Kajo 2013-ban, avagy mit hallgattak tavaly Dél-Koreában
2014. január 20. írta: enbee

Kajo 2013-ban, avagy mit hallgattak tavaly Dél-Koreában

Psy óta mindenki tudja, hogy Dél-Koreában van popzene, méghozzá eléggé egyedi. A műfajként emlegetett k-pop, vagy kajo precíz, alaposan kidolgozott üzletágként működik, ahol a véletlenre semmit sem bíznak, és ha már fél Ázsiát sikerült ezzel a módszerrel meghódítaniuk, miért változtatnának rajta? Ami számunkra furcsa lehet, az a rengeteg fiú- és lánybanda, akiknél az sem baj, ha nem tudnak megkapaszkodni a toplistákon, mert a menedzser/kiadók folyamatosan termelik az utánpótlást. És még mindig van rá kereslet! 

i_heart_kpop.jpg


Arra gondoltam, hogy ne egyből a nyakatokba kapjátok a k-pop legjavát, felvezetésként megosztok veletek egy listát a tavalyi év legjobb dalaival. Egészen pontosan a Gaon Singles Charts, az összesített eladási lista havi legjobbjait szemeltem ki erre a feladatra, mondván ez nem lesz túl hosszú, és azért csak-csak tükrözi a koreaiak ízlését. Márciust Davichi megszerezte magának, de ő ebből a felsorolásból kimarad, úgyhogy következzen a 11 dal, amiért a tavalyi évben a koreaiak leginkább hajlandóak voltak fizetni.

Január: Girls' Generation - I Got a Boy

girls_generation_i_got_a_boy.jpg

Igen, jól látjátok, a Girls' Generation egy kilenc tagú lánybanda. És félve jegyzem meg, hogy az idolgruppok közül nem ők rendelkeznek a legtöbb taggal! A lányok 2007-ben debütáltak az S.M. Entertainment égisze alatt, és meglepő módon, azóta is ugyan azzal a felállással gyártják a slágerekkel, és turnéznak (tényleg) világszerte. Legnagyobb slágerük talán a 2009-es Gee volt, de tavaly januárban az I Got a Boy című dalukkal sikerült szép kis eladási adatokat produkálniuk.

Február: Sistar19 - Gone Not Around Any Longer

sistar19_gone_not_around_any_longer.jpg

A Sistar (róluk később bővebben) al-együttese(?) a Sistar19, ami 2011-ben állt össze az "anyabanda" fő énekeséből és rapperéből. Elvileg a 19 a nevükben azt hivatott jelenteni, hogy a 19 éves lányok még-nem-nő-de-már-nem-lány világát próbálják megénekelni. A 2013-as Gone not Around Any Longer pedig egy szakítós nóta a valentin-nap jegyében.

Április: Psy - Gentleman

psy_gentleman.jpg

Márciust ugye Davichi behúzta, úgyhogy ugorjunk is gyorsan áprilisra, ami pedig Psy hónapja volt, és ha van valaki a k-pop világában, akit nem nagyon kell bemutatni, az ő. Park Jae Sang, vagyis Psy.

Május: 4Minute - What's Your Name?

4minute_whats_your_name.jpg

A 4Minute lányok 2009-ben bújtak elő a Cube Entertainment keltetőjéből, azóta fel-felbukkannak slágerekkel, de azért naaaaagy lánybandaként még mindig nem emlegetik őket. Koreán kívül japánban értek még el sikereket, de maradjunk annyiban, hogy a nagy kiugrás egyenlőre várat magára.

Június: Sistar - Give it to Me

sistar_give_it_to_me.jpg

A Sistart egy kisebb ügynökség, a Starship Entertainment dobta össze 2010-re. A lányok azóta két albumon, két turnén, jó néhány reklám szerződésen és pár televíziós sorozaton/showműsoron vannak túl. A 4Minute-hez hasonlóan ők sem a k-pop zászlóshajói (egyenlőre), de az említett kolleginákhoz képest azért jóval nagyobb potenciával bírnak. Magánvélemény. Remélem nincsenek olyan vérmes 4Minute fanok kis hazánkban, akik ezért fejemet veszik.

Július: Dynamic Duo ft. Muzie - BAAAM

dynamic_duo_baaam.jpg

A k-pop Batmanjét és Robinját Choizának és Gaekonak hívják, és 2004 óta zenélnek együtt az Amoeba Culture-nél. A Dynamic Duo LUCKYNUMBERS című albumán szereplő BAAAM című dal a fiúk eddigi legnagyobb dobása.

Augusztus: San E - Story of Someone I Know

san_e_story_of_someone_i_know.jpg

San E a hip-hopot választotta magának, ami talán Amerikában ragadhatott rá, hiszen a családjával Atlantába emigrált valamikor a '90es évek vége felé. Hivatalosan még mindig nem települt haza, bár 2010-ben alá írt az egyik legnagyobb koreai ügynökséggel, a JYP-vel, és 2013-ban megjelent a második saját albuma. San E amerikai kapcsolódása egyébként nem egyedi a k-pop világában, majd minden magára valamit is adó idolgruppban van legalább egy tag, aki "kivándorolt".

Szeptember: Yoon MiRae - Touch Love

yoon_mi_rae.jpg

MiRae, vagy eredeti nevén Natasha Reid Texasban született, és az apukája afroamerikai. Igen, ő is a hip-hopot részesíti előnyben, bár nem volt ez mindig így. MiRae még 1997-ben debütált egy lánybandával, de hát azóta sok víz lefolyt a Hanon, és a hölgyemény még mindig színpadon van, úgyhogy valamit azért tudhat a szakmáról. A 2013-as Touch Love című dal Master's Sun című sorozat betétdala.

Október: IU - The Red Shoes

IU_the_red_shoes.jpg

A még mindig csak 20 éves IU 2008 óta van jelent a koreai showbizniszben, és igazi multitalentum. Mindennel foglalkozik, amivel csak lehet, eddig talán csak az írás maradt neki ki, bár ki tudja, lehet már nekikezdett az önéletrajzának. A Modern Times az énekesnő harmadik koreai nyelvű stúdió albuma, erről az első kislemez pedig a The Red Shoes.

November: Jung Hyung Don & G-Dragon - Going to Try

jung_hyung_don_g_dragon_going_to_try.jpg

G-Dragon (Kwon Ji Yong) még csak 25 éves, de már igazi veterán a szakmában. Psy mellett ő a másik, Európában is ismert alakja a k-popnak. Jung Hyung Donnal közös dala, a Going to Try az Infinity Challenge című, nem egyszerű showműsornak köszönheti létrejöttét. Két évente az IC a hét műsorvezetőjét összepárosítja egy-egy zenésszel, és az így életre hozott csapatok írnak, majd pedig előadnak egy dalt - közösen. Hyung Don és G-Dragon pedig nagyon egymásra talált.

December: Seo In Guk & Zia - Loved You

seo_in_guk_zia_loved_you.jpg

Seo In Guk 2009-ben nyerte meg a Superstar K nevű tehetségkutató műsort, és azóta is sikerült megragadnia a szórakoztató ipar első vonalában. Direkt nem csak a könnyűzenét említettem, hiszen 2012. óta In Guk színészként is számon van tartva, amit ő nem csak a menedzsment (Jellyfish Entertainment) hathatós munkájának köszönhet. A Loved You-ban Zia a partnere. Megérdemelne végre a dal egy hivatalos videót is.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr165770419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása