Mindenki szereti a bálnákat - Big Miracle [2012]
2012. július 11. írta: redbandita

Mindenki szereti a bálnákat - Big Miracle [2012]

Kicsit félve ültem le megnézni ezt a filmet, mert az igazat megvallva Drew Barrymore annyira nem tartozik a kedvenceim közé. Ráadásul valamiért teljesen azt gondoltam, hogy valami nyálas, szemfényvesztő mozit fogok látni, de szerencsére tévedtem. Már az elején meglepődtem, hiszen a film igaz történet alapján készült, így még ha valamennyire színesítve vagy "hollywoodosítva" van, de mégis magával ragadó és elgondolkodtató is. Tetszett.

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető.

big_miracle_hun_poster.jpg

Amikor egy film előtt (vagy ritkábban után) azt hallom, hogy igaz történet alapján készült, akkor mindig valahogy másképp állok hozzá. Nyilván nem dokumentumfilm ez sem, és persze tudom, hogy színeznek rajta a film készítői, de valahogy mégis jobban magával ragad. Főleg akkor, ha még emellett állatokról is szól a film, mint most. Bár a bálnák annyira nem állnak közel hozzám, sőt ha belegondolok kb. a Szabadítsátok ki Willyt óta nem is láttam "bálnás" mozit. De azt viszont legalább harmincszor megnéztem és minduntalan szurkoltam, hogy sikerüljön az akció. Valahogy így volt ez most is...

A történet egy kisvárosi riporterről (John Krasinski) és egy Greenpeace aktivistáról (Drew Barrymore) szól, vagyis szólna, ha nem lennének a bálnák, mert azt gondolom, hogy aki állatbarát vagy környezetvédő vagy bármennyire is "zöld" az egy idő után már baromi nem törődik Barrymore nyavalygásával, vagy Krasinski teszetoszaságával, hanem azon szurkol, hogy ez a két ember és a segítőik elérjék a céljukat. És hogy mi az? 

big_miracle_03.jpg

Meg kell menteniük egy szürkebálna családot, akiket körbe zárt az északi sarkkör gyorsan szilárduló jege.Az Alaszka északi csúcsán dolgozó helyi riporter, Adam Carlson alig várja, hogy lelépjen valami nagyobb nézettségű hely és állás felé. Szinte egy véletlen folyamán hullik az ölébe a nagy sztori. A bálnákról szóló hír bekerül (nagy nehezen) Adam csatornájának híradójába és csakhamar a bálnák lesznek egész Amerika legnagyobb sztárjai. Az amerikai családok imádják Frédit, Vilmát és Benőkét és isszák a róluk szóló híreket, így rengeteg újságíró kénytelen a fagyos kisvárosba menni, hogy tudósíthasson. De később már az egész világ róluk akar hallani, így mindenféle országból érkeznek a riporterek (köztük Adam "nagy szerelme", Jill-akit Kristen Bell alakít, az egykori Veronika Mars). Rachel Kramer vérbeli Greenpeace-s és nem mellesleg Adam exe is, amikor hall a bálnákról minden követ meg akar mozgatni, hogy segíthessen. Felkeres kormányzókat, befolyásos üzletembereket még egy ellenségével, egy olajmágnással (Ted Danson) is alkudozásba kezd.

223850_galeria_mindenki_szereti_a_balnakat01.jpg

A jég gyorsan fagy a nagy hideg miatt, így az idő egyre fogy, ezért Rachelnek és Adamnek össze kell hoznia egy különleges szövetséget az eszkimó őslakosok, az olajcégek és a szovjet és amerikai hadsereg között, hogy ellentéteiket félretéve segítsenek kiszabadítani a bálnákat. Igen jól olvastátok szovjet, hiszen a film a hidegháború idején játszódik és bár az amerikai sereg és az alelnök is ódzkodik a szovjet segítségül, végül győz a nép akarata, és mentőakcióba fog a két ország.

223853_galeria_mindenki_szereti_a_balnakat05.jpg

Több nehézség, fordulat után végül megérkezik a szovjet hajó, már csak a bálnákat kell rávenni az indulásra. Nem árulok zsákbamacskát nem mindenki fogja túlélni a kalandot, de így is megéri megnézni, mert izgalmas kis film. Ráadásul ebben a nagy kánikulában egész jó nézni a fagyos, jeges tájakat :)

Korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr214635631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása