A lehetetlen - The Impossible [2013]
2013. február 14. írta: .loretta

A lehetetlen - The Impossible [2013]

A katasztrófafilm kedvelői biztosan imádni fogják, a romantikus alkatok vegyenek egy százas zsepit, a kétkedőknek, mint jómagam is, pozitív csalódás: vagyis nem túl nyálas, mégis megható, de a naturalisztikusságának köszönhetően szemeket és lelkeket egyaránt a képernyőhöz szegező filmet készíteni nem lehetetlen. Köszönjük Juan Antonio Bayona-nak.

  Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

(Szerintem 16-nak is jó.)

IMP-013_DF-JH-01654C_1.JPG Pro Video Film & Ditribution

Maria (Naomi Watts), Henry (Ewan McGregor) és három fiuk a téli szünet idejére érkeznek Thaiföldre, hogy néhány napot a trópusi paradicsomban töltsenek, és itt ünnepeljék a karácsonyt. Távol a munkától, a nagyvárosok zajától. December 26-a reggelén rémisztő dübörgés szakad fel a föld belsejéből. Mindannyiuk szemében az értetlen rettegés látszódik, majd kétségbeesés, de minderre csupán néhány másodpercük van, mert hatalmas fekete vízfal hömpölyög feléjük.

Igaz történeten alapuló film egy családról, amely – sok tízezer más idegennel együtt – korunk egyik legpusztítóbb természeti katasztrófájának kellős közepén találja magát.

 IMP-027_DF-JH-00206C.jpg

Pro Video Film & Distribution

A film első harmada Maria szemszögéből mutatja be az ő és Lucas harcát a természettel. Ahogy már említettem a naturalisztikus ábrázolás a film lelke. Nincs időnk megpihenni, nincs időnk levegőt venni, nincs időnk kétségbeesni. Nekik főleg nincs. Miközben nézzük, szinte kapaszkodunk.

Aki meg akarja nézni a Tsunami jelenetet annak itt egy videó:

Egyébként érdemes összehasonlítani a  Hereafter (2010) című film Tsunami jelenetével, amely a legjobb vizuális effektusok kategóriában volt jelölve. Nekem A lehetetlen viszi a pálmát, és ez egy véletlen szóvicc, de vegyük észre! :P

A film másik kétharmada két főszálon futó cselekmény. Egyrészről Maria harca a halállal, küzd az életben maradásért, mindezt 11 éves fia, Lucas (Tom Holland) szeme láttára. Másrészről a férj és a másik két kisfiú története, az elkeseredett és reménytelenséggel teli kutatásuk, megtalálni a családjukat. Nem szpoilerezek.

A kórházak végigjárása közben túlságosan élethű képet kapunk: nem csak a húscafatokról, törött csontokról, vérről és sebekről, hanem az emberi sorsokról is. Néha, egy kis felüdülés a lelkünknek, amikor Lucas segítségével egyesül apa és fia, azonban nem sokáig lélegezhetünk fel, mert a film visszaránt minket a keserűségbe. Ahol mindenki elveszett és reménytelenül kapaszkodik a remény utolsó sugarába.

IMP-179_DF-JH-01349.JPG

Pro Video Film & Distribution

A film – bár igaz történeten alapul – a végén azért mégiscsak nyálas lesz, de az első jelentős hányad megbocsátást ad az utolsó akkordok hálivúdiságának.

Íme a trailer, de aki megnézi, mindenképp készítse fel az érzelmeit. Ez egy szomorú film.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr655080059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dexter007 2013.02.16. 20:01:09

Szerintem nem nyálas a vége egyáltalán. Végig nagyon realisztikus és könnyfakasztó (a szentimentálisságon innen) jelenetek elegye ez a nagyszerű film.

Dexter007 2013.02.17. 20:10:59

Na ja, Nicole Kidman karaktere is jól rá**szott mikor odament!
süti beállítások módosítása