Irány Eldorádó - The Road To El Dorado [2000]
2012. július 13. írta: redbandita

Irány Eldorádó - The Road To El Dorado [2000]

Még olyan Karácsony környékén indítottam útjára a Dreamworks projketet, hogy szép sorjában elemezzem az összes Dreamwors animációt. Nem teljesen sorban, mert sok film már fent volt a Popkulton, de ezek a "régebbiek", mint pl. ez a 2000-ben készült, eddig hiányzott a repertoárból.  Z a hangya és az Egyiptom hercege után a Dreamworks egy kalandra invitálta nézőit, méghozzá egy rejtélyes arannyal teli városkába, El Doradóba.

Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.

irány eldorádó.jpg

Tulio és Miguel, a két jó barát úgy érzi, végre megfogták az Isten lábát. Kockán elnyerik - vagy inkább elcsalják - az Eldorádóba, a legendás aranyvárosba vezető út térképét. Kincsükkel azonban menekülniük kell a feldühödött ellenfelek bosszúja elől, mivel mindketten elég svindlerek és pl. szívesen használnak cinkelt kockákat is. A nép elöli menekülés következtében végül a hódító Cortes hajójának gyomrában kötnek ki.Hiszen az 1519-es évek Spanyolországában járunk, amikor ugyebár felfedező utak voltak az Újvilágba. Persze lebuknak és a legénység, na meg persze a vezetőjük nem igazán szívleli a potyautasokat.

Szerencséjükre (vagy mert mégiscsak egy meséről van szó) valaki a megmentésükre siet, méghozzá Altivo, az okos ló személyében(?), aki segít nekik megszökni a hajóról, és egy mentőcsónakban (nagy nehezen) velük tart az Újvilág partjai felé. Valahogy ez a paripa eléggé hasonlít a néhány évvel ezelőtti Aranyhaj című film lovacskájára, ami akár azt is jelentheti vagy jelenthetné, hogy a Disney egy kicsit koppintott egy régi Dreamworks filmről. Vagy talán csak én gyártok ilyen összeesküvés elméleteket?!

Na a lényeg az, hogy a két hajótörött a megnyert vagy inkább elcsalt térkép segítségével eljut egy hatalmas kőtömbhöz és elég furcsa módon, de azt gondolják, hogy ezt a helyet jelöli a térkép. Tévednek. Amikor már majdnem hazafelé(?) vennék az irányt akkor beléjük ütközik egy kissé hiányos öltözékű lány, aki jól láthatóan menekül valaki elől. De vajon ki elől, itt a semmi közepén??? Hát hamarosan kiderül, mivel elég furcsa egyének jelennek meg a színen, akiknek szintén kevéske ruhájuk van, viszont annál több ékszer van rajtuk. Nem is ékszer, hanem konkrétan arany. Az indiánok magukkal viszik az idegeneket egy csodálatos helyre és a két szélhámos végül így jut el Eldorado-ba.

225518815vlcsnap-00001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A főpapnak kapóra jön a furcsa idegenek érkezése. Isteneknek kiáltja ki őket, s titokban arra készül, hogy segítségükkel megfossza hatalmától a törzsfőnököt. A két cimbora nem tehet mást, belemennek a játékba, és segítőtársul fogadják a szép bennszülött lányt, Chelt, aki cserébe csak annyit kér, hogy a jövevények vigyék magukkal az Óvilágba. Tudjátok kiről beszélek? Igen, a lány, aki aza elején feltűnt, akiről egyébként kiderül, hogy enyveskezű és ilyen szempontból eléggé hasonlít Miguelékre. Hőseink megszerzik ugyan az áhított aranyat, de még nehéz feladat áll előttük: meg kell menteniük Eldorádót - és a barátságot, ami összefűzi őket. Hogy mitől, miért, hogyan stb. ezekre nem fogok most kitérni, mert akkor elveszítené ez az animációs kalandfilm a lényegét, azt, hogy hogyan oldja majd meg a két kicsit tökkel ütött figura ezt az egyre bonyolódó helyzetet...

123116_galeria_irany_eldorado_09.jpg

Nem rossz ez a film, de hogy őszinte legyek láttam már sokkal jobbat is. Nekem valamiért eleve furcsa, ha egy animációs film szereplői emberek (ez nem tudom miért van, de így érzem). Ráadásul én nagyon szeretem, ha poénok záporoznak, és itt maximum egy kettő van, de az is csak elvétve. Az viszont eléggé biztos, hogy a film készítői nem gyerekeknek szánták alkotásukat, hiszen még erotikus jelenetek is vannak benne, ami valahogy végképp furcsává teszi az egészet. Legalábbis számomra....

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr394636150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása