Néhány könyv karácsonyra
2013. december 15. írta: redbandita

Néhány könyv karácsonyra

A könyv megunhatatlan karácsonyi meglepetés, amellyel egyúttal hosszabb távú élményt is ajándékozunk szeretteinknek. Ismerősünkről néhány kulcsinformációt elegendő tudunk ahhoz, hogy ügyesen válogathassunk az üzletek kínálatában. Íme néhány tipp, milyen érdeklődésű családtagunk, barátunk számára,  milyen könyvújdonság lehet jól eltalált ajándék.

Top-Five-Bad-Reading-Habits-You-Should-Avoid-At-All-Costs.jpg

Igyekeztem idén megjelent könyveket összeválogatni, de természetesen nem sikerült mindet, hiszen akkor egy elképesztően hosszú cikk született volna. A felsoroltak közé igyekeztem mindenféle korosztály számára ajánlott könyveket beválogatni, de a teljesség igénye nélkül.

Ashley, Katie - Az ajánlat

Harmincadik születésnapja közeledtével Emma Harrison rádöbben, hogy ketyeg a biológiai órája, és a herceg a fehér lovon még mindig sehol. Fogyatkoznak a lehetőségek, különösen most, hogy a legjobb barátja – egy meleg pasi – visszalépett, hogy spermadonor legyen. Persze ott van a spermabank, de Emma fél: mit lehet tudni, talán a sátán belekavarhat a dolgokba.

Bartos Erika - Bogyó és Babóca alszik

Hahó, jó hírt mondok! Két új lényecske kopogtat az ajtón: Bogyó, a csigafiú, és Babóca, a katicalány. Engedjük be őket a gyerekszobába, s fogadjunk, mindjárt kedvencekké is válnak! – írta Marék Veronika az első kötet megjelenésekor. Azóta sok-sok új rész jelent meg, és bátran állíthatjuk: Bogyó és Babóca sok-sok gyereknek nagy-nagy kedvencévé vált! Ebben a kötetben Bogyó és Babóca két esti, elalvással kapcsolatos meséje szerepel: az egyikben Bogyó és Babóca egy nyári estén titokzatos házikóra bukkan a hegytetőn. De vajon ki lakik a csillagházban? A másik mesében Bogyó sehogy sem tud elaludni, mert egy motoszkáló hang újra és újra megzavarja álmát. Hogy kihez tartozik a hang? Te is meglepődsz majd!

Bartos Erika - Hógolyó - Versek óvódásoknak

Bartos Erika versei gyógyírként hatnak a lélekre. A témák közel állnak a gyerekek gondolatvilágához, a szeretetből fakadó sorok mosolyognak, és valamilyen csoda folytán ez a boldogító érzés átragad az olvasóra is. A versek szemléletesen idézik fel az élet minden pillanatát. A Hógolyó című verseskötetből megismerhetjük például, hogy milyen az állatok lábnyoma, vagy hogy hogyan születik a boci. Több vers lehetőséget teremt a közös játékra és a kreatív tevékenységekre is, de beszédfejlesztő hatásuk is kiváló. Az olvasni nem tudó kisgyerekek pedig a verseket kísérő rajzok segítségével képolvasással mesélhetik el a szülőknek és a nagyszülőknek a versek sorait.

Belford, Jordan - A Wall Street farkasa

A pénz sosem elég. Jordan Belfort becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is utolérte. 1987-et írunk. A Wall Street a világtőzsde epicentruma, ahol a zabolátlan mohóság és az ócska csillogás közepette tucatjával bukkannak fel és tűnnek el a milliomosok. Jordan ebből a közegből indul, és a kilencvenes évek amerikai pénzügyi világának leghírhedtebb figurájává válik. A válság hamvaiból építi fel saját brókercégét, amely egy atombomba hatékonyságával gyűri maga alá egész Amerikát. Ő lesz a Wall Street farkasa - annyi pénzt keres és annyit költ luxusautókra, jachtokra, drogokra, nőkre, amennyit földi halandó elképzelni sem tud. Korrupció és bűnök szegélyezik a sikeréhez vezető utat, és FBI ügynökök lihegnek a nyomában. Fiatal tőzsdeügynökök istenítik és vakon teljesítik az utasításait. Jordan nagyon magasra jut, ahonnan nagyon mélyre zuhan - végül csalás és pénzmosás vádjával 20 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélik. A Wall Street farkasa hihetetlen, de igaz történet, melyből Martin Scorsese készített filmet Leonardo DiCaprio főszereplésével.

Berg Judit - Rumini a Fényvizeken

Ez a történet egy időben kezdődik a Szélkirálynő datolyaparti útjával, és jóval azután ér véget, hogy a hajó visszatért Ferrit-szigetről. Sajnos arra nem jutott időm, hogy lejegyezzem, mekkora bajba került időközben Egérország, mi történt a Szélkirálynővel Datolyapartról hazafelé, és hányféle veszélybe sodródtak tengerészbarátaink, mielőtt visszatértek volna Ferrit-szigetről. Pedig nem kevés bátorságra, leleményességre és szemtelenségre volt szükségük ahhoz, hogy kiverekedjék magukat a szorult helyzetekből! Szerencsére ők titkos üzenetekben és levelekben mindig beszámoltak kalandjaikról a barátaiknak.

Braskó Csaba - Múzsa

Braskó Csaba szemléletfejlesztő titka egyszerű: a legbonyolultabb problémákra is tökéletesen egyszerű megoldásokat hoz. A fejlődni vágyó embereket arra ösztönzi, megszokott élethelyzetüket szemléljék új nézőpontokból, hogy céljaikat elérjék. Könyvében egy pultoslány történetének segítségével fejleszthetjük nézőpontunkat.

Brown, Dan - Inferno

"Keressetek és találtok." - Ez a bibliai idézet visszhangzik Robert Langdon, a Harvard jeles szimbólumkutatója fejében, amikor felébred egy kórházi ágyon, és nem tudja, hol van és hogy került oda. Arra a morbid tárgyra sincs magyarázata, amelyet a holmija közt eldugva találtak. Langdon az életéért menekül egy őrült hajsza során Firenzén át, egy fiatal orvosnő, Sienna Brooks társaságában. Csak úgy szökhetnek meg ismeretlen üldözőik elől, hogy Langdon beveti ismereteit a történelmi homlokzatok mögött rejlő titkos átjárókról és ősi rejtelmekről.
Egyedül Dante sötét, monumentális remekének, a Pokolnak néhány sora vezérli őket, amelynek segítségével megfejthetik a reneszánsz legünnepeltebb műveinek - szobroknak, festményeknek és épületeknek - mélyén rejlő kódokat, hogy eljussanak egy kirakós játék megoldásához, melynek révén talán elháríthatják a világot fenyegető félelmetes veszélyt... A történelem egyik leghátborzongatóbb irodalmi klasszikusa, a Pokol ihletésére született, és díszletei között játszódó mű Dan Brown eddigi legellenállhatatlanabb és leggondolatébresztőbb regénye; lélegzetelállító versenyfutás az idővel, amely már az első oldalon rabul ejti az olvasót, és el sem ereszti a befejezésig.

Byrne, Rhonda - Határtalan gondolatok

A Titok egyértelmű alapelvei megmondják, hogy miként éld az életedet az Univerzum természeti törvényeivel összhangban. A lényeg azonban mindig az, hogy MEGÉLD ezeket az elveket. A Határtalan gondolatokban Rhonda Byrne végigvezet az év napjain, minden egyes napra egy-egy bölcsességet vagy felismerést nyújtva, amelyek összhangban vannak az embereket irányító törvényekkel. A Titok nagyhatású igazságain alapuló gondolatok tovább bővítik a vonzás törvényére vonatkozó ismereteidet, hogy igazán sorsod kovácsa lehess. Több öröm, jólét és nagyszerűség – az év minden egyes napján.

Clare, Cassandra - A hercegnő (Pokoli szerkezetek 3)

Tessa Graynek boldognak kellene lennie - hiszen minden menyasszony boldog, nem? Csakhogy miközben az esküvőjére készül, egyre több árny vetül a londoni Intézet árnyvadászaira. Új démon bukkan fel, akit vér és titkok fűznek Mortmainhez; ahhoz a férfihoz, aki könyörtelen automatonjai, a pokoli szerkezetek segítségével az árnyvadászok elpusztítására törekszik. Mortmainnek már csak egyetlen dologra van szüksége, hogy megvalósítsa a tervét. Tessára.

Fábián Janka - Egy francia nő

A német lányból megismert Rose boldogságkeresése ebben a kötetben folytatódik. Pedig már úgy tűnt, hogy Jean-Philippe személyében megtalálta élete nagy szerelmét. Kapcsolatuk azonban zsákutcába kerül, szakítanak, és Rose egy bécsi kitérő után kalandos úton-módon ismét Budapesten találja magát. Itt igyekszik újra felépíteni az életét. Megismerkedik egy fiatal újságíróval, aki iránt azonnal mély vonzalmat érez.

Fitzpatrick, Becca - Finale - Végjáték

Nora és Folt azt hitte, immár maguk mögött hagyták a bajokat. Hank nincs többé, a csúf vendettának véget vethetnek. Ám Hank – akaratlanul – után Nora válik a nefilek vezetőjévé, és be kell fejeznie, amit előde elkezdett.
Vagyis el kell pusztítania a bukott angyalokat. El kell pusztítania Foltot.

Hare, Brian - Az okos kutya

Az okos kutya: Brian Hare kutyakutató lenyűgöző felfedezést tett: a kutyák valamikor 40.000 évvel ezelőtt önmagukat háziasították – azokból a farkasokból, akik meg merték közelíteni az emberek lakóhelyét, az evolúció során az ember legjobb barátja lett. Korunk legfontosabb kutyákról szóló könyve megváltoztat mindent, amit a kutyákról, a kutyák idomításáról gondoltunk.

Harris, Joanne - Egész évben karácsony

Joanne Harris legfrissebb kötete történetek eklektikus keveréke, melyeket inkább a világhírű írónő fortélyos, szellemes előadásmódja, mint egy központi téma kapcsol össze. Harris legújabb könyvében régi-kedves helyszínek és szereplők bukkannak fel, de persze újak is, akik különös frissességet kölcsönöznek a kötetnek.

Hozleiter Fanny Mosolyka - Te döntesz

Fanny  izomsorvadással született. Az orvosok 18 évet jósoltak neki, ám ő ma már 25 éves, dolgozik és valóra váltja az álmait. Mindig mosolyog, pedig folyamatosan harcot vív a betegségével, az élettel, a hétköznapi nehézségekkel.  Kerekesszékét oly könnyedén viseli, mint mások a magas sarkú cipőjüket. Bár egyedül nem tud megfordulni az ágyban, vagy egy kupakot lecsavarni az ásványvizes üveg tetejéről, de imád élni, és célja, hogy egyszer egy asztal tetején táncoljon szilveszter éjszakáján.
Fanny hozott egy döntést: nem hajlandó elkeseredni, és pozitív hozzáállása már többször átsegítette a leglehetetlenebb helyzeteken. Megható önéletrajza mindenkinek megtanítja: az életben minden csakis rajtunk múlik!

J. R. Ward - Végre szeretők (Fekete Tőr Testvériség 11.)

Qhuinn – ismeretlen apa fia – hozzászokott, hogy egyedül van. A családja kitagadta, az arisztokrácia hátat fordított neki, ő azonban végül megtalálta az útját: az Alantasok Társasága ellen vívott háború egyik legkegyetlenebb harcosa lett. Az élete mégsem teljes. Lehetősége nyílik rá, hogy saját családot alapítson, mélyen legbelül mégis ürességet érez, mert a szívét valaki másnak adta…Blay a hosszú éveken át táplált viszonzatlan szerelem után kigyógyult a Qhuinn iránti érzéseiből. Itt volt már az ideje: Qhuinn rátalált a tökéletes párra egy kiválasztott nő személyében, akitől hamarosan gyermeke születik – épp úgy, ahogy mindig is tervezte. Blaynek nagyon fáj együtt látnia őket, de ha egy elérhetetlen álomra építi az életét, biztosan csalódik. Ahogy már meg is tapasztalta. A sors különböző útra tereli ezt a két vámpír harcost… ám miközben fokozódik a faj trónjáért vívott harc , és új játékosok bukkannak fel Caldwellben, akik halálos veszélyt jelentenek a testvériségre, Qhuinn végre megtapasztalja, mi is az igazi bátorság, és a két szív, amelyet egymásnak szánt a végzet… végül eggyé válik.

Kaplan, Andrew - Carrie futása

A népszerű tévésorozat és a briliáns elméjű kémnő (Carrie – Claire Danes) küldetésének előzményregénye Andrew Kaplan tollából, aki többek között a James Bond-klasszikus Goldeneye (Aranyszem) forgatókönyvét is jegyzi. A regény fordulatos cselekménnyel és sokkoló meglepetéssel szolgál, és érdekes – a tévénézőknek is ismeretlen – titkokat tár fel a főszereplőkről is.

Kinney, Jeff - Egy ropi naplója 6

Greg Heffley nagy bajban van. Az iskolában vandálok jártak, és ő az első számú gyanúsított. A legszörnyűbb az egészben az, hogy ő teljesen ártatlan. Vagyis, majdnem teljesen. A rendőrség a nyomában van, ám egy váratlan hóvihar elzárja a Heffley-családot a külvilágtól. Greg jól tudja, hogy amint elolvad a hó, örökre lecsukják, de vajon nem rosszabb büntetés-e az, hogy az egész téli szünetet a családjával összezárva kell töltenie?

Klinenberg, Eric - A magam útján

Eric Klinenberg szociológus írása az egyedülállók számának robbanásszerű növekedéséről, amely fontos szerepet játszik a társadalom működésében. A korszakos váltás előnyeit eredeti adatokkal, statisztikákkal és 300 mélyinterjúval a háta mögött a szerző állítja, hogy az egyedül élők jobb testi és szellemi egészségnek örvendenek, de még környezetükre is jobban odafigyelnek.

Leiner Laura - Bábel

Bábel. A legnagyobb nyári zenei fesztivál, valahol Pápa mellett. Mi lehet jobb annál, mint tizenhét évesen, életedben először, egy hetet eltölteni itt a barátaiddal? A zárónapi koncert a Red Hot Chili Peppersé, és Zsófi többek között azért érkezik, hogy találkozhasson Anthony Kiedisszel. Na de addig még sok minden történik vele, Napsival, Abdullal, Hipóval és Szaszával az Európa, Ázsia, Afrika és Ausztrália színpad körül… Bábel. Ha voltál már fesztiválon, azért fogod szeretni, ha még nem voltál, azért.

Leiner Laura Szent Johanna Gimi 1

Új magyar ifjúsági könyvsorozat nyolc kötetben a nagyon tehetséges fiatal szerző tollából! Ha elkezded, biztosan nem tudod majd letenni!!! Tuti, hogy függővé válsz!

Mawson, Douglas - Egyedül a jég ellen

A sarkkutató és expedíciós vezető emberfeletti küzdelmének igaz története. A hegymászó közel egy hónapig vesztegelt az Antarktiszon; küzdött fagyos hideggel, éhhalállal. Két társát és szánhúzó kutyáit elveszítette – teljesen magára utalva, 160 km-re az alaptábortól kellett valahogyan túlélnie. A történetet a híres ausztrál fényképész, Frank Hurley képei illusztrálják.

Müller Péter - Férfiélet, női sors

Összeomlóban van a sok ezer éves férfiuralom. És születőben a nők lelkében elfojtott igazi és örök Én-élmény.  Az emberiség történetének legnagyobb fordulatát éljük. A férfilélek katarzisát és a női lélek önmagára ébredését. Sorsunkban és párkapcsolatainkban olyan drámák zajlanak, amelyeket nemigen tapasztaltunk a múltban.
Férfinak és nőnek ezért nehéz élni manapság. A férfinak vissza kell találnia elárult, magas szellemi valójához és alázatához. Ehhez az önös énjének össze kell törnie, darabokra. A nőnek pedig meg kell találnia önmagát és a méltóságát, amit még keresni sem engedélyeztek neki, soha.

Papp Diána - Téli fagyi

Papp Diána negyedik, humorban és öniróniában bővelkedő könyve. Bár a történet fikció, mégis egy nagyon is létező problémára épül: a férfiak kapuzárási pánikjára, amely házasságokat rendíthet meg. A harmincas évei végén járó, háromgyerekes Juditot férje fiatalabbra cseréli. A „ló túlsó oldalára”, harmincéves kelekótya, szingli húgához költözik, aki ugyan jó ideje vágyott családra, de nem egészen ebben a felállásban.

P. D. James - Ártatlan vér

A halál jár Pemberley-ben szerzőjének krimije, amelyben egy örökbefogadott lány, önazonosságát keresve próbálja kideríteni, kik lehettek a szülei. Ám amit talál, az teljesen ellentmond annak a fantazmagóriának, amit egy évtizedig dédelgetett. Szüleinek múltja szörnyű titkot rejt, ráadásul nem a lány az egyetlen, aki meg akarja találni őket.Amennyiben még azt is tudjuk szerettünkről, hogy kedveli a skandináv regényeket, a femikrimi jeles írónőjének, Elsebeth Egholmnak nemrégiben megjelent Rejtett hibák című alkotása kitűnő választás lehet.

Rossi, Marcello - Agape - A feltétel nélküli szeretet

A Coelho eladási rekordját is megdöntő brazil katolikus atya, Marcelo Rossi szeretetről szóló, közvetlen hangnemben írt tanítása. A szerzőt a Financial Times „Brazília egyik legbefolyásosabb embereként” aposztrofálta, aki – karizmájának köszönhetően – tömegeket képes megmozgatni. Könyve bevételeit egy 100.000 fős templom felépítésébe fekteti.

Vekerdy Tamás - Jól szeretni - Tudod-e, hogy milyen a gyereked?

"Ha az embernek olyan szerencséje van, hogy valakit is érdekelni kezd, amit itt vagy ott mondott, leírt, és úgynevezett 'előadásokra' hívják, akkor azt kell átélnie, hogy ezeknek az együttléteknek, legalábbis az ő számára, a hasonlíthatatlanul jobb, felpezsdítőbb, szórakoztatóbb része az, amikor a megjelentek elmondják kérdéseiket, aggályaikat, ellenvetéseiket, egyszóval megnyilatkoznak. Nagyszerű érzés hallani, amikor a négy-ötszáz fős (esetleg nagyobb) hallgatóságból egy kedves nő vagy férfi feláll, és bevilágító erővel mondja el személyes tapasztalatait, személyes példáját, ami megeleveníti az egész együttlétet. Ebben a könyvben a találkozásoknak ezt a részét, illetve a kérdésekre adott válaszokat találja meg az Olvasó. Nem kérdés-felelet formájában, hanem a kérdéseket, az elmondott eseteket is beledolgozva az egyes témákról szóló részecskékbe. (Így hát szerzőtársak vagyunk – hat-nyolc év néhány száz megszólalójával.)
Míg az előző kötetben, az Érzelmi biztonságban az előadások válogatása jelent meg, itt ezeké a közös beszélgetéseké. És, igen, ezek a beszélgetések mindig abba az irányba mutattak, hogy miképp is kellene, hogyan is lehetne ezt az együttélést – a gyerekkel és tágabban: egymással - jól csinálni, hogyan is lehetne jól szeretni. Akármerre ágaznak is el az egyes témák, a mélyükben mindig ez a kérdés lapul. Ott húzódik meg, és sokszor felfűti a beszélgetést.Kicsit szorongok. Vajon ebből a felfűtöttségből sikerül-e itt, a következő lapokon valamit is visszaadni?"  (Vekerdy Tamás)

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr155690719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.16. 10:04:43

legalább 4-5öt el kéne olvasni közülük.

redbandita 2013.12.16. 12:31:45

@doggfather: melyikeket? ha nem vagyok indiszkrét :)

nincsésnemislessz 2013.12.16. 13:26:43

Na anyám ajándéka meg is van Müller Péter - Férfiélet, női sors

Köszi az ajánlásokat!

Tibi5000 · http://sport-kiraly.blog.hu/ 2013.12.16. 16:19:52

A Wall Street farkasa és az Inferno nagyon jól hangzik. :)

redbandita 2013.12.16. 17:32:11

@nincsésnemislessz: nagyon szívesen és boldog karácsonyt :) remélem anyukádnak tetszeni fog :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.17. 08:22:35

@redbandita: wall street farkasa, Klinenberg, Eric - A magam útján, Mawson, Douglas - Egyedül a jég ellen, P. D. James - Ártatlan vér
süti beállítások módosítása