József, az álmok királya - Joseph The King Of Dreams [2000]
2012. július 20. írta: redbandita

József, az álmok királya - Joseph The King Of Dreams [2000]

A 2000-es év eléggé zsúfolt volt a Dreamworksnél, mert ekkor készült az Irány Eldorádó, a Csibefutam és a József, az álmok királya is. Utóbbi egyébként az Egyiptom hercegének alkotóitól, és ez már elárulja, vagy elárulhatja, hogy itt is, egy bibliai történet animálásáról van szó. Persze tettek hozzá a film készítői, színeztek a történeten, de alapjaiban a sztori mégiscsak a Bibliából való. A történet, melynek középpontjában József áll, a fiú, aki családjában, "a legkisebb" és emiatt, ő az apuka kedvence, ami majdnem a vesztét okozza...

1JKEpmANtTxI1EeS3wIf8aeScX7.jpg

A bibliai történetet nyilván mindenki ismeri, így abba nem is mennék most bele. Ennek a Dreamworks mesének is az az alapja, de azért vannak benne eltérések. Eszerint József, mint családjának legfiatalabb tagja, rendkívüli figyelemben részesül, és egyfajta megkülönböztetett szerepet élvez, főleg az apja szemében. Neki nem kell a földeken dolgoznia, csak tanulnia, írni, olvasni. Mivel szülei csodának tartják az ő megszületését, ezért biztosak benne (főleg az apa, Jákob), hogy Istennek valami nagy terve van a fiúval. Hímes tojásként kezelik és ezt többek között egy gyönyörű kabáttal/köntössel/köpönyeggel is kifejezik.

171192188_640.jpg

József azonban nem egyedüli gyerek, van még tíz bátyja, akiknek nyilván nem tetszik, hogy József ilyen megkülönböztetett személyiség. Teljesen kiközösítik, csúfolják, piszkálják. Ami egy részről érthető, hiszen kinek tetszene az, ha az egyik szülő ennyire kimutatja, hogy melyik gyereke mennyire szereti, de másrészt ők már jóval idősebbek, ezért talán lehettek volna egy kicsit belátóbbak, megértőbbek, Józseffel. Elvégre nem ő kérte e kitüntetett szerepet, sőt... Ő szíve szerint csak arra vágyott, hogy a testvérei befogadják maguk közé. Akár még földet művelni is szívesen ment volna velük, a tanulás helyett. Egy napon édesanyja segítségével csatlakozhat a fivéreihez, akik megakarják egy kicsit leckéztetni, így a nyáj őrzését bízzák rá, ők pedig addig fürdeni mennek. Ám a nyájat farkasok támadják meg és József életveszélybe kerül, de apja megmenti. A fiúkat jól megszidja, amiktől azok csak még jobban utálják a legkisebbet.

9JkTlUt2o1HGSgeDOLAw1dY3CTA.jpg

És itt akkor essék szó József ún. különös képességéről, ami olajat önt a tűzre és József sorsa ezzel megpecsételődik. József ugyanis olyan álmokat lát éjszakánként, amik a közeli jövőben meg is történnek. Egyik reggel azt meséli, hogy azt a furcsa álmot látta, hogy ő valamilyen magaslaton áll és mindenki meghajol előtte. Ezzel először csak csúfolni kezdik, gúnyoldónak rajta, de aztán úgy döntenek, hogy megszabadulnak tőle. Először kútba lökik, majd eladják egy rabszolga kereskedőnek. Így kerül József messzire a szülőföldjétől, ugyanis egészen Egyiptomig viszik.Itt veszi őt meg egy gazdag úriember. Mivel a fiú jól végzi a munkáját, szorgos és egy esetben még az is kiderül, hogy nagyon okos, ezért a gazda kiemeli őt a többi szolga közül és már-már a "jobbkezének" tekinti. Ám ekkor újabb fordulat következik be a fiú életében, és ezúttal az útja a börtönbe vezet. Hosszú időt tölt fogságban, ezalatt egy korábban megismert lány hord neki élelmet, hogy életben tartsa a fiút.

Asenath-Joseph-King-of-dreams-childhood-animated-movie-heroines-29662848-600-338.png

Amikor József már majdnem feladja, Istenhez fordul, ezután pedig csoda történik és József kikerül a cellából, sőt egészen a fáraó palotájáig vezet útja, ahol egy újabb álom és egy hasznos tanács után, megtisztelő posztot kap. Meg is nősül, sőt két gyereke is születik. Amikor szárazság, és ínség köszönt be, akkor találkozik József ismét a fivéreivel, akik persze nem ismerik őt fel. József elhatározza, hogy megleckézteti őket, de végül ő lepődik meg. Mivel ez mégiscsak egy animációs film, talán nem meglepő, hogy happy end-el zárul a történet.

joseph-king-of-dreams-824284l-imagine.jpg

A film egyébként tele van szebbnél szebb betétdalokkal, József magyar hangja Miller Zoltán, aki lévén, hogy musicalszínész is, nagyon jól énekli ezeket a dalokat, már önmagában ezért is érdemes megnézni. Egyébként ezt a filmet is inkább javasolnám a 14-99 éves korosztálynak, mert a kisebbek talán még nem igazán értik meg a lényeget.

A József az álmok királya egyébként teljes egészében megtekinthető a Youtube-on.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr114663679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása