X-Faktor 10. 13. - A Malek átok ismét lesúlytott - Az első élő show
2012. október 14. írta: redbandita

X-Faktor 10. 13. - A Malek átok ismét lesúlytott - Az első élő show

Tegnap este volt az X-Faktor első élő adása, ami nem várt meglepetéssel zárult, és az eddigi legfurcsább évad nyitányaként értelmeztem én is és az RTL Klub oldalán illetve az X-Faktor Facebook oldalán kommentelő nézők is. Kicsit utána olvastam mások véleményének, mert azt gondoltam lehet, hogy én vagyok túlságosan botfülű, de nagyon úgy fest, hogy nem. Az idei X-Faktorban már nem csinálnak titkot abból, hogy nem igazán számít az énekhang, itt már valami mást jelent az, hogy valakiben megvan az X. Az est leggyengébben szereplő versenyzőinek még csak párbajozni sem kellett, majd a mentorok meghoztak egy teljesen érthetetlen és egyelőre szinte megmagyarázhatatlan döntést. Ahhoz képest, hogy az idei szezonnak egy elég erős konkurenciája akadt (The Voice) a mentorok összegyűjtöttek egy eléggé vegyesfelvágott csoportot és azok közül is a gyengébbeket tolják a döntő felé. Nem tudom mi lesz ebből...

1026783_1350154783_960x570_000000.jpg

@RTL Klub

Nagy izgalommal vártam az első adást, hiszen elég erősnek ígérkezett a mezőny, több kedvencet is találtam magamnak már a Mentorok házában is, az első közös produkció is arról árulkodott, hogy egy nagyon erős, pörgős estének nézünk elébe. A 12 döntős David Guetta és Usher Without You című dalával lépett a közönség elé.

Majd a P.J. Z. produkció lépett a színpadra, de hogy minek azt nem tudom. Azt sem igazán értem, hogy kerültek a legjobb 12 közé. Az egy dolog, hogy viccesek, csak az a baj, hogy az ember nem velük nevet, hanem rajtuk. Az egyik srác szövegeit továbbra sem lehet érteni, amit a mentorok továbbra is neheztelnek. Most a Black Eyed Peas Let's Get It Started-jával érkeztek és az tény, hogy elindították a műsort, de őszintén szólva szerintem nem ide valóak, még akkor sem, ha Lacikával, az igazmondó aligátorral együtt álltak a mentorok elé.

"Ilyen még nem volt, az X-Faktor egy új műfajjal lett gazdagabb" (Geszti Péter)

A fiúkat az én egyik kedvencem, Kvaka Andi követte, aki egy igen merész Gun's N' Roses slágerrel, a Sweet Child O' Mine -t adta elő. Andi törékeny énjétől nem áll messze a rock, hiszen ne felejtsük el első bemutatkozását, ahol szintén egy rock dallal lopta be magát a mentorok szívébe. Andi a kisfilmjében elmondta, hogy gyerek kora óta szívesen megy anyukájával villanyórákat leolvasni, mert így sok új embert ismerhet meg.

"a rock királynőjét fogjuk üdvözölni benned, féltem is a csapataimat tőled" (Nagy Feró)

"lekoszosodtál rendesen" (Keresztes Ildikó)

"a végére megjött a sárkány" (Geszti Péter)

"földreszállt angyal, aki rockistennővé tud válni" (Malek Miki)

Aztán következett Fehér Zoli, akivel szemben szintén vannak kétségeim, én már a Mentor házból hazaküldtem volna. Elismerem, hogy jól énekel, de szerintem nem egy popsztár alkat és lelkileg is eléggé gyengécske, nem hinném, hogy bírni fogja... A mentorok is a szemére vetették, hogy nagyon visszafogott, félénk az előadása, ami ide már nagyon kevés. Zoli mentora, Geszti folyamatosan Takács Nikolashoz hasonlítja Zolit, amit egyáltalán nem értek, szerintem nem lehet őket egy lapon említeni és őszintén szólva nagyon furcsállanám, ha Zoli is a döntőig menetelne, mint anno Nikolas. A srác egyébként a Don't Let The Sun Go Down On Me című dalt énekelte, amit Elton John is korábban.

Megszokott reklámszünet után a legidősebb versenyző, Stone lépett színpadra, méghozzá egy Zanzibár slágerrel, ami tényleg nem sikerült tökéletesre, sőőőőt... Akarva akaratlanul összehasonlítja az ember az eredetivel, de még  ha ezt nem is teszi meg, akkor is a férfi produkciója egyáltalán nem volt az X-Faktor színpadára való, egy kis klubban biztos jó hangulatot tud csinálni, dehogy popsztár nemigen lesz belőle arra a nyakamat tenném. A mentoroknak sem igazán tetszett, Geszti és Malek igencsak kifogásolták, közepes produkciónak, nyugdíjas előadásnak nevezték. Életemben először teljesen egyet értettem Geszti Péter értékelésével.

A legidősebb után jött a legapróbb, azaz Antal Timi, akinek pindúrka termete ellenére az egyik legnagyobb hangja van az idei szezonban. Timi maximalista, így az elmúlt időszakot szinte csak a gyakorlással töltötte, és egy elképesztően tökéletes produkcióval mutatkozott be az első adásban. Keresztes Ildikó az egyik nagy kedvencének nevezte Timit, sőt a "minibomba" jelzőt használta rá.

"ilyen kicsi csaj, ekkor hanggal...Nagyon veszélyes vagy... Miattad szeretem a 2012-es X-Faktort. (Nagy Feró)

"szebben csillogtál, mint az ékszereid" (Geszti Péter)

Timi után a három lányból álló csapat, a Like következett, akik eddig is legjobb oldalukat mutatták meg a verseny során, így nem meglepő, hogy most is jól szerepeltek. Ildikó szerint a Like az eddigi legerősebb csapat az X-Faktor magyarországi történetében. A trió Kelly Clarkson - Stronger című dalát adta elő. Egyedül Malek Mikit nem sikerült lenyűgözniük, de Feró szerint ez csak azért van, mert ő amerikai füllel hallgatja az előadókat.

"nyomok egy kis like-ot" (Geszti Péter)

A megérdemelt reklámszünet után Zámbó Krisztián következett, aki megint egy kicsit túlizgulta a dolgot és emiatt nem igazán sikerült újra megmutatnia azt a Krisztiánt, akit a legelső válogatás során. Kár. Malek Miki szerint Krisztián produkciója kisiklott néhány helyen, Geszti és Feró is egyet értettek, de hozzátették, hogy a dalválasztás sem volt szerencsés. Geszti azt tanácsolta Krisztiánnak és a mentorának, Ildikónak, hogy ne vállalja túl magát, így is elég terhet cipel.  Krisztián jól fogadta a kritikát, ő maga is nagyon dühös volt magára, amiért nem úgy sikerült a produkciója, ahogyan tervezte.

Megint egy csapat következett, méghozzá a mentorok által a táborban összekovácsolt Spirit, akik mostanra tényleg összeértek és nagyon jó kis előadást produkáltak, méghozzá a We Are Young című nótával. Minden mentor megdicsérte őket, Ildikó kiemelte, hogy nagyon jól állnak egymásnak a srácok. Miki szerint jókedv árad belőlük, míg Geszti a legcukibb csapatnak nevezte őket. Feró, a csapat mentora az est legjobb produkciójaként titulálta az előadást. Szerintem tévedett, mert bár nagyon jók voltak, de az este legjobbja(i) csak ezután léptek színpadra.

Nálam ugyanis két legjobb volt, az egyik Oláh Gergő aki eddig nem igazán foglalkozott a zenével, közmunkásként dolgozott. Bár táncolni már tanult, sőt egy kis faluban egy hip hop tánciskolája is volt már, itt ismerte meg feleségét és gyermekeinek anyukáját. Elképesztően ügyes a srác és el se tudom képzelni, hogy ha ilyen kis idő alatt ennyit hozott ki belőle a mentora, akkor hol lesz majd a határ. Ez volt az első olyan produkció az est folyamán, ahol minden mentor felállva tapsolt, Geszti azt tartotta a legnagyobb eredménynek, hogy Malek Miki is így tett. Keresztes Ildikó Gergő rajongójának vallotta magát. Gergő egyébként Bruno Mars Runaway Baby című számával készült az estére.

"eddig hol a fenében voltál?" (Nagy Feró)

Reklámblokk után Csobot Adél lépett elsőként a mentorok elé, aki már kisfilmjében is elmondta, hogy nem akar az őt ért bántalmakkal, sérelmekkel törődni. Pedig kellene. Jó bocs, ez kihagyhatatlan volt, sajnos én sem szimpatizálok Adéllal, és elismerem, hogy jó előadó, de az énekben még lenne hova fejlődnie és még mindig nagyon idegesít a flegmázása, affektálása, olyan műnek tartom őt és remélem, hogy Malek Miki ezt valahogyan lecsökkenti majd a következő hetekben. Az interneten nagy szerveződés megy Adél ellen, nagyon sokan utálják őt, de persze vannak rajongói is, egy igazán megosztó személyiség. Adél a Back It Up című dallal készült az első élő showra, a mentorok pedig agyon dicsérték őt. Ez mondjuk nem túl sokat segít azon, hogy a média és a fórumozók is tudni vélik, hogy Adéllal az RTL kivételez, sőt egyesek úgy gondolják, hogy valakinek a valakije lehet...

Adél után az Operett Színház sztárja, Szabó Dávid következett, aki kisfilmjében is búcsút intett színtársulatának, és új életet kezdett. Kerényi Miklós elmondta, hogy nagyon fog nekik hiányozni Dávid, de sok sikert kíván neki. Dávid Enrique Iglesias Hero című dalát énekelte, ami teljesen találó, hiszen nagy bátorság kellett ahhoz, hogy az eddig sínen lévő karrierjének hátat fordítva valami teljesen másba kezdjen bele. Jól tette, mert nagyon sokat változott Geszti Péter mellett, rengeteget levetkőzött a színpadias viselkedéséből és elkezdte megmutatni ki is valójában Szabó Dávid. Gergő produkciója mellett szerintem Dávidé is kimagaslott az este folyamán.

"mondtam már, hogy jegyet vettem az első koncertedre. Hát nem jegyet vettem, hanem bérletet" Irigylem a Gesztit (Keresztes Ildikó)

Utolsó fellépő Lass Bea volt, akinek úgy tűnik valamilyen szinten jót tett az X-Faktor, vagy Keresztes Ildikó, mert egy kicsit kiegyensúlyozottabbnak tűnt, nem is sírt. Ferónak nagyon tetszett a produkció, azt mondta titkos rajongója Beának, de Geszti és Malek musical előadásként értékelte, és azt mondták szerintük eddig senki nem énekelt még így Lady Gaga-t.

A versenyzők egyéni produkcióit egy közös dal zárta, méghozzá Zséda Legyen Úgy! című nótája, őszintén szólva itt is legjobban a P. J. Z tagjai lógtak ki a sorból, mert itt énekelni kellett volna, ami nem ment a fiúknak.

A sztárfellépő, a tavalyi győztes Kocsis Tibi volt, aki most a Forgószél vár című slágert hozta magával, amit Malek Miklós írt neki.

Újdonság, hogy az eredmény hirdetéskor a mentorok is kiállnak a színpadra, így a versenyzőkkel együtt izgulhatnak. Végül három döntős nevét nem mondta ki Nóri: Kvaka Andrea, Zámbó Krisztián és Fehér Zoltán. A biztos továbbjutó Krisztián lett így a párbajt Andi és Zoli vívta. Már itt megjegyezném, hogy szerintem egyikőjüknek sem kellett volna még párbajozni, de Andinak semmiképp, hiszen voltak nála sokkal gyengébb vagy rosszabb produkciók is. A párbajt Zoli kezdte Mondd, mit tegyek, hogy érezd című örökzölddel.

Malek Miklós még tudott néhány tanácsot adni ezalatt Andinak, aki másodikként énekelt, méghozzá a United Végső vallomás című dalt, ami szívbe markolóra sikeredett. Le a kalappal, Andi!

Végül a mentorok 3:1 arányban Andit hazaküldték, teljesen nevetséges indoklással. Malek Miklós a műsor után,  első felindulásában azt mondta mentortársai rosszul döntöttek és Keresztes Ildikó szemére vetette, hogy mindig a fiatal lányokat utálja ki a versenyből. Na és itt jön elő az általam a címben felemlegetett Malek-átok. Az eddig két szériában mindig Miki mentoráltja esett ki az első adásban, Mimi és Gergő, illetve Gyurcsík Tibor. Andi azt nyilatkozta felhagy az énekléssel, nagyon remélem, hogy ezt csak első csalódottsága mondatta vele, mert szerintem rendkívül tehetséges énekesnő. Hajrá Andi!

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr864847722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

frü 2012.10.18. 11:46:02

Adélt se csípem, de engem ez a Lass Bea sokkal jobban idegesít, hülyét tudok kapni az ilyen sírós, hisztis, toporzékolós idegbeteg emberektől. :D

redbandita 2012.10.25. 13:52:09

@frü: na igen, bár egy kicsit szerintem összeszedte magát a válogatókhoz képest, de az biztos, hogy nem egy popsztár alkat, megjegyzem elég sokan nem azok az idei évadban...
süti beállítások módosítása