Meseautó [2000] - Amikor Stohl még kormány mögé ülhetett
2013. február 15. írta: redbandita

Meseautó [2000] - Amikor Stohl még kormány mögé ülhetett

Nem az eredeti, hanem a felújított verzióról fogok most írni, de tervbe van véve a régi is, a magyar filmes projektem keretein belül. Most a nyál nélküli Valentin napos mozik közé válogattam egy magyar filmet, a Meseautót. Szeretem a sztoriját, a szereposztást (bár kiemelném Kern Andrást és Bajor Imrét) és a zenéjét is, szóval úgy összességében mindent. Azt gondolom, hogy ez a film fogyasztható nemre és korra való tekintet nélkül. Nem?

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

plak12.jpg

Igazából kicsit bizarr, hogy pont Stohl András vezette anno a modernkor Meseautóját, dehát akkor még ki tudhatta mit hoz majd a jövőt, nem? De nem is akarok ezzel sokat foglalkozni, hiszen végülis meglakolt már a bűneiért...

A sztori egyébként pont ugyanaz, mint anno a fekete-fehér változatban, még a párbeszédek szövege is szinte szó szerint ugyanaz maradt. De ez nem is baj, a szereposztás legalább olyan "nagy nevekből" állt, mint akkor. A főszereplők: Stohl András, Ónodi Eszter, Kern András, Bajor Imre, Molnár Piroska, Pogány Judit és még sokan mások. A rendező pedig Kabay Barna, aki már korábban is rengeteg kisebb nagyobb filmhez adta a nevét, de az igazi nagy áttörést (a karrierjében) a szintén felújított Hippolyt hozta meg. A Meseautó után pedig producerként volt jelen a Papírkutyáknál és a szintén feldolgozott Egy szoknya, egy nadrágnál.

Szűcs János, azaz Stohl András egy nagy budapesti üzletközpont igazgatótanácsának elnöke. Harmincöt éves, gazdag, sikeres, jóképű(?) egy szóval nagyon jó fogás, főleg, hogy még nőtlen. Ám ő teljes mértékben a munka megszállottja, évek óta most először hosszabb szabadságra készül. Ennek örömére gyönyörű autót vásárol autókereskedő nagybátyjától, Péterfitől (Kern András). Szűcsnek a mesés autóval már az első napon sikerül fellöknie egy görkorcsolyával száguldozó fiatal lányt, Kovács Verát (Ónodi Eszter). Szerencsére nagyobb baj nem történik, feltéve ha azt nem tekintjük annak, hogy a gazdag férfi azonnal beleszeret a fiatal lányba.

Vera is az üzletközpontban dolgozik, de erről jó darabig "a mi Szűcsünknek" nincs tudomása. Így azt sem tudja, hogy Halmos úr (Bajor Imre), a titkársági vezető(féleség), aki a küldöncök vezetője is, az ő javaslatára éppen aznap rúgta ki a lányt. Péterfi úr segítségével Vera apja egy ál-rádióvetélkedőn megnyeri a meseautót egy hónapra, sofőrrel együtt, külön felhívnám a figyelmet ennél a jelenetnél Kern András, akinek már a mimikájától bepisiltem a nevetéstől. A kérdések pedig... :)


37808_1.jpg.ashx.jpg

Vera ugyan gyanakszik, hogy éppen az őt elgázoló sofőrt nyerték meg, de nem sokáig, hiszen egy-két nap alatt ugyanis beleszeret a csórónak hitt férfiba Szűcs boldog, hogy egyszerű sofőrként szerették meg és nem a hatalom, a pénz, a csillogás kedvéért. Szinte biztos benne, hogy megtalálta az igazit. Péterfi kétségei miatt azonban Verának találkoznia kell az "ő Szűcsükkel". A két férfi eléggé aljas módon még fogadást köt... A tét nagy: alsógatyában végigmenni Budapest egyik legfogalmasabb hídján :D

114359_galeria_meseauto_04.jpgEgy Visegrádon töltött hétvégén Péterfi Szűcsként, Szűcs egyszerű sofőrként viselkedik, így próbálják felmérni, hogy Verának ki tetszik majd jobban. A dolgok innentől eléggé bonyolódnak, mert hát van a mi Szűcsünk, meg az ő Szűcsük és Halmos még jobban összekever mindent. Ráadásul megpróbál minderről közvetíteni Szűcs titkárnőjének (Molnár Piroska), ami legalább olyan vicces jelenteket szül, mint Péterfi "rádiós hívása".

 

Nem rossz film ez, kellően romantikus, de nem nyálas. Vannak benne jó poénok, és azok jó része el is sül, ahogyan kell. És továbbra is felhívnám a figyelmet, Bajor Imre és Kern András alakítására.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr675078790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása