Banks úr megmentése - Saving Mr. Banks [2013] - Filmkészítés a filmvásznon
2014. február 05. írta: redbandita

Banks úr megmentése - Saving Mr. Banks [2013] - Filmkészítés a filmvásznon

Tulajdonképpen nem először láthatjuk mozivásznon azt a folyamatot hogyan is készül el egy produkció. Gondoljunk csak a pár évvel ezelőtti Egy hét Marilynnel-re, vagy akár a magyar gyártmányú Valami Amerika 2-re. Persze számos másikat is felsorolhatnék, de a Banks úr megmentése talán egy picit több ennél. Az igaz, hogy egyik alappillére az hogyan vásárolta meg Walt Disney a Mary Poppins megfilmesítésének jogait P.L. Traverstől, de eközben az írónő gyerekkorába is betekintést nyerünk, amiből pedig az derül ki, hogyan is íródott a könyv, vagy hogyan született meg a Banks család és Mary Poppins története.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott

MrBanks_B1_12V.jpgFórum Hungary

A film két főszereplője, a Walt Disneyt alakító Tom Hanks és a P. L. Traverst játszó Emma Tompson. Bár utóbbit eredetileg Meryl Streep kapta volna, ám valamilyen szerződésegyeztetési problémák miatt végül Emmáé lett az írónő, de elég jól elboldogul vele. Olyannyira, hogy Golden Globe díjra is jelölték, bár azt végül nem kapta meg. A film zenéjét Oscarra jelölték!

SMB_06692_R.jpgFórum Hungary

A sztori igaz történeten alapul, habár nagyon sokat színeztek rajta. P. L. Travers ténylegesen utálta a Disney-világot, és nagyon sokat kukacoskodott mire végül eladta a filmes jogokat Walt-nak, akinek tényleg szívügye volt Mary Poppins. A lányainak éveken át ígérte, hogy kedvenc nevelőnőjük történetét mozivásznon mutatja be, és őszintén szólva le a kalappal előtte, ha csak fele annyit is el kellett viselnie, mint amennyit a Banks úr megmentése bemutat. Márpedig a szerződéskötés előtt tényleg készültek hanganyagok arról mit engedélyez Travers és mit nem, és tényleg olyan szőrszálhasogató volt, mint amilyet Thompson alakít.

SMB_04311_R_copy.jpgFórum Hungary

A színésznő egyébként majdnem minden ilyen hangszalagot végig hallgatott, hogy valós képet kapjon az írónőről. Ezek alapján Emma szerint Travers így nyilatkozna a filmről:

"Azt hiszem, azt mondaná, ez teljességgel nevetséges. Semmi köze ahhoz, ami történt valójában. De végső soron rólam szól. És a ruhák igen jók benne..."

Travers ténylegesen egy nagyon melankólikus, magányos személyiség volt, amit valóban meghatározott rossz gyermekkora: apja alkoholizmusa, valamint anyja öngyilkossági kísérlete. Ebbe is bepillantást kapunk, hiszen a filmben az írónő folyamatosan visszaemlékszik gyerekkorára.

P. L. Travers, azaz gyerekkori nevén Ginty (akit Annie Rose Buckley játszik) két húgával, édesanyjával (Ruth Wilson) és bankár apjával, Travers Goff (Colin Farrell) nőtt fel. Édesapjához rendkívül szoros viszony köti, imádják egymást, ám az apa kőkemény alkoholista, ami miatt sorra veszíti el a munkáit, emiatt sokszor kell költözniük is. A kislány ebből sokáig nem igazán érzékel semmit, édesanyja egyre növekvő elkeseredettségét sem veszi észre. Hiszen csak egy gyerek, aki elképesztő rajongással szereti édesapját, ami abszolút kölcsönös. Farrelltől nem áll messze ez a karakter, hiszen tudva levő róla, hogy nem veti meg alkoholt, elvonón is volt már. Ettől függetlenül nekem nagyon tetszett az alakítása.

SMB_01149_R_copy.jpgFórum Hungary

Travers Goff azonban alkoholista és ez egyre rosszabb körülmények közé taszítja családját. Munkáját többször elveszíti, egyre vidékiesebb helyekre kell költözniük és számos megalázó helyzetben is látjuk őt. Ám ez nem akadályozza meg az ivásban, még akkor sem, mikor már egészsége is teljesen megrendül. Mire Ginty észbe kap, és látni kezdi apja igazi énjét addigra már késő... A lány magát hibáztatja és nyilván ez vezet felnőttkori megkeseredett életéhez is.

SMB_00923_R_copy.jpgFórum Hungary

Ginty édesapja tiszteletére veszi fel a P. L. Travers írói álnevet, és családjáról mintázza Banks-éket, mint kiderül ezért olyan fontos számára, hogy Walt Disney hitelesen adja vissza a szereplőket. A nő nem akarja, hogy Mr. Banks egy gonosz alkoholistának tűnjön, hiszen ő nem így látja imádott édesapját. A filmből az is ki fog derülni kiről mintázta az esernyős Mary Poppins-t.

Tom Hanks nagyon örült a felkérésnek, hogy játssza el Walt Disneyt, aki szerinte legalább olyan korszakalkotó személyiség, mint Picasso vagy Chaplin. A színész igazi kutatómunkát végzett a forgatások előtt, ellátogatott a Disney családi múzeumba, beszélt rokonokkal, életrajzi könyveket olvasott, és még Diane Disney Miller-el is elbeszélgetett. A tökéletes akcentust archív felvételek meghallgatásával sajátította el, és még igazi bajszot is növesztette a szerep kedvéért.

1PASMB_05665FD_R_copy_3.jpgFórum Hungary

A Mary Poppins tárgyalásai 1961-ben kezdődtek, de ekkor már Walt húsz éve próbálta megszerezni a megfilmesítés jogait. Mégis csak 61-ben jutottak el odáig, hogy Travers Los Angeles-be utazzon (Angliából), és belekukkantson mit is képzelt el a stáb. De persze semmi sem tetszik neki: már alapból az, hogy musical változatban akarják előadni, aztán akadékoskodik a férfi főszereplőn, Dick Van Dyke-on, az animált pingvineken, a házon, szóval kb. mindenen. Nagy nehézségek, rengeteg hiszti után azonban a film mégis elkészült és 1964-ben be is mutatták. Erről egyébként Enbee már írt itt a Popkulton is,.

A Mr. Banks-et John Lee Hanckok rendezte, aki forgatókönyvíróként munkálkodott a Bad Boys 2-nél, a Hófehér és a vadásznál, valamint rendezője és forgatókönyvírója volt A szív bajnokainak.

Igazából merem ajánlani a Mr. Banks megmentését szinte bárkinek, de főleg Tom Hanks, Emma Thompson, Colin Farrell, P.L. Travers, vagy Mary Poppins kedvelőinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr595795757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása