Programajánló - Nemzetközi konferencia, workshop, jazzkoncertek a Műcsarnokban
2012. október 12. írta: redbandita

Programajánló - Nemzetközi konferencia, workshop, jazzkoncertek a Műcsarnokban

A Műcsarnok a nemzeti önazonosság kérdését tematizáló, mintegy ötven magyar képzőművészt felvonultató Mi a magyar? Kortárs válaszok című tárlatához kapcsolódva – a  prágai MeetFactory-val és az érsekújvári Galéria Umenia Ernesta Zmetákával együttműködve ‒ háromnapos, ingyenes eseménysorozatot szervez a visegrádi országok művészeinek részvételével. A nagyszabású kiállítás záró hétvégéjén, október 12-14. között szervezett ID4 projekt legfőbb célja, hogy megjelenítse a nemzeti identitás témájának a kultúra néhány meghatározó területén – a képzőművészetben, valamint a zenében és a filmben – fellelhető árnyalt és hiteles kifejeződéseit.  

15325-id4.jpg

Pénteken és szombaton, az ID4 nemzetközi konferencián és workshopon a kortárs képzőművészet neves elméleti szakemberei és művészei – Babarczy Eszter, David Černý (CZ),  Csurka Eszter (H), Zuzana Jakalová (CZ), Helena Markusková (SK),  Svätopluk Mikyta (SK) és Sturcz János – próbálják újragondolni, mit jelent ma számunkra a nemzeti identitás kérdése, melyek azok a pontok, amelyek ezen a téren összekötik – esetleg elválasztják – a jelenlegi cseh, lengyel, szlovák és magyar kultúrát. Ezt követően a négy visegrádi ország jazzmuzsikusainak koncertjein vehetnek részt az érdeklődők. A szlovák Pink Horse Trió, a cseh Dan Bárta és Robert Balzar Trió, a Tóth Viktor Trió és a lengyel Grzegorz Karnas Trió közös zenei nyelvből táplálkozó játékának a nemzeti karakter is fontos eleme. Mind a négy koncerten vegyesen lépnek fel a külföldi és a magyar zenekarok, vendégszólistákkal. A vasárnap látható filmválogatás révén pedig összehasonlíthatjuk, hogy egy cseh, lengyel, szlovák és magyar filmrendező miként beszél a nemzeti és generációs kérdésekről, a közelmúlt napjainkig ható örökségéről.

A rendezvény a Visegrad Fund és az EMMI támogatásával jött létre.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr804829076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása