy van vele és az is súlyos beteg. Szívátültetésre lenne szüksége nagyon hamar, de a várólista hosszú. Túl hosszú...

Lenne azonban egy szív.. De az anya tétovázik, hogy vajon elfogadja e. Hogy mi vele a gond? A férfi a halálsoron ül, vár a halálbüntetésre. Miért? Shay Bourne megölt egy férfit/egy rendőrt és egy kislányt. Gondolom egyértelmű, hogy kinek a kislányát...

"Amikor megszülöd a lányod, meglátod azt az embert, aki a halálod napján fogja majd a kezed."

Nincs annál rossza, ha egy szülő temeti el a gyermekét, ezzel azt hiszem mindannyian egyetértünk, még azok is akiknek még nincs gyermekük. Bármelyik anya bármit megtenne azért, hogy megmentse a saját gyerekét. Azt hinnénk, hogy ilyen helyzetekben könnyű meghozni egy döntést egy műtétről, ami esélyt ad a gyereknek az életre. De mi van akkor, ha ehhez el kell fogadni másik lányunk és férjünk gyilkosának segítségét, sőt mi több a szívét...

Mint minden Picoult regényben itt is vannak további szereplők is, mint pl. Michael atya, aki korábban (egyetemistaként) tagja volt egy bizonyos esküdtszéknek, akik halálra ítéltek egy férfit. A pap most Shay lelki segítőjévé válik. Aztán ott van még Maggie, aki Shay ügyvédje és azt akarja elérni, hogy a férfi felajánlhassa a szívét, ehhez viszont azt kell elérnie, hogy NE injekcióval végezzék ki, mert azzal tönkre menne a szív. Szó szerint.

Ők tehát Shay segítői, akit egyébként csak az ő elbeszéléseiken keresztül ismerünk meg, no meg "szomszédjáétól", azaz attól a Luciustól, aki a Shay melletti cellában raboskodik. Főleg az ő szemszögéből látjuk Shay "csodatevéseit", mert ilyenek is vannak. Bor folyik a csapból, meggyógyulnak a betegek, feltámadnak a madarak, megsokszorozódik az étel... Vagy mégsem? Lehetséges, hogy Shay valamiféle 21. századi Megváltó lenne???

Picoult regényeiben számtalan betegséggel ismerkedhettünk meg már korábban: autizmussal, rákkal, csonttörékenységgel most pedig a szívbetegséggel. Mindegyik (eddig általam) olvasott regényben fontos szerepet kapott a jog. Most viszont a vallástörténet is színezi a sztori, ami még hozzátesz az értékéhez. Csak ajánlani tudom!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr845822103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása