Egy különc srác feljegyzései [2012]
2013. szeptember 03. írta: lámadémon

Egy különc srác feljegyzései [2012]

The-Perks-of-being-a-Wallflower-Poster-the-perks-of-being-a-wallflower-movie-32316540-600-866.jpgGondoltam keresek olyan iskolaindító filmet, amit még nem láttam és feltölti az embert, a szeptemberi tanévkezdésre. Ami diákoknak a tanévkezdés, az a felnőtteket a szilveszter. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom, hogy akkor jönnek a nagy fogadalmak. Ami a felnőtteknek a leadok 5 kilót és leszokom, a cigiről az a diákoknak a mindig megcsinálom a hf-et és nem az utolsó pillanatban, vagy, hogy lesz check list-em, hogy soha többé ne maradjon otthon a szöveggyűjtemény. Ehhez az év eleji hajrához kellett volna egy ütős kis alkotás. Ugyan a film nem az élet napos oldaláról szól, de egy érdekes dráma.

 

A film trailer-je alapján egy igazán vidám és feltöltő filmre számítottam. Hát nem az volt. Ilyenkor mindig elgondolkodom, hogy vajon mi célból viszik el a nézőt ennyire más irányba? Egy könnyed vicces alkotás helyett egy igazán elgondolkodtató filmet kaptam. Nem volt hiba benne, de úgy éreztem kicsit átvertek, és ez csak is kizárólag a rossz előzetes hibája. 

Történet:

Egy csendes és halk szavú fiú Charlie (Logan Lerman) kezdi el a híres neves amerikai gimnáziumot. Vannak a klikkek, nagy ebédlők és a sportdzsekis sportoló nagymenők is. Ebben a forgatagban szinte láthatatlanná válik, csak figyel és saját magát kontrollálja,hogy ne legyen semmiképp se feltűnőbb és az a legjobb, ha szinte teljesen el is tűnik. De barátok mindenkinek kellenek, így kerül Sam (Emma Watson) és Patrick (Ezra Miller) a képbe. Ők nem a nagymenők csak egyszerű vidám végzősök, akik a szárnyaik alá veszik Charlie-t. És itt jön az elgondolkodtató része a történetnek, ami sokkal mélyebb, mint az a bizonyos lábvíz konkrétan a nyakunk sem látszik ki belőle. A látszólag vidám és gondtalan tinédzser évek minden csak nem gondtalan.

20121024-the-perks-of-being-a-wallflower5.jpg 

Gondolkodtam, hogy hogyan tudnám ezt spoiler nélkül megírni, de rájöttem, hogy nem is nagyon szeretném:)

SPOILER 

Nos Charlie nem furán hallgatag, inkább az a csoda hogy ilyen jól van. Megtudjuk, hogy előző évben a legjobb barátja öngyilkos lett és végül a gyermekkori molesztálásra is fény derül, amit a nagynénje követett el ellene. Itt volt az a pont, hogy már sehol nem volt a fejemben az a gondolat, hogy rőzsedalokat dúdolva a lelkemben vonulok be az iskola falai közé.

256125_galeria_kulonc_srac1.jpg

Ehhez az őrülethez jött, hogy a barátok közül egy Sam, aki cuki ugyan, de önértékelési gondokkal küzd.

Emma-Watson_2268807b.jpg

Patrick pedig meleg. De nem az a keresem önmagam típus? Hanem aki tisztában van magával és az érzéseivel? De fiatal kora miatt mások a kegyetlen tizenévesek hozzá fűződő érzéseivel kell szembe néznie. És ez sokkal nehezebben megy, mint magával kibékülni.

PerksEzra_620_092112.jpg

Történeti buktató, amit nem értek, hogy miért vesz be saját baráti körébe egy szürke kisegeret, hiszen semmit nem tudnak róla. miért barátkoznak vele eleinte? Mert persze később kiderül a műveltsége, és az esze meg ugye empátia is van a világon no de kérem, akkor is csak egy kis gólya!!!

  

SPOILER VÉGE

 A többi szereplő nem sok vizet zavar csak arra jók, hogy azt az érzést erősítsék bennünk, hogy mindenkinek megvan a saját baja és senki nem tökéletes.  

The-Perks-of-Being-a-Wallflower-2.jpg

Végkicsengés! Egy jó barát sokszor fontosabb mindennél, és mindig talpra lehet állni. Mindenkit megnyugtatok, hogy a story vége happy end (többé kevésbé), de nem egyszerű az út mire odáig eljutnak.

Szép iskolévet kívánok mindenkinek :)

 keep-calm-and-go-to-school-32.png

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr65492113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása