Kasszasiker - Smash S1
2012. november 28. írta: enbee

Kasszasiker - Smash S1

Gondolkoztatok már azon, hogyan készülnek a színházi produkciók? Ha a válaszotok igen erre a kérdésre, akkor jó hírem van: a Kasszasiker producere, egy bizonyos Steven Spielberg most konkrétan megmutatja nektek, hogyan "gyártják" a musicaleket a Broadwayn!

smash_s1_ban.jpg

A Kasszasiker története Julia Houstonnal (Debra Messing) és Tom Levittel (Christian Borle) kezdődik, akik ősrégi szerzőtársak, és még régebbi barátok. Ennél több nincs közöttük, lévén Julia boldog házasságban él férjével, Frank Houstonnal (Brian d'Arcy James), és ami még nyomósabb indok, hogy Tom meleg. Azt hiszem, hogy egy meleg főszereplő nem meglepő egy musical készítéséről szóló sorozatban. Na szóval Julia és Tom elvileg szüneteltetik a munkát, mert a Houston házaspár fiúk, Leo (Emory Cohen) mellé örökbe szeretne fogadni még egy gyereket, és ez egy projekt közepén nem nagyon menne. Csak hogy bekopogtat a Múzsa, és homlokon csókolja Houston-Levittet. A kulcsszó pedig Marilyn.

smash_julia_tom.jpg

Kezdetben csak arról van szó, hogy egy dalt megírnak Juliáék, hogy meglássák, mi lesz, és ez ellen Franknek még nagyon nagy kifogása nincs is, bár nem örül a helyzetnek. Csak hát kikerül a netre egy videó, és ez beindítja a gépezetet. Julia persze annyira belemerül az írásba, hogy képtelen másra fókuszálni, és ez megnehezíti az otthoni dolgokat.

smash_eileen_derek.jpg

A frissen elvált producer, Eileen Rand (Anjelica Huston) figyel fel a musicalre, és lehetőséget lát benne, hogy Marilyn segítségével bebizonyítsa a szakmának, hogy az ex-férje, Jerry (Michael Cristofer) nélkül is a krémek krémjéhez tartozik. Eileen a hirtelen szabaddá vált rendezőt, Derek Willst (Jack Davenport) is megszerzi a produkcióhoz, ami csak azért necces, mert Tom és Derek között volt valami nagyobb balhé régebben, és most ki nem állhatják egymást. Ez azonban olyan béka, amit mindkettőjüknek le kell nyelniük, ha sikerre akarják vinni a Marilyn Monroe életéről szóló musicalt.

Első körben az a cél, hogy az előadás váza olyan kész-közeli állapotba kerüljön, amivel már pénzért lehet kuncsorogni a befektetőknél, és megindulhat az igazi munka, aminek a végén ott integet egy színpad a Broadwayn. Pár dalunk már készen van, rendezőt és producert már találtunk, ideje hát szereplőket válogatni. Mivel a pénz nagyon kevés, és a projekt lehet soha nem is jut el a bemutatóig, ezért kezdő és feltörekvő színészek és színésznők jelentkeznek a szerepekre, közöttük természetesen a legfontosabbra, Marilynére is. Két lány marad talpon a végére: Tom barátja, aki a kikerült videón is énekelt, és aki több éves tánckari tapasztalattal rendelkezik: Ivy Lynn (Megan Hilty), valamint a teljesen újonc vidéki lány, Karen Cartwright (Katharine McPhee).

smash_karen_ivy.jpg

Gondolom nem nehéz kitalálni, hogy Ivy kapja meg a szerepet, bár azt azért megjegyzem, hogy Dereknek Karen jobban tetszett. És nem csak az alakítása, hanem maga a lány is. Be is próbálkozott nála, de Karen ügyesen leszerelte, így szegény rendező "kénytelen" Ivyval beérni, aki készségesen bele is megy abba a játékba, amit Karen visszautasított. Na nem arra célzok, hogy Ivy e nélkül soha nem kaphatta volna meg a szerepet, de ártani biztosan nem ártott. Viszont Karen olyan nagy benyomást tett mindenkire, hogy szerepet kap a tánckarban. Ivy legnagyobb döbbenetére... A szőke díva meg is tesz mindent, hogy riválisát kitúrja a produkcióból! Maradjunk annyiban, hogy szépen halad ezzel a kis titkos feladattal, de mégsem érzi magát biztonságban. Aztán elérkezik a nagy pillanat, amikor Ivy főszereplésével a potenciális befektetők bele pillanthatnak, milyen musicalt készít a csapatunk.

smash_frank_dev_ellis.jpg

Nem számít, milyen jól sikerült a spontán fellépés, Eileen Rand úgy dönt, hogy a musical sikerre viteléhez bizony szükség lesz egy nagy névre, amije pedig hát Ivynak nincsen. Ráadásul új DiMaggiot is kell keresni Michael Swift (Will Chase) helyére, akinek leginkább magánéleti problémák miatt - értsd évekkel ezelőtt viszonya volt Juliával, és most kiborult a bili - kell távoznia a produkcióból, Ivy karrierje egy komoly ballépés miatt válságba kerül, Karennek meggyűlik a gondja a zöld szemű szörnnyel a vőlegénye, Dev (Raza Jaffrey) miatt, kiderül, hogy A Nagy Sztár nem tud énekelni, a törtetős és bármire kész asszisztens, Ellis Boyd (Jaime Cepero) "elszabadul", és ha ez még mindig nem elég probléma, hát Eileen meg likviditási problémákkal küzd az ex-férje miatt. Hogy lesz ebből bemutató? És milyen szereplőkkel? Hát nem állítom, hogy ez az első évadból kiderül.

Őszintén szólva nagyon meglepődtem azon, hogy mennyire bejött a sorozat. A dalok fantasztikusak, sokszor azon kapom magamat, hogy dúdolgatom őket, főleg a nagy kedvencet, a History is Made at Nightot. A főszereplő lányok nagyon tudnak énekelni, és bár a képeken is látszik, mennyire különböznek egymástól, mindketten vérbeli Marilynek. Karen a fiatal, naív, pályája kezdetén lévő Norma Jean, aki boldogan lubickol a nagy szerelemben, és bár nem könnyű az élete, ő tele van hatalmas tervekkel és még hatalmasabb álmokkal. Ivy ezzel szemben a másik véglet, Marilyn Monroe az útja vége felé, aki többet remélt az élettől és már kissé megkeseredett, csalódott a férfiakban, mégis újra meg újra beleveti magát a "játékba", szomjazza a figyelmet, amit ha nem kap meg, azt tragédiaként éli át. Sajnos ha nem vigyáz, a végzete is ugyan az lehet, mint Marilynnek.

A többi főszereplő is jól hozza a karakterét, az egyetlen gyenge pont a sorozatban a mellékszereplők úgy általában. A tánckar tagjai aranyosak, meg minden, de kicsit túljátsszák a karakterüket, a kocsmáros pasi pedig pont az ellenkezője, mintha fájna neki a szereplés. Ez részben kifejezett feladat is lehet, hiszen aki profi táncos, az gyanítom, hogy egy igazi energiabomba, aki meg hallgatag alkat, annak alapból "lassúnak" kell lennie, de egy színésznek az a feladata, hogy ezt élethűen oldja meg. Jelen esetben ez nem sikerült.

A második évad egyébként február ötödikén kezdődik egy dupla epizóddal az NBC-n, és már az is biztos, hogy valamelyik részben vendégszerepelni fog Liza Minnelli (saját magát alakítja) és Sean Hayes, illetve állandó szereplőként csatlakozik a gárdához Jennifer Hudson. Az S1-es sztárvendégek közül Uma Thurmant és Nick Jonast illik első körben megemlíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr544931628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása