Dallas [2012] - Pilot
2012. június 15. írta: enbee

Dallas [2012] - Pilot

Majd' egy éve adtuk hírül, hogy 21 évnyi szünet után a Dallas című sikersorozat folytatást kap a TNT jóvoltából. Jöttek a promó képek, meg a teaserek, amikből kezdett kirajzolódni az új irányvonal, amiről most így, a Pilot megnézése után azt kell, hogy mondjam, nem is annyira új. Ha szeretitek a szervezkedős, hátbatámadós, szerelmi sokszögekkel megtűzdelt családi drámákat, akkor az első része alapján azt mondom, az új Dallas Nektek való!

dallas_1.jpg

Dupla résszel indult szerdán a sorozat, de már az első is önmagában tökéletes bevezető volt a történet kereksége szempontjából, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy csak arról lesz szó.

Sok minden történt, amióta utoljára találkoztunk a szereplőkkel. Ez mondjuk érthető is, mert 21 év tényleg hosszú idő. Lehet, hogy vannak részek, amik már anno kiderültek, de bevallom, nem emlékszem, hogy végig néztem volna a régi sorozatot, és lehet, hogy amit láttam, csak ezért újdonság. Na de lényeg a lényeg: Southfork Bobby Ewing (Patrick Duffy) tulajdonában van. Hogy ez annak köszönhető, hogy ő örökölte meg, vagy hogy Jockey (Larry Hagman) klinikai depresszió miatt egy ötcsillagos hotelnek megfelelő szanatóriumban vegetál, azt nem tudom. Lényeg, hogy Bobby az úr. Mondjuk nem korlátlan, mert Ellie azt írta a végrendeletében (akkor inkább örökölte Bobby, ugye?), hogy Southfork területén tilos fúrást végezni, vagy felosztani a bírtokot - na nem mintha Bobby ezt akarná tenni.

Nem úgy Johnny (Josh Henderson), aki sutyiban Southfork egy eldugott szegletében olaj után kutat a barátnőjével, Elenával (Jordana Brewster), és sikerrel is jár! Már csak be kellene valahogy adnia Bobby-nak, hogy mit tett... Azonban hazaérkezik Christopher (Jesse Metcalfe) a menyasszonyával, Rebecca Sutterrel (Julie Gonzalo), hogy megtartsák az esküvőjüket, és ez teljesen keresztül húzza Johnny számításait. Na nem az esküvő, arról tudott. Hanem a hír, hogy Christopher és a cége közel jár ahhoz, hogy a metánt alternatív energiaforrásként tudja alkalmazni. A fiatalabb Ewing éppen ezért üzlettársat keres magának, hogy tovább kutathasson, de a texasi pénzemberek nem túl fair ajánlatot tesznek neki, amit Christopher visszautasít. És itt jön a képbe Johnny meg az új olajkútja: Bobby ugyanis úgy dönt, hogy eladja Southforkot, és - Johnny szerint - a befolyt pénzt Christophernek adja. Kár, hogy Bobby gyomorrákjáról senki sem tud, mert ha így lenne, akkor talán megértenék, hogy miért akarja hirtelen a gazdálkodást maga mögött tudva világ körüli hajóútra menni a feleségével, Annel (Brenda Strong).

dallas_0.jpg

Johnny az apja fia, esze ágában sincsen ennyiben hagyni a dolgot. Első lépésként megtámadja a nagymamája végrendeletét, arra hivatkozva, hogy öreg és beszámíthatatlan volt az asszony, amikor írta. Az indítvány lehetővé tenné, hogy a fúrás folytatódjon a birtokon, de egy újabb papírral közbelép Bobby, és tulajként kidobja Johnny-t Southforkról. Ahogyan az lenni szokott, a fiú bosszút esküszik, és egy kis pszicho dumával ráveszi Elenát, menjen el Christopherhez körbe szaglászni. A lány így is tesz, és sikerrel is jár. Christopher elmondja neki, hogy bajban vannak, mert a kínai partok közelében végzett metán kitermeléssel valószínűleg víz alatti földrengést idéztek elő... Elena azonban - meglepetéééés - nem mondja el a párjának, hogy mire jött rá. Nem mintha ez számítana, mert Johnny más forrásból rájön, és választás elé állítja Christophert (méghozzá az esküvőn): vagy lebeszéli Bobby-t arról, hogy eladja a birtokot Marta Del Solnak (Leonor Varela), vagy mindenki megtudja, mi a helyzet a metánnal.

Mit tesz Christopher? Rohan Elenához, és a szemére veti, hogy ismét elárulta. Itt aztán gyorsan kiderül, hogy miért ment Christopher anno Kínába... Elena és Christopher egy pár voltak, sőt a lánykérés is megtörtént. Elena azonban nem jelent meg a szertartáson, pedig Christopher órákon keresztül várta, és ezek után a fiú úgy érezte, nem tud többé Dallasban maradni. Ázsiába utazott, ahol találkozott Rebeccával, akit most feleségül vesz. Van azonban a sztorinak egy másik oldala. Elena azt állítja, hogy kapott egy emailt Christophertől, amiben a fiú a családi hátterükre hivatkozva (Elena a southforki szakácsnő lánya) szakít vele. Elég pocsék időt választottak a szálak felgöngyölítésére, nem mondom.

Itt még nincs vége a sztorinak - akarom mondani az első résznek. Bobby elég jól halad, hogy üzletet kössön Del Sollal. Legalábbis ő ezt hiszi, de természetesen téved. Marta ugyanis Jockey beépített embere - mármint Jockey ezt hiszi. Valójában Johnny Marta partnere, de gyanítom, hogy csak mi hisszük így, és hamarosan kiderül, hogy van még egy csavar a dologban. De ugye, hogy Johnny az apja fia?!

Más régi ismerősökkel is találkozhatunk a Pilotban. Samantha (Linda Gray) például biztosítja fiát a támogatásáról, de nagyon úgy tűnik, hogy Johnny maximum csak az anyja állítólagos hatalmára és a befolyására tart igényt, a szeretetére nem kifejezetten. Az esküvőn megjelenik Lucy (Charlene Tilton) és Ray Krebbs (Steve Kanaly) is, de nem hinném, hogy rájuk nagyobb szerep várna a közeljövőben. Akire érdemes lehet odafigyelni, az Rebecca testvére, Tom (Callard Harris), aki eddig csak azzal vetette magát észre, hogy lepukkanva berobbant az esküvő előtti utolsó pillanatokban, de gondolom nem ekkora szereplésért írták bele a sorozatba.

Az új Dallas egyébként meglepően jól indított. Amennyire emlékszem, régen is mindig ugyan ez a szervezkedés és hátbatámadás ment, és Jockey is valamiért folyton Bobby-val akasztotta össze a bajuszát (na meg persze Cliff Barnesszal). Nagyon úgy tűnik, hogy a következő generáció is megmarad a jól bevált családi receptnél: támadd azt, aki karnyújtáson belül van. Én mondjuk azt hittem, hogy most az idősebb lesz a jó fiú, a fiatalabb pedig a rossz, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. Már most nyilvánvaló, hogy a fiúk az apjuk természetét örökölték, bár annyi különbség van, hogy Jockey-val ellentétben Johnny-nak nincs ellenében a (szó szerinti) mocsokban való fürdőzés, Christopher pedig, nem úgy, mint az apja, nem érzi rosszul magát irodába zárva, de korán van még ahhoz, hogy ez végleges döntés legyen.

A sztori tehát bejövős, de vannak visszatetsző dolgok is. A fenti zuhanyzós plakáttól eltekintve a legnagyobb baki maga Johnny, aki a groomingolt kis bajuszkájával, és a tökéletesen nyírt frizurájával sok mindennek kinéz, de olajmunkásnak pont nem. Félre ne értsetek, nem egy lelakott szőrcsimbókot, vagy valami ápolatlan hajléktalant kívánok Johnny helyére, de azért a két véglet között számtalan árnyalat van. Lehet, hogy ciki szegény potenciális főgonoszt az arcszőrzete miatt leírni, de ilyen formában én őt képtelen vagyok komolyan venni. Ha egy öltönyös jogász lenne, akkor ez a fazon tökéletes volna neki. De olajak kutató, terepen dolgozó geológuskén (?) simán csak vicces. Majd ha Johnny szövetkezik Rebeccával, hogy bosszút álljanak Christopheren és Elenán, akkor remélem az újdonsült Mrs. Ewing igazi, vérbeli gonosszá változtatja John Rosst. Olyanná, akire apa is büszke lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://popkult.blog.hu/api/trackback/id/tr814590229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása