Augusztus Oklahomában - August: Osage County [2014]
2014. január 16. írta: enbee

Augusztus Oklahomában - August: Osage County [2014]

Még hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb? Westonéké a legsárgább az egész utcában! Ha nem az egész Osage megyében... Kíváncsiak vagytok, milyen családi ebéd lehet durvább a tiéteknél? Nézzétek meg az Augusztus Oklahomában című filmet. Mától a mozikban.

augusztus_oklahomaban.jpg

Violet (Meryl Streep) és Beverly Weston (Sam Shepard) nyomorúságos gyerekkorból küzdötte fel magát a kívülről akár idillinek is tekinthető jelenig: nagy ház, tisztes öregkor, három gyerek és egy unoka. A látszat természetesen itt is csal, hiszen egyik Weston sem mondható éppen normálisnak, a legdefektesebb mind közül pedig maga az anya, Violet. Anyu drogfüggő, apu alkoholista, a legidősebb lányt, Barbarát (Julia Roberts) 3 év választja el attól, hogy aktívan az anyja nyomdokaiba lépjen, az alamuszi nyuszi Ivy (Julianne Nicholson) viszonyt folytat a saját unokatestvérével (Kis Charles - Benedict Cumberbatch), Karen (Juliette Lewis) pedig olyan kapcsolatfüggő, amilyennel a tankönyvekben példálózni szoktak. Bár most van egy vőlegénye Steve (Dermot Mulroney), akivel csak annyi a baj, hogy együtt füvezik Barbara 14 éves lányával (Jean - Abigail Breslin), majd enyhén rámozdul. Teljesen normális, átlagos család, ugye?

A körülményekre való tekintettel viszonylag nyugodtan telik a nagy családi együttlét - egészen addig a bizonyos ebédig, ami a plakáton is látható. Mattie Fae (Margo Martindale) is kimond mindent, ami csak az eszébe jut, tekintet nélkül arra, hogy kit és mennyire bánt meg vele, de Violethez képest ő még csak kispályás. Westonék matriarchája tudja, kinek mi a gyengéje, és rá is hajt mindenkiére, és erre két oka is van: 1. senkinek sem volt olyan nehéz gyerekkora, mint neki; 2. rákos, és fájdalmai vannak. Ez persze nem lenne indok arra, hogy mások életét is megkeserítse, de hát Violetről van szó, akinek kábé az lehet a mottója, hogy ha nekem szar, miért legyen jobb másoknak? Ő ezt őszinteségnek, egyenességnek hívja, amit meg nem sok választ el a bunkóságtól...

Na hát az ebéd következménye, hogy a lányok elszedik Violet összes gyógyszerét és orvoshoz viszik. Talán ettől várják a megváltást, ami persze nem következik be, mert ha volt tanulsága a filmnek, akkor nekem azt sikerült leszűrni belőle, hogy csak olyan "legrosszabbat" lehet kihozni az emberből, aminek a gyökere már jelen volt.

Az Augusztus Oklahomában iszonyat nyomasztó. És nem úgy, hogy utána kijössz a moziból, és azt mondod magadnak csillogó szemekkel, hogy "wow", hanem felszalad a szemöldököd és kicsúszik egy "bazdmeg". Ami egyébként a filmben is kicsúszik párszor, talán többször is a kelleténél. Folyamatos a káromkodás, a piálás és a cigizés, na meg persze Violet is kapkodja befelé a bogyókat rendesen. A 16-os karika alsó hangon is jól megalapozott. Az mondjuk nem kétséges, hogy Meryl Streep és Julia Roberts nagyot alakít, bár a Golden Globe-ot egyikük sem kapta meg (helyettük Cate Blanchett és Jennifer Lawrence vihette haza a szobrot), és meg lennék lepődve, ha ez márciusban másként történne. (Az Oscar-díj jelölteket egyébként szintén ma hirdetik ki.)

Tracy Letts színdarabja szerepel a Vígszínház repertoárján, Eszenyi Enikó rendezésében és Pap Vera főszereplésével. A műfaj meghatározásánál a "fekete komédia felnőtteknek" szerepel, ami talán kissé humorosabb szórakozást ígér a filmnél. 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr305759597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása